Šport > Nogomet
224 ogledov

Mnogo slavnih si želi poraza Domžal

Keira Knigthley EPA
Nasprotniki Domžal v 3. predkrogu Lige Evropa imajo veliko navijačev med znanimi igralci, glasbeniki in športniki. Je med njimi vaša priljubljena filmska zvezda?

V četrtek zvečer se bodo nogometaši Domžal v ljubljanskih Stožicah pomerili z West Ham Unitedom. Londončani pod vodstvom hrvaškega stratega Slavena Bilića se sicer ne bodo predstavili v udarni zasedbi, a na igrišču bo dovolj imen, ki jih poznajo tudi slovenski ljubitelji nogometa.

West Ham v svojih vitrinah nima lovorike za naslov angleškega državnega prvaka (v svoji 121-letni zgodovini ima tri FA pokale in en evropski Pokal pokalnih zmagovalcev), zato pa ima veliko znanih navijačev, ki so si ime ustvarili v različnih sferah javnega življenja.

Najbolj pogosto se v povezavi z West Hamom omenja igralka Keira Knightley. Zvezda Piratov s Karibov je bila pred selitvijo v ZDA lastnica letne vstopnice na stadionu Upton Park, sedaj pa si tekme svojega kluba, kljub časovni razliki, pogosto v živo ogleda v lokalu v Santa Monici. 

V srca West Hamovih navijačev se je zapisal tudi igralec in komik Russell Brand, ko je v času romance s pevko Katy Perry slednjo prepričal, da se na podelitvi MTV nagrad pojavi v izzivalni obleki z grbom Londončanov. Brand je po tekmah včasih zašel tudi v slačilnico in posnel nekaj zmagovitih fotografij z nogometaši.

Med igralci je še nekaj zvenečih imen, ki navijajo za "Hammers". Gonilna sila serij Monty Python, Fawlty Towers in številnih drugih uspešnic John Cleese nikoli ni skrival ljubezni do vzhodnolondonskega kluba.

Dobitnik oskarja Matt Damon je v intervjuju za angleški časnik pred leti dejal: "Ne maram navijati za ekipe kot so Chelsea, Arsenal ali Manchester United. Mi je pa všeč West Ham. Kadar sem tu (v Angliji, op. a.) vedno skušam ujeti kakšno njihovo tekmo."

Alfred Hitchcock | Avtor: EPA EPA
Med goreče navijače West Hama je za časa svojega življenja (1899-1980) spadal tudi sloviti filmski režiser in producent Alfred Hitchcock. Rezultate "kovačev" je spremljal tudi po selitvi prek Atlantika. Med privržence West Hama spadata tudi znana britanska igralca Elijah Wood (Frodo v Gospodarju prstanov) in Ray Winstone (Beowulf).

Iron Maiden in Nirvana

Leta 1895 ustanovljeno moštvo (sprva se je imenovalo po lokalni tovarni Thames Ironworks - del grba je še danes nespremenjen) ima navijače tudi v glasbenih vodah. Morda najbolj znan primer (poleg Katy Perry) je član slovite skupine Iron Maiden Steve Harris, ki je imel nekoč kot mladi talent celo priložnost podpisati pogodbo s klubom. Grb West Hama krasi nekatere njegove inštrumente.

Član legendarne Nirvane in idejni vodja Foo Fighters Dave Grohl je v intervjuju pred leti dejal, da rad gleda Premier League, posebej pa je omenil naklonjenost West Hamu.

Zgodba o kraljici 

Pripadnost različnim klubom je tema tudi med pogovori o politikih in članih angleške kraljeve družine. Če sta (odhajajoči) premier David Cameron in princ William navijača birminghamske Aston Ville (ki je letos izpadla v Championship), potem so mnogi namigovali, da je kraljica Elizabeta II. navijačica Arsenala. 

A temu ni tako. Kot mladenka je občudovala člana West Hama Rona Greenwooda, leta 1981 mu je podelila tudi nagrado CBE.

Eden od članov njenega osebja je po upokojitvi pred leti povedal, da nikoli ni javno govorila o navijaštvu, a da je nekoč vendarle jasno dala vedeti, komu je naklonjena, ko je eden od njenih uslužbencev govoril o derbiju med West Hamom in osovraženim rivalom Millwallom. Poleg tega je vse od druge svetovne vojne in nemškega bombardiranja občudovala uporniški duh londonskega East Eanda.

kraljica Elizabeta II. | Avtor: EPA EPA

V vzhodnem Londonu je nekaj časa živela tudi sestra ameriškega predsednika Baracka Obame in ta naj bi ob enem od obiskov (še pred predsednikovanjem) z njo gledal tekmo West Hama po televiziji in ostal simpatizer kluba.

Lennox Lewis in Igor E. Bergant

Med športnimi imeni velja izpostaviti boksarskega prvaka Lennoxa Lewisa. V vzhodnem Londonu rojeni orjak se je povzpel med najboljše težkokategornike svoje generacije in je navijač "kladiv" že od malih nog. 

West Ham ima tudi v Sloveniji kar nekaj navijačev. Najbolj znano ime je televizijski voditelj Igor E. Bergant. Tudi v Stožicah bo marsikateri Slovenec držal pesti za West Ham United, čeprav morda ne tako zagreto kot na preostalih tekmah. 

Katy Perry West Ham United | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 2
  • allstarr111 18:08 27.julij 2016.

    btw, Keira Knightley je v unionu, že pripravlja svoje cheerleader pripomočke, pa neki po tamlajšem huskotu sprašava če bo kej častil ?

  • Avatar care
    care 16:03 27.julij 2016.

    Elzner je reko da se nebo slikal s Katy Perry :))))))