Šport
898 ogledov

Vložen protest, rekord pod vprašajem

LDV Comanche Wild Oats XI Sydney - Hobart 2017 Epa Vodilni jadrnici LDV Comanche (levo) in Wild Oats XI (desno) bi skoraj trčili med zapuščanjem zaliva v Sydneyu.
Na 73. izvedbi jadralne regate Sydney - Hobart je padel rekord.

Tradicionalno, že 73. jadralno regato od Sydneyja do Hobarta, je z rekordnim časom dobila jadrnica Wild Oats XI, ki je razdaljo zmogla v enem dnevu, osmih urah, 48 minutah in 50 sekundah. S tem je kar za štiri ure, 42 minut in 30 sekund izboljšala prejšnji dosežek. Izidi še niso uradni, ker je drugouvrščena LDV Comanche vložila protest.

Uradni izidi naj bi bili znani v četrtek, kljub temu pa je krmar Mark Richards in njegova dvajsetčlanska posadka Wild Oats s šampanjcem proslavila zmago in rekord. "To, da smo zmagali devetič in da smo ob tem trikrat izboljšali rekord, je nekaj izjemnega. Prava pravljica, ki je še nihče pred nami ni spisal," je dejal Richards.

Konec decembra lani je Perpetual LOYAL ciljno črto prečkala po enem dnevu, 13 urah, 31 minutah in 20 sekundah, kar je bilo slabih pet ur manj od prejšnjega rekorda, so sporočili organizatorji.

O protestu v četrtek

Regata med celinsko Avstralijo in Tasmanijo, v dolžini 628 navtičnih milj ali 1163 kilometrov, slovi po nevarnih, nepredvidljivih vremenskih razmerah, a je tudi letos, tako kot lani, minila v odličnih pogojih. Posadka LDV Comanche je vodila praktično ves čas tekmovanja, maksi jadrnica Wild Oats XI pa je tik pred zaključkom prišla do svoje devete zmage.

V končnici ob vstopu v reko Derwent proti Hobartu se je namreč veter skoraj povsem umiril, izkušeni krmar Richards pa je ubral boljšo smer in Wild Oats je dobila v jadra rahlo močnejši vetrič kot tekmeci. Comanche je tako v cilj prišla 26 minut in 34 sekund pozneje.

Toda to mogoče ne bo končna razvrstitev na vrhu. Več milijonov vredna Wild Oats se je skoraj zaletela, ko je zapuščala zaliv v Sydneyju, in posadka Comanche je dvignila rdečo zastavico v znak protesta. Če bo ta sprejet, bo jadrnica Wild Oats XI verjetno dobila časovni pribitek. Po navedbah lokalnih medijev bo mednarodna žirija zaslišanje vodstev posadk opravila v četrtek.

Jadranje so začele 103 posadke, najboljše so razvile hitrost tudi do skoraj 30 vozlov. Trenutno tretja je Black Jack, sledijo lanski zmagovalci, ki so se preimenovali v InfoTrac, ter petouvrščena Beau Geste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.