Šport > Nogomet
156 ogledov

Znano, kdo Mariborčanom stoji na poti do Evropske lige

Liga Evropa žreb Reševalni pas/Twitter
Maribor se bo v primeru zmage nad Helsinki za evropsko ligo spopadel z Danci.

Nogometaši Maribora bodo v kvalifikacijah evropske lige v tretjem predkrogu igrali s finsko ekipo Helsinki, v primeru zmage pa v zadnjem odločilnem dvoboju za nastop v skupinskem delu tekmovanja s Silkeborgom iz Danske, je določil žreb na sedežu Evropske nogometne zveze v švicarskem Nyonu.

Tekme tretjega kroga bodo 4. in 11. avgusta, zadnjega pa 18. in 25. avgusta. Poraženci zadnjih tekem bodo tekmovanje nadaljevali v konferenčni ligi.

Klub HJK Helsinki je bil ustanovljen pred 115 leti in je najuspešnejši na Finskem. Enaintrideseti naslov finskega prvaka je osvojil v prejšnji sezoni, trinajstkrat je bil podprvak, štirinajstkrat pa pokalni prvak. Tako kot Maribor v Sloveniji je edini na Finskem, ki je doslej igral v skupinskem delu lige prvakov in leta 1998 v prvem krogu izločilnega dela premagal Metz.

Klub Silkeborg je bil v istoimenskem danskem mestu ustanovljen leta 1917, na najvišjo raven danskega nogometa je prišel leta 1987 in je odtlej eden najboljših v državi. Prvak je bil v sezoni 1993/94, podprvak 1997/98, trikrat pa tretji v ligi, nazadnje v prejšnji sezoni. Večkrat je že sodeloval v evropskih tekmovanjih in leta 1996 osvojil nekdanji pokal Uefe intertoto.

Nogometaši Maribora so 26. julija na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij evropske lige v Kišinjovu izgubili proti Šerifu iz Tiraspola z 0:1 (0:0). Na prvi tekmi teden dni prej v štajerski prestolnici sta se prvaka Slovenije in Moldavije razšla brez golov. Mariborčani so kljub temu ostali edina ekipa iz Slovenije, ki v tej sezoni še nastopa v evropskih tekmovanjih.

Če se Mariboru ne uspe prebiti v zadnji krog kvalifikacij evropske lige, bo v zadnjem konferenčne lige igral proti Šahtjorju Soligorsku ali Cluju.

Šimundža z Ludogorcem proti Dinamu, nato Norvežani ali Litovci

Bolgarski Ludogorec, ki ga vodi nekdanji trener Mure, Mariborčan Ante Šimundža, pa bo v primeru zmage v tretjem predkrogu lige prvakov proti zagrebškemu Dinamu igral z norveškim Bodo/Glimtom ali Žalgirisom z Litve, je že pred tem določil žreb parov zadnjega kroga kvalifikacij lige prvakov. Prve tekme zadnjega dela kvalifikacij za ligo prvakov bodo 16. ali 17. avgusta, povratne tekme pa bodo teden dni kasneje.

* Pari končnice, 4. krog:
- pot prvakov:

Karabag (Aze)/Ferencvaros (Mad) - Šerif Tiraspol (Mol)/Viktoria Plzen (Češ)
Bodo/Glimt (Nor)/Žalgiris Vilnius (Lit) - Ludogorec 1945 (Bol)/Dinamo Zagreb (Hrv)
Maccabi Haifa (Izr)/Apollon Limassol (Cip) - Crvena zvezda (Srb)/Pjunik (Arm)
Koebenhavn (Dan) - Trabzonspor (Tur)
- pot neprvakov:
Dinamo Kijev (Ukr)/Sturm Gradec (Avt) - Benfica (Por)/Midtjylland (Dan)
Union Saint-Gilloise (Bel)/Rangers (Ško) - Monaco (Fra)/PSV Eindhoven (Niz).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice