Šport
118 ogledov

Noriaki Kasai utegne dobiti veteransko konkurenco, 52-letnik se želi vrniti

Eddie Edwards je ohranil svoj večni nasmešek. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Smučarska legenda iz časom Primoža Ulaga, Mirana Tepeša in drugih skakalnih asov, ki pa nikoli ni blestela zaradi dolgih skokov, bi se utegnila vrniti na skakalnice. Anglež Eddie "Eagle" Edwards je po 19 letih spet skočil na 90 metrski napravi.

Danes 52-letni Michael Edwards, kot je pravo ime "Eagla", sanja o vrnitvi na smučarske skakalnice. Trenutno se posveča promociji filma o svojem življenju z naslovom "Eddie Eagle".
"Vse je mogoče. Upam, da se res vrnem kot smučarski skakalec. To bi bilo super," pravi Edwards.

Pri Fis so rekli ne 

To se sicer zdi kot misija nemogoče, a Anglež ni obupal: "Morda pa je le mogoče. Prvi poskus vrnitve je že bil, a je Svetovna smučarska zveza Fis iz varnsotnih razlogov to prepovedala."

Zdaj Edwards načrtuje priprave na naslednjo sezono. Celo poletje se bo pripravljal v Oberstdorfu, saj želi doseči zahtevano stopnjo znanja in kondicije. 

Eddie Edwards | Avtor: EPA EPA

Anglež je nedavno prvič po 19 letih spet stal na skakalnici v Courchevelu v Franciji. Poleg več skokov na 60-metrski napravi je nekajkrat skočil tudi na 90-metrski skakalnici. "Šlo je zelo dobro. Najtežje se mi je bilo navaditi na smučarsko opremo. Sam še vedno uporabljam stare vezi. Po nekaj skokih se mi je vrnil občutek. Rad bi skakal bolj pogosto," pravi Edwards, o katerem se je razpisal avstrijski spletni portal Kleine Zeitung.

Če zmore Noriaki ...

Edwardsov vzornik je zanimivo skoraj deset let mlajši Noriaki Kasai, ki kljub 43 letom in 500 tekmam v svetovnem pokalu še vedno sodi med najboljše skakalce. "Prav neverjetno je, kako dober je še. Če lahko Kasai pri 43 letih še vedno konkurira najboljšim, tudi jaz verjamem, da se lahko vrnem," pravi Edwards, ki je smučarje skakalce spremljal le redko po televiziji, saj, kot pravi: "Doma nimam satelistke televizije. V Angliji lahko skoke spremljaš le tako. Toda, ko sem v Avstriji in Nemčiji, redno spremljam skoke po televiziji."

Edwards ohranja stike z nekdanjimi skakalci, recimo Nemcem Andreasom Bauerjem, ki je zdaj glavni trener ženske skakalne reprezentance.

Nekdanji skakalec se trenutno posveča promociji filma o svojem življenju, ki bo v Avstriji na filmska platna prišel 1. aprila: "Bil sem zelo nervozen, kako bo film izpadel, vendar pa je odličen, odlično je tudi posnet. Gledal sem ga dvakrat in obakrat sem po njem jokal." 

Komentarjev 2