Šport > Nogomet
711 ogledov

Znamenita videoigrica izbrisala legendarnega nogometaša

žreb euro 2012 van basten EPA
Van Basten je po nacističnem pozdravu odletel iz računalniške igre.

Nedavni hud spodrsljaj nekdanjega nizozemskega zvezdnika Marca van Bastna, ki je med televizijsko oddajo v živo uporabil nacistični pozdrav, ga je zdaj stal še sodelovanja v računalniški igri. Podjetje Electronic Arts (EA) je sporočilo, da so lik Marca van Bastna umaknili iz igre FIFA 20.

"Zavedamo se, kaj je nedavno storil Marco van Basten. Preko naše igre razširjamo enakopravnost in spodbujamo različnost. Zaradi tega bomo Marca van Bastna suspendirali," je sporočil proizvajalec računalniških iger. Doslej je imel v igri lik Van Bastna mesto, ki je rezervirano za nekdanje zvezdnike.

Incident, ki je sprožil številne odzive na Nizozemskem in po svetu, se je zgodil konec novembra. V televizijskem studiu pred tekmo nizozemske lige je nogometaš glasno izgovoril nacistični pozdrav. Pred tekmo med Ajaxom iz Amsterdama in Almelom so se v studiu pogovarjali s trenerjem slednjega, Nemcem Frankom Wormuthom. Takoj po koncu pogovora se je slišal van Bastnov "Sieg Heil".

Marco Van Basten Veliki škandal Šport Nizozemska nogometna legenda šokirala z nacističnim pozdravom (video)

Kmalu zatem se je najprej opravičila televizijska postaja, pozneje še sam nekdanji nogometaš. Pojasnil je, da je bil to poskus šale, meril pa je na nemščino novinarja, ki se je pogovarjal s trenerjem. Van Basten je priznal, da se zaveda, da je izbral zelo slab trenutek za takšno opazko.

Pri televiziji Fox Sports so njegovo opazko označili za popolnoma neprimerno, ne glede na to, kdaj bi jo izrekel. Dan po incidentu so se pri televiziji odločili, da ga bodo za en teden suspendirali. Honorar, ki bi mu ga sicer namenili, pa so nakazali nizozemskemu inštitutu za vojno dokumentacijo (NIOD).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.