Šport
21 ogledov

Zadnji, a navdušili svet

Hamadou Djibo Issaka Reuters
Na olimpijskih igrah v Londonu je veliko športnikov, ki niso bili kandidati za kolajne, le nekaj pa jih je že pred nastopom vedelo, da jih čaka zadnje mesto. A kljub temu so postali junaki.

Veslač iz Nigra Hamadou Djibo Issaka si je za svoj nastop prislužil celo nadimek Vidra. Nastopil je med enojci, v cilj pa je prišel skoraj minuto in pol za predzadnjim tekmovalcem. "Sem popolnoma brez vsake tehnike. Zanašam se le na moč," je po tekmi dejal tekmovalec, ki ga je na progi navdušeno spremljalo 25 tisoč gledalcev. Petintridesetletni veslač je v Londonu nastopil s povabilom, trenirati pa je začel pred tremi meseci s starim ribiškim čolnom.

Wojdan Shaherkani | Avtor: Reuters Reuters
Wojdan Shaherkani je kot prva športnica iz Savdske Arabije nastopila v judu. Ker ji pravila niso dovoljevala nositi rute, se je morala zadovoljiti s kopalno kapo, da je zakrila lase. V kategoriji nad 78 kilogramov je 16-letnica nato izgubila proti judoistki iz Portorika. Dvoboj je trajal le minuto in 22 sekund, a navijači so bučno navijali za Shaherkanijevo.

Stoječe ovacije je na atletskem stadionu doživela tudi njena rojakinja Sarah Attar. Ta je nastopila na 800 metrov in v cilj pritekla 43 sekund za zmagovalko svoje skupine. "To je bilo nepopisno doživetje," je dejala po teku.

Sprinter z Marshallovih otokov je dosegel najslabši čas v teku na sto metrov. V cilj je pritekel po 12,81 sekunde. "Nisem razočaran. Verjetno bom moral teči malce hitreje, če bom želel, da me uvrstijo v isto skupino kot Usaina Bolta. Krasno je biti tukaj," pa je po svojem nastopu menil 25-letni Timi Garstang.

Indijec Gagan Ullalmath je za 1.500-metrsko razdaljo v plavanju potreboval nekaj več kot 16 minut in pol, a tudi on ni bil razočaran: "Želel sem se uvrstiti med 16 najboljših, da bi lahko samemu sebi dejal polfinalist. A žal sem bil malce bolan. Gledalci so bili neverjetni, za mojih zadnjih sto metrov so vsi vstali. To je bila zame velika čast. Bilo je lepo." Indijec si je že zastavil nov cilj: "Ko se bom vrnil v Indijo, bom takoj začel trenirati za olimpijske igre v Braziliji." Indijski plavalec se je vsekakor izkazal precej bolje kot Eric Moussambani, a tudi zato ni mogel preseči njegovega kultnega statusa. Plavalec iz Ekvatorialne Gvineje, prislužil si je nadimek Eric Jegulja, je v Sydneyju sto metrov prosto preplaval s časom 1:52.72 in postavil državni rekord. Prvič je plaval v bazenu.

Philip Boit | Avtor: Reuters Reuters

Tudi zimski junaki

Tudi na zimskih olimpijskih igrah so se že pojavili podobni junaki, najbolj znana pa je zgodba Philipa Boita, ki je postal prvi Kenijec z nastopom na ZOI. Leta 1998 je nastopil v smučarskem teku na deset kilometrov v klasični tehniki. Legendarni Norvežan Bjørn Erlend Dæhlie ni želel sprejeti kolajne do zaključka Kenijčevega nastopa in mu je po prihodu v cilj tudi čestital. Boit je kasneje svojega sina poimenoval Dæhlie.

Leta 1988 pa je že v Calgaryju blestel britanski skakalec Eddie "The Eagle" Edwards. S svojimi predstavami si je prislužil nadimek Orel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.