Šport > Nogomet
1450 ogledov

Imamo šele tretjo državo, ki lahko ubrani naslov

Theo Hernandez Epa
Po dvoboju med Francijo in Marokom je bil znan drugi finalist svetovnega prvenstva v Katarju. Francija po zmagi z 2:0 (1:0) lahko ponovi uspeh izpred štirih let.

Francija lahko postane prva država po 60 letih, ki bi osvojila dva zaporedna naslova svetovnih prvakov. To je na mundialih 1958 in 1962 kot zadnji uspelo Braziliji s Pelejem na čelu. A sprva ji je na želeni poti stal Maroko. Ta je z uvrstitvijo v polfinale postal najuspešnejša afriška država na dosedanjih svetovnih prvenstvih.

Galski petelini so se v dvoboj proti Maroku podali kot veliki favoriti, to vlogo pa so zelo hitro tudi potrdili. V peti minuti je po desni prodrl Antoine Griezmann, podal v sredino kazenskega prostora, kjer je Kylian Mbappe dvakrat poskušal ustreliti na gol tekmeca, a so mu obakrat poizkus blokirali. Vendar se je po drugem žoga srečno odbila do povsem osamljenega Thea Hernandeza, ki je poslal žogo v mrežo za 1:0. To je bil prvi gol, ki so ga na mundialu tekmeci zabili Maroku, ta je sicer že prejel en zadetek, a je to bil avtogol.

A 'levi z Atlasa' bi lahko odgovorili v 10 minuti, ko je z 20 metrtov močno in natančno ustrelil Azzedine Ounahi, vratar Francije Hugo Lloris pa je uspel okroglo usnje odbiti.

Tudi naslednjo priložnost so imeli Maročani, vendar je Hakim Ziyech iz dokaj ugodnega položaja malce znotraj šestnajsterca slabo zadel žogo, ki je nenevarno končala v gol-avtu.

Na drugi strani se je zatresla vratnica. Obrambi Maroka je po dolgi podaji pobegnil Olivier Giroud, najboljši strelec v zgodovini francoske reprezentance (53 golov) pa je z močnim strelom zadel le okvir vrat. 

Olivier Giroud | Avtor: Profimedia Profimedia

V 27. minuti je v kazenskem prostoru Francije prišlo do trka med Hernandezom in Sofianom Boufalom. Oglasila se je piščalka mehiškega sodnika Césarja Ramosa, Maročan pa je prejel rumeni karton zaradi simuliranja. A odločitev je bila vsaj po počasnem posnetku sodeč precej dvomljiva, marsikateri delilec pravice bi pokazal na belo piko. V VAR sobi niso reagirali.

Še pred polčasom bi galski petelini lahko povišali prednost. Aurélien Tchouaméni je s podajo v ogenj poslal hitrega Mbappeja, ki je 'prešprintal' svojega čuvaja mreže in se znašel pred vratarjem Yassinom Bounoujem, ki je uspel posredovati, a je bila žoga nato slabo izbita iz šestnajsterca. Francozi so jo vrnili vanj, Giroud pa je ob slabo postavljenem 'Bonu' zgrešil večinoma prazen gol.

Po kotu v 40. minuti je Raphael Varane s prve udaril na prvi vratnici, a je žoga poletela mimo želenega cilja.

Ob koncu 44. minute so le centimetri delili Maročane od izenačenja. Po kotu je žoga prišla do branilca Jawada El Yamiqa, ki se je odločil za strel s 'škarjicami', Lloris se je malce dotaknil žoge in jo potisnil v vratnico. Nato so jo Francozi izbili iz svojega kazenskega prostora. V tretji minuti je Lloris dobro posredoval tudi ob ostri podaji Ziyecha v njegov peterec.

Jawad El Yamiq | Avtor: Epa Epa

Na začetku drugega polčasa je Mbappe dvakrat bliskovito krenil po levi strani, prvič je pobegnil obrambi in ob gol-avt črti prišel v šestnajsterec Maroka, a nato s podajo ni našel svojih soigralcev v sredini, v drugo pa ga je Sofyan Amrabat zaustavili z drsečim startom. Po njem je zvezdnik PSG-ja obležal na tleh, vendar je sodnik ocenil, da ni šlo za prekršek.

Na drugi strani je Boufal z desne podal pred vrata, kjer Youssef En-Nesyri ni uspel dobro udariti po žogi. Ta se je odbila do Yahie Attiyata Allaha, ki pa je posredoval še slabše in nenevarno oplazil okroglo usnje. V nadaljevanju napada je na dveh metrtih pred golovo črto odlično posredoval še francoski branilec Jules Koundé in odbil izjemno nevarno podajo, ki bi se skoraj zanesljivo končala z golom. Maroko je nevarno pritiskal za izenačenje. 

Francozi so bili kar nekaj minut v zelo podrejenem položaju, njihovim tekmecem pa je zmanjkala kakšna za odtenek natančnejša podaja.

Do prve resnejše priložnosti so vseeno prišli evropski nogometaši. Mbappe je prišel do strela nekoliko na desni strani maroškega kazenskega prostora, a je njegov močen strel blokiral El Yamiq. Na začetku 72. minute je po podaji Griezmanna s prostega strela najvišje skočil rezervist Marcus Thuram, vendar je sin slovitega branilca Liliana Thurama, ta je na svetovnem prvenstvu 1998 zabil dva gola v polfinalu proti Hrvaški (2:1), žogo poslal mimo vrat.

Štiri minute kasneje je po napaki in izgubljeni žogi Tchouaménija Abderrazak Hamdallah predolgo držal žogo v svojih nogah, namesto za strel se je odločil za preigravanje proti golu, Kounde ga je še pravočasno zaustavil.

In nato je sledila kazen. Na levi strani sta v kazenskem prostoru Maroka kombinirala Thuram in Mbappe, po odličnem 'driblingu' dveh, treh igralcev pa je slednji najverjetneje streljal, a je žoga poletela proti drugi vratnici, kjer jo je pričakal Randal Kolo Muani in jo potisnil v mrežo. Nogometaš Eintrachta iz Frankfurta je bil na igrišču le slabo minuto časa.

Randal Kolo Muani | Avtor: Epa Epa

Po tem zadetku je igra Maročanov zbledela, galski petelini so mirno ohranjali priigrano prednost.

Zaiskrilo se je šele v četrti minuti sodnikovega podaljška, ko je v obrambi Francije zavladala panika, prvi strel Ounahija je bil še blokiran, a je tik pred golom do žoge prišel Hamdallah, Lloris je bil že premagan, vendar je tpred golovo črto posredoval Kounde.

Francija lahko postane šele tretja država z drugim zaporednim naslovom. Ob omenjeni Braziliji iz leta 1962 je to uspelo tudi Italiji leta 1938. V nedeljo se bodo Francozi pomerili z Argentinci, dan prej Maročani s Hrvaško.

 

SP 2022, polfinale:

Francija : Maroko  2:0 (1:0)
T. Hernandez 5., Kolo Muani 79.

Odigrano v torek:
Argentina : Hrvaška  3:0 (2:0)
Messi 34./11-m, Alvarez 39., 70.

Komentarjev 3
  • jakec1575 07:44 15.december 2022.

    Ej "novinar". "Dribling" =preigravanje.

  • Avatar pantani
    pantani 06:55 15.december 2022.

    Imeli so veliko sreče,pa nič drugega!!!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 00:23 15.december 2022.

    Glede na prikazano igro v polfinalu je prednost za osvojitev naslova prvaka na strani Argentine.

Sorodne novice