Šport > Nogomet
30 ogledov

Zadnje kolo Lige prvakov brez pretresov

Hulk Antonini Zenit Sankt Peterburg AC Milan Liga prvakov
1/21
EPA
Zenit si je z zmago nad Milanom na San Siru (1:0) zagotovil pomlad v Evropi, Manchester City pa se je od nje poslovil z novim porazom, tokrat so klonili v Dortmundu (0:1). PSG si je v neposrednem obračunu s Portom zagotovil prvo mesto v skupini A, v kateri se je zagrebški Dinamo v 95. minuti rešil kar dveh neslavnih rekordov.

Zenit iz St. Petersburga si je z zmago na San Siru zagotovil pomlad v Evropski ligi. Milan, ki je nastopil z veliko nogometaši, ki sicer ne igrajo veliko, je bil boljši in nevarnejši, a so Rusi vzdržali v obrambi in se veselili minimalne zmage.

Ob koncu 4. minute so domači zahtevali enajstmetrovko, ko je Bruno Alves po kotu Milana z rokoborskim prijemom spravil na tla Gianpaola Pazzinija, a je sodniška piščalka ostala nema. Tri minute kasneje je Hulk za Zenit poizkušal z glavo, toda meril je čez gol.

V 35. minuti je Dani po prvi pravi priložnosti Ruse popeljal v vodstvo, ko je izkoristil neodločno posredovanje domače obrambe in je žogo z leve strani s plasiranim strelom poslal v daljši kot vrat Cristiana Abbiatija.

Milan je v prvem polčasu sicer prevladoval in bil tudi nevarnejši, a so Rusi vzdržali v vodstvu do konca prvega polčasa.

Pomagala nista niti Robinho in El Shaarawy

Drugi polčas se je začel bolj živahno kot prvi, v 53. minuti si je Milan pripravil najlepšo priložnost na tekmi, ko je Vjačeslav Malafeev ubranil strel Krkića iz neposredne bližine. Za novo priložnost sta z lepim kombiniranjem v 74. minuti poskrbela Robinho in Bojan Krkić, a slednji ni zmogel priti do strela, v kazenskem prostoru se je zapletel. Gneča pred vrati je moštvo iz St. Petersburga rešila tudi dve minuti kasneje.

V 84. minuti si je po akciji Urbyja Emanuelsona prostor za strel dobro pripravil Robinho, a je z leve strani žogo poslal za las mimo daljše vratnice. Dobro minuto pozneje je bil iznajdljiv Stephan El Shaarawy, ki pa je prav tako sprožil malce mimo leve vratnice gola Malafeeva.

Povsem ob koncu so gostje izvedli hiter protinapad, kar trije so bili v ugodnem položaju za strel, a so sprožili prepozno in Abbiati je strel ubranil. Zenit je tako ohranil minimalno zmago in razblinil vse dvome glede potnika v Evropsko ligo iz skupine C.

Na drugi tekmi skupine C je Anderlecht v Malagi izvlekel remi (2:2) z zadetkom Dieumercija Mbokanija povsem ob koncu, a bi bilo to dovolj za tretje mesto le v primeru, če bi Milan zmagal doma.

liga prvakov dinamo zagreb kijev | Avtor: EPA EPA
Brez rekorda na Maksimiru

V skupini A sta PSG in Porto v Parizu na medsebojni tekmi pomerila za prvo mesto v skupini, domačini so potrebovali zmago, da bi v osmino finala štartali iz prve pozicije in jo tudi dosegli. V vodstvo jih je popeljal Thiago Silva z zelo dobrim strelom z glavo, že tri minute kasneje pa je izenačil Jackson Martinez. V drugem polčasu je zmago Parižanom prinesel gol Ezequiela Lavezzija v 61. minuti.

V Zagrebu je Dinamo proti soimenjaku iz Kijeva reševal svojo čast, saj bi s porazom izenačil rekord Anderlechta, ki je v Ligi prvakov zabeležil 12 zaporednih porazov. In Zagrebčani niso bili rekordni v tem smislu, v 95. minuti so z enajstmetrovko Ivana Krstanovića iztržili remi (1:1) in ob tem dosegli svoj prvi gol v letošnji Ligi prvakov. Brez gola v najelitnejšem klubskem tekmovanju sta do sedaj ostala le Deportivo La Coruna in Maccabi Haifa, Krstanović, nad katerim je bil tudi storjen prekršek za najstrožjo kazen, pa je poskrbel, da se jim Zagrebčani niso pridružili. Rekorden pa je bil današnji obisk na Maksimiru. Po nekaterih podatkih se je v hrvaški prestolnici zbralo le okrog 2000 gledalcev, kar je najmanj v zgodovini Lige prvakov.

V skupini B sta oba kandidata za prvo mesto igrala v gosteh, Arsenal v Pireju, Schalke pa v Montpellierju. Nemci so v 6. kolo vstopili s točko prednosti in ob remiju (1:1) prednost tudi obdržali, saj je Arsenal izgubil. Olympiacos je tretji, francoski prvaki pa četrti.

Skupina D je v zadnjem kolu prinesla dvoboj na daljavo za Evropsko ligo med v Dortmundu gostujočim Manchester Cityjem in Ajaxom, ki je gostoval na stadionu Santiago Bernabeu. Angleški prvaki niso izkoristili poraza Ajaxa v Madridu (4:1), ki bi ga z zmago prehiteli, saj so izgubili tudi sami. V Dortmundu so še tretjič letos ostali praznih rok na gostovanju (1:0). Real je doma brez težav slavil nad Nizozemci, dva gola je prispeval Jose Maria Callejon.

Liga prvakov, 6. krog:

skupina A:
Dinamo Zagreb : Dinamo Kijev 1:1 (0:1)
Krstanović (95/11m); Jarmolenko (45)

Pariz St. Germain : Porto 2:1 (1:1)
Thiago Silva (29), Lavezzi (61); Martinez (33)

Lestvica: 1. PSG 15 točk*, 2. Porto 13*, 3. Dinamo Kijev 5, 4. Dinamo Zagreb 1.

skupina B:
Montpellier : Schalke 04 1:1 (0:0)
Herrera (60); Höwedes (56)

Olympiakos Pirej : Arsenal 2:1 (0:1)
Maniatis (64) Mitroglou (73); Rosicky (38)

Lestvica: 1. Schalke 12 točk*, 2. Arsenal 10*, 3. Olympiakos 9, 4. Montpellier 2.

skupina C:
Milan : Zenit St. Peterburg 0:1 (0:1)
Dani (35)

Malaga : Anderlecht 2:2 (1:0)
Duda (45, 61); Jovanović (50), Mbokani (89)

Lestvica: 1. Málaga 12 točk*, 2. AC Milan 8*, 3. Zenit 7, 4. Anderlecht 5.

skupina D:
Borussia Dortmund : Manchester City 1:0 (0:0)
Schieber (57)

Real Madrid : Ajax Amsterdam 4:1 (2:0)
Cristiano Ronaldo (13), Callejon (28, 88), Kaka (49); Boerrigter (59)

Lestvica: 1. Borussia Dortmund 14 točk*, 2. Real Madrid 11*, 3. Ajax 4, 4. Manchester City 3.
* - v osmini finala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.