Šport
13892 ogledov

Nov škandal v Melbournu, navijačica morala sleči majico

Melbourne Park Profimedia
Avstralci v politične namene izkoristili Đokovića, sami ne dovoljujejo političnega izražanja.

Mnogi so avstralsko vlado obtožili, da je v primeru Novaka Đokovića ravnala predvsem z mislijo na prihajajoče volitve. Avstralska javnost v veliki večini namreč ni bila na strani prvega igralca sveta, ki je želel na prvem grand slam turnirju sezone nastopiti z zdravniško izjemo. Usodo Srba so tako krojile politične točke.

Tokrat je v Melbournu prišlo do novega incidenta povezanega s politiko. Organizatorji v teniški kompleks namreč ne spuščajo oseb z majicami in transparenti, ki so povezani s kitajsko teniško igralko Shuai Peng. Slednjo po mnenju mnogih kitajske oblasti zadržujejo proti njeni volji, vzrok za to so njene obtožbe za posilstvo, ki jih je naslovila na nekdanjega podpredsednika Kitajske Zhanga Gaolija.

ESPN-ov novinar Matt Walsh je objavil posnetek z vhoda v Melbourne Park, kjer so varnostniki zahtevali, da navijačica sleče majico z napisom: "Kje je Shuai Peng?"

Vmešati se je morala tudi policija. "Australian Open ima pravilo, da ne smete imeti političnih sloganov. To je pogoj za vstop. Avstralska zveza postavlja pravila, ne pravim, da ne smete imeti takšnih stališč, govorim o postavljenih pravilih. Varnostniki imajo pravico, da zaplenijo majice in transparente," je ogorčenim gledalcem pojasnjeval policist.

Avstralska teniška zveza je na poizvedovanje ESPN odgovorila, da so 'zelo zaskrbljeni za varnost Shuai Peng, a da navijači na turnir ne smejo vnašati političnih in komercialnih sporočil'.

O Pengovi so zaskrbljenost v zadnjih tednih izrazili tudi pri WTA, organizacijah za človekove pravice, pri Združenih narodih, Beli hiši, precej manj pa na primer pri Mednarodnem olimpijskem komiteju, kjer je očitno vse podrejeno zimskim olimpijskim igrami v Pekingu. Te bodo na sporedu prihodnji mesec.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.