Šport > Nogomet
987 ogledov

VAR in Skomina poslala United v četrfinale

Romelu Lukaku Epa
V Parizu je dvoboj med PSG in Manchester Unitedom odločila sodniška odločitev s pomočjo VAR-a.

Le malo je bilo tistih, ki so verjeli v preboj Manchester Uniteda v četrtfinale lige prvakov, saj so francoski prvaki na prvi tekmi zanesljivo zmagali na Old Traffordu z 2:0, rdeči vragi pa so tokrat v goste pripotovali brez kaznovanega zvezdnika Paula Pogbaja in brez kopice poškodovanih igralcev.

A že v drugi minuti so Angleži povedli. Mladi Thilo Kehrer je v obrambi z levega boka vračal žogo Thiagu Silvu, a je to storil slabo, okroglo usnje je prestregel Romelu Lukaku, stekel proti golu, preigral vratarja in nato iz težkega kota zadel za 0:1. Belgijec se je na zadnjih treh tekmah Uniteda tako že petič vpisal med strelce.

Parižani so po zaostanku krenili v ofenzivo, gostujoča obramba pa je klonila po desetih minutah mučnega branjenja. Kylian Mbappé se je izognil prepovedanemu položaju, nato podal na drugo stran gola, kjer je bil povsem sam Juan Bernat, ki mu ni bilo težko premagati rojaka Davida de Gee.

Juan Bernat | Avtor: Epa Epa

Domači so še naprej prevladovali, do 21. minute pa sta imela lepi priložnosti Bernat in Angel Di Maria. Argentinec je sprva našel Španca, ki pa mu nekoliko z leve strani ni uspelo še enkrat zadeti v polno, izkazal se je čuvaj mreže Uniteda, nato pa je z močnim udarcem zgrešil želeni cilj.

United je bil nenevaren, a je po pol ure igre znova povedel. Marcus Rashford se je odločil za strel s precejšnje razdalje, veteran Gianluigi Buffon pa je na razmočenem terenu slabo reagiral. Žoga se je odbila od italijanskega čuvaja mreže, prvi pri njej pa je bil Lukaku, ki je z bližine še drugič popeljal angleško moštvo v vodstvo.

Parižani so ob polčasu prevladovali v posesti žoge, domači nogometaši so jo imeli kar 73 odstotkov časa v svojih nogah, zbrali pa so tudi osem strelov na vrata tekmeca. A le dva poizkusa sta šla v okvir angleškega gola, oba je sprožil Bernat, na drugi strani pa so rdeči vragi trikrat ustrelili, prav vsi trije streli pa so krenili proti cilju. Dva je v gol spremenil Lukaku, ob tretjem Rashfordovem pa Buffon ni dobro posredoval.

Romelu Lukaku | Avtor: Epa Epa

V 56. minuti so gostitelji zatresli mrežo tekmeca, a so slovenski sodniki na čelu z Damirjem Skomino pravilno ocenili, da je bil Di Maria ob zadetku v prepovedanem položaju.

Drugi polčas je ponudil zelo malo, šele v 84. minuti so do zaključne minute prišli Parižani. Mbappe je prišel sam pred De Geo, ga skušal preigrati, a pri tem izgubil ravnotežje. Mladi Francoz je hitro vstal, a mu je strel z izbijanjem preprečil Chris Smalling. Angleški branilec pri tem ni nil prepričljiv, do odbitka je na levi strani šestnajsterca prišel Bernat, ki je nameril v bližnji kot, vendar zatresel vratnico.

V 90. minuti je bil Unitedu dosojen prvi kot na tekmi. A do njega ni prišlo. Okroglo usnje se je pred tem odbilo od roke Presnela Kimpembeja, po ogledu posnetka pa je Skomina vsaj nekoliko sporno pokazal na belo točko. Francoz je sicer stal na robu kazenskega prostora. Rashford je natančno izvedel enajstmetrovko in United popeljal med osmerico najboljših v ligi prvakov.

Med osmerico tudi Portugalci

Tudi skupni dvoboj med Portom in Romo je odločila enajstmetrovka. Na Portugalskem se je redni del dvoboja med domačini in Rimljani končal z 2:1, s čimer sta ekipi ponovili rezultat iz Rima, kjer so slavili sinovi volkulje. Sledila sta dva podaljška, v 117. minuti pa je iz najstrožje kazni zadel branilec Alex Telles.

Porto je bolje začel dvoboj, v 26. minuti pa zasluženo povedel. Gostitelji so akcijo izpeljali po levi strani, Moussa Marega pa je ob koncu le-te podal do Tiquinha Soarsa, ki je le še potisnil žogo v mrežo. S tem zadetkom so Portugalci izničili prednost Italijanov s prve tekme.

A Roma je ob polčasu vseeno imela ugoden rezultat. Éder Militão je storil prekršek nad Diegom Perottijam, sodnik je pokazal na belo točko, VAR pa ni spremenil odločitve. Zanesljivi izvajalec je bil veteran Danielle De Rossi. 

Drugi polčas se je začel po željah domačih navijačev. Jesus Corona, ki je nekajkrat zagrozil že v prvih 45 minutah, je poslal natančen predložek v kazenski prostor, kjer se je prepovedanemu položaju izognil Marega in zadel z volejem za 2:1. Rezultat se nato ni več spreminjal do zadnjih minut drugega podaljška, ko je Alessandro Florenzi nepravilno ustavljal Fernanda. VAR je moral še enkrat stopiti na sceno, še enkrat več pa se sodniška odločitev na tem dvoboju ni spremenila.

Italijanska javnost je podobno kot francoska ogorčena nad odločitvami, ki so jih sodniki sprejemali s pomočjo video nadzora.

Alex Telles | Avtor: Epa Epa

Liga prvakov, somina finala, povratni tekmi:

PSG : Manchester United  1:3 (1:2)    /2:0/
Bernat 12.; Lukaku 2., 30., Rashford 94./11-m

Porto : Roma  3:1* (1:1)   /2:1/
Soares 26., Marega 53., Telles 117./11-m; De Rossi 37./11-m

* - po podaljških

/.../  izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice