Šport > Nogomet
3318 ogledov

Maestro Messi in Alvarez na kolena spravila Hrvaško

Lionel Messi Epa
Argentinska reprezentanca se je z zanesljivo zmago proti Hrvaški s 3:0 (2:0) uvrstila v finale svetovnega prvenstva.

Hrvaška nogometna reprezentanca se je drugič zapored potegovala za nastop v velikem finalu, pred štirimi leti jih je v boju za lovoriko zaustavila Francija. Tokrat so Hrvatje sicer tretjič nastopili v polfinalu, leta 1998 so jih prav tako premagali galski petelini. Na drugi strani se je Argentina četrtič prebila med najboljše štiri, Lionel Messi bi si z zmago 'zacementiral' status božanstva v domovini in tako prišel ob bok Diegu Maradoni, ki je gavče leta 1986 popeljal takrat do drugega naslova svetovnih prvakov.

Prvih 15 minut dvoboja je tokrat minilo brez pravih razburjenj in strelov na gol tekmecev. Argentinci so sicer zahtevali prekršek nad Messijem na robu kazenskega prostora, a je italijanski sodnik Daniele Orsato le zamahnil z roko. Nekoliko več so bili pri žogi hrvaški nogometaši.

A do prvega strela so v 25. minuti prišli Argentinci. Od daleč je sprožil Enzo Fernandez, Dominik Livaković je s skokom v svojo levo žogo uspel odbiti. Na drugi strani je po lepi akciji Matea Kovačića dišalo po nevarni akciji Hrvatov, a so Južnoameričani vse skupaj prekinili s prekrškom. Podaja s prostega strela je bila hitro izbita.

Na drugi strani pa je v 32. minuti hrvaški obrambi po dolgi podaji pobegnil Julián Álvarez, Livaković pa ga je v svojem kazenskem prostoru zaustavil na nepravilen način. Dosojena je bila enajstmetrovka. K žogi je stopil Messi in s strelom pod prečko premagal sicerna tem mundialu pri strelih z bele pike izjemno dobrega hrvaškega čuvaja mreže. To je bil zvezdnikov 11. zadetek na svetovnih prvenstvih.

V 39. minuti pa je znova udaril Álvarez. Hrvatje so izvajali kot, a so Argentinci prišli do žoge in krenili v protinapad. Nogometaš Manchester Cityja je žogo sprejel še na svoji polovici igrišča, nato pa z njo krenil vse do tekmečevih vrat. Neodločni hrvaški branilci ga niso uspeli zaustaviti, ob nekoliko slabšem posredovanju Borne Sose pa je Álvarez prišel še do strela na robu peterca in zadel za 2:0.

Julian Alvarez | Avtor: Epa Epa

Kmalu zatem bi lahko gavči prišli še do tretjega zadetka. Po podaji iz kota je do strela z glavo prišel Alexis Mac Allister, Livaković pa se je izkazal z izjemno obrambo.

Ob koncu prvega polčasa je od daleč poizkusil Luka Modrić, a jzadel Nicolasa Otamendija, v nadaljevanju akcije pa je precej s strani sprožil še Josip Juranović, meril v bližnji kot, kjer pa je bil na pravem mestu vratar Emiliano Martinez.

Izbranci Zlatka Dalića so na začetku drugega polčasa prevladovali v posesti žoge, pletli mrežo na obrambni polovici Argentine, a do pravih strelov niso prišli. Pri tem so puščali kar nekaj prostora zadaj, Dalić je namreč iz igre vzel 'maratonca' Marcela Brozovića in se v lovljenju boljšega rezultata odločil za bolj napadalno postavitev.

V 56. minuti so gavči izvedli protinapad, a je v zadnjem trenutku pred golom žogo izbil Joško Gvardiol, dve minuti kasneje pa se je Livaković pomeril z Messijem, ki je s sedmih metrov ustrelil nekoliko z leve strani, hrvaški vratar je okroglo usnje uspel odbiti. 

Naposled je le prišla prva nevarna akcija 'ognjenih'. Po podaji s prostega strela je bil najbližje žogi Dejan Lovren, a ni prišel do pravega strela, žoga pa se je ob posredovanju Argentincev odbila proti golu, kjer jo je z odbojem pričakal Martinez, nato pa so 'albicelesti' le uspeli izbiti okroglo usnje.

Akcije Hrvatov so se tudi v nadaljevanju po pravilu končale pred kazenskim prostorom nasprotnikov, manjkala je zadnja podaja.

Nato pa je po desni strani pobegnil Messi. Sledil mu je eden največjih upov evropskega nogometa Gvardiol, ki pa se ga je 'desetka Argentine' s pirueto otresla v šestnajstercu Hrvaške. Sledila je le še podaja v sredino do Alvareza, ki mu s prve ni bilo težko zadeti za 3:0.

Julian Alvarez | Avtor: Epa Epa

V 73. minuti je Ivan Perišić našel luknjo v živem zidu, vendar je bil Martinez pripravljen tudi na to.

Argentinci bi lahko prišli do 'pokra' zadetkov v 83. minuti, ko je neoviran do voleja v kazenskem prostoru prišel Mac Allister, vendar je žogo poslal po napačni strani vratnice. Dve minuti kasneje je Perišić po podaji iz kota z glavo podaljšal na drugo vratnico, kjer pa je bil za las prepozen Lovren.

Kasneje so neuspešne strele sprožili še Lovro Majer, Nikola Vlašić in Lovren.

 

SP 2022, polfinale:

Argentina : Hrvaška  3:0 (2:0)
Messi 34./11-m, Alvarez 39., 70.

Sreda:
Francija - Maroko

Komentarjev 11
  • jezero 07:57 14.december 2022.

    Kdaj so Hrvati sploh dali gol iz igre?

  • Avatar pantani
    pantani 07:23 14.december 2022.

    No, sedaj se končno vidi kdo je najboljši, jokica in njegov ego ali nogometaš, ki resnično igra s srcem za reprezentanco!!! Bravo Argentina!!!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:39 14.december 2022.

    Bravo hrvati,daleš ste prišli,vsaka čast ,Slovenija še povohat ne more svetovnega prvenstva.Ampak nimaš kaj,Argentina je boljša .

Sorodne novice