Šport > Nogomet
3458 ogledov

Zamera do groba, sovraštvo ne pojenja

Gigi Becali Profimedia Gigi Becali.
Nogomet piše nenavadne zgodbe. Ena od njih prihaja iz Romunije, povezuje pa tamkajšnje oblastnike in kontroverznega bogataša.

Romunsko državno prvenstvo ni med najbolj izpostavljenimi v Evropi. Večina ob omembi lige še vedno pomisli na bukareštansko Steauo, čeprav ta že nekaj let formalno ne obstaja. Vsaj ne pod tem imenom.

Sloviti klub iz prestolnice, ki se je v svoji bogati zgodovini povzpel tudi na evropski prestol, že dolgo vodi kontroverzni poslovnež in politik Gigi Becali. Ta je pred nekaj leti prišel v spor z obrambnim ministrstvom in se z njim spustil v sodni spor glede pravic do trženja znamke Steaua.

Becali je bitko izgubil in bil prisiljen spremeniti ime kolektiva. Ta se sedaj imenuje FCSB, med tem pa že kar pet let ni osvojil naslova državnega prvaka. Zadnjega je osvojil še pod starim imenom.

Steaua brez grba Steaua Šport Vojska Steaui vzela ime, grb in barve

Romunska vojska, pod čigar okriljem je "stara" Steaua sprva nastala, je po že omenjeni sodni sagi ustanovila nov klub z imenom Steaua in ga prijavila v najnižji rang tekmovanja.

"Nova" Steaua je, medtem ko je FCSB ostal v elitni ligi, leta 2014 začela svoje popotovanje proti višjim nivojem romunskega nogometa. Zadnja tri leta je preživela v četrtem rangu, pred kratkim pa si je zagotovila uvrstitev v tretjo ligo.

V tretji ligi igra tudi rezervna zasedba FCSB, kjer se kalijo mladi upi najtrofejnejšega romunskega kluba. In Becali, ki ga odvzem imena še vedno zelo boli, je pripravljen povleči tudi rahlo nemoralne poteze, da bi osovraženim rivalom otežil delo.

Steaua navijači | Avtor: Epa Epa

"Če bomo igrali proti tej novi Steaui, kar je povsem možno, potem bomo proti njim igrali z nogometaši prve ekipe. Sicer v rezervni ekipi tekmovalni cilji niso tako pomembni, toda če bomo lahko, bomo to Steauo še kakšno leto zadržaži v tretji ligi," je za romunske medije dejal Becali.

FCSB (do leta 2015 Steaua, op. a.) je zadnji naslov prvaka osvojil leta 2015. Nato so po vrsti slavili Astra Giurgiu, Viitorul Constanța in v zadnjih trej sezonah CFR Cluj.

Juventus : Parma Padli velikani Šport City po poti Juventusa, Rangersa...? To je šest velikanov, ki so izpadli iz lige
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.