Šport
50 ogledov

Nole obtožen, da je namerno izgubil

Novak Đoković EPA
Italijanski Tuttosport je Novaka Đoković osumil, da je namerno izgubil svoboj leta 2007, ko se je pomeril s Fabricom Santorojem.

"Izgubil sem tisti dvoboj, a ni res, da sem to storil namerno. Vsako lahko naredi zgodbo na podatku, da vrhunski igralec uzgubi v prvih dneh turnirja. Najlažje se je vračati 10 let nazaj in iskati dvoboje, ki so jih favoriti izgubili," je o obtožbi italijanskega medija dejal Novak Đoković.

Tuttosport je za spornega označil dvoboj srbskega teniškega asa s Fabricom Santorojem, ki je bil odigran leta 2007. Francoz je bil takrat 39. igralec sveta, Đoković pa četrti. Pomerila sta se v 2. kolu Pariza, Santoro pa je slavil s 6:3 in 6:2. Po zapisih v Italiji naj bi kasnejši prvi igralec sveta svojim prijateljem sporočil, da bo izgubil, da bi se lahko bolje pripravil na zaključni Masters v Šanghaju.

"O vsakem dvoboju si lahko nekdo izmisli, da je bil namerno izgubljen. To so navadna ugibanja, če se vsa reč ne dokaže," je še menil Đoković. Koeficient na zmago Santoroja je bil takrat večji od osem.

Čaka se na BBC

Britanski BBC je pred dnevi sicer sporočil, da ima v rokah dokumente o namerno izgubljenih dvobojih, v njih pa naj bi sodelovali tudi vrhunski teniški igralci. Šlo naj bi tudi za zmagovalce na turnitjih za Grand Slam.

Đoković je priznal, da so leta 2007 z njim želeli v stik stopiti nekateri sumljivi ljudje, ki so mu ponujali denar za poraz v prvem kolu turnirja v Sankt Peterburgu. "Do mene niso prišli osebno, temveč preko ljudi, ki delajo z mano. Normalno, da smo to takoj zavrnili. Osebi, ki je želela priti do mene, ni uspelo. Počutil sem se grozno, saj ne želim biti niti v istem stavku s takšnimi rečmi. To nima povezave s špoetom, še zlasti s tenisom ne," je izjavil Nole.

Pri švicarskem Blicku so zapisali, da je bil že pred štirimi leti narejen seznam igralcev za katere se sumi, da so prodajali dvoboje. Na seznamu naj bi bilo 20 imen. Obstaja tudi lista teniških igralcev za katere velja opozorilo. Na njem sta tudi Hrvata Marin Čilić in Ivo Karlović. Oba sta ostro zavrnila namigovanja.

BBC želi pred objavo dokumentov dobiti še možnost vpogleda v bančne račune igralcev, ki so osumljeni prirejanja dvobojev.

Komentarjev 1
  • Merkava4 18:28 20.januar 2016.

    A je potem včerej Nadal tudi namerno izgubil v 1. KOLU????