Šport
1355 ogledov

Nov svetovni prvak odločen šele v podaljšku

SP v hokeju Profimedia
Kanadski hokejisti svetovni prvaki, v finalu SP so po podaljšku premagali Finsko.

Hokejska reprezentanca Kanade je svetovni prvak za leto 2021. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji so Kanadčani po podaljšku premagali Finsko s 3:2 (0:1, 1:0, 1:1; 1:0). Bron je osvojila ameriška reprezentanca.

Današnji finale je bil ponovitev tistega z zadnjega do letos izvedenega prvenstva leta 2019. Lani prvenstva zaradi pandemije ni bilo, v izvedbi 2021 pa so na koncu zmagali Kanadčani in se tako oddolžili današnjim nasprotnikom za poraz v Bratislavi.

SP v hokeju | Avtor: Profimedia Profimedia

Kanadčani so tako prišli do 27. lovorike, letošnja je prva po letu 2016. Finska pa ostaja pri treh iz let 1995, 2011 in 2019.

Ker so vse polfinalistke igrale v isti predtekmovalni skupini, sta tudi današnji finalni tekmeci že odigrali medsebojno tekmo na tem SP; takrat je zmagala Finska z enakim izidom 3:2, a po kazenskih strelih.

Branilci naslova Finci so do nove priložnosti za zlato prišli z morda ne najbolj všečno igro na SP, so pa bili najbolj trdni v obrambi in so znali kaznovati napake tekmecev. Na ta način so izločili Čehe v četrtfinalu in Nemce v polfinalu, obakrat so slavili le z golom razlike.

SP v hokeju | Avtor: Profimedia Profimedia

Kanadska zgodba do finala je bila povsem drugačna. V predtekmovanju so bili Kanadčani zelo bledi in pred koncem celo trepetali za nadaljevanje SP. A so jim takrat pomagali Nemci z zmago nad domačini, v izločilnem delu SP pa je Kanada nato zaigrala kot prerojena. Najprej je v četrtfinalu po kazenskih strelih izločila rusko selekcijo, ki je bila do takrat verjetno najboljša na SP, v polfinalu pa nato še Američane.

Danes so se Finci finala lotili podobno kot že zadnjih nekaj tekem. Na začetku so pobudo prepustili tekmecem, sami pa prežali na njihove napake. V prvi tretjini finala so jim pri tem pomagali tudi nasprotniki, saj so si nabirali kazenske minute in ob drugem "power-playu" je Finska zadela tik po vrnitvi kaznovanega Kanadčana na led, v polno je zadel Mikael Ruohomaa.

SP v hokeju | Avtor: Profimedia Profimedia

A v nadaljevanju se je tudi to razmerje spremenilo. Kanadčani so zaigrali bolj disciplinirano, na klop za kaznovane pa so se preselili Finci. Kanada je imela ob začetku druge tretjine nekaj sekund tudi dva igralca več na ledu, izkoristila pa je priložnost, ko je bil na klopi še eden od finskih tekmecev. Po napadu Kanade je plošček najprej zadel vratnico, Maxime Comtoise pa je nato plošček iz neposredne bližine spravil v mrežo.

Kanada je bila blizu popolnemu preobratu, saj je nekaj minut zatem dosegla še en gol, uspešen je bil Adam Henrique. A po ogledu posnetka so sodniki gol razveljavili, ker je bil na začetku akcije v prepovedanem položaju Andrew Mangiapane.

SP v hokeju | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjem delu se je nato vse začelo znova. Za odtenek bolje so spet igrali Finci (razmerje strelov je bilo na koncu 31-26) in si v 46. minuti pripravili akcijo, po kateri je bil ob strelu Petterija Lindbohma kanadski vratar Darcy Kuemper zakrit, tako da je plošček končal za njegovim hrbtom.

A spet so Kanadčani znali odgovoriti. V 53. minuti, ko so imeli spet igralca več na ledu, so za nov zadetek potrebovali le 20 sekund in postavili tekmo spet na začetno izhodišče oziroma jo pripeljali v podaljšek, saj nobena od ekip v zadnjih minutah rednega dela ni želela preveč tvegati.

SP v hokeju | Avtor: Profimedia Profimedia

Podaljšek je trajal slabih sedem minut. V uvodu sta si ekipi pripravili nekaj polpriložnosti, finale pa je odločila finska napaka. Kanada je namreč v 67. minuti pobegnila v protinapad, po katerem je Jussija Olkinuoro premagal Nick Paul in svoji ekipi zagotovil zlato.

Že popoldne so do tolažilne nagrade na SP prišli Američani. V obračunu poraženih polfinalistov so se znašli bistveno bolje kot Nemci in slavili kar s 6:1. Tako so SP končali z novo bronasto medaljo, že četrto v zadnjih devetih letih. Nemčija pa je s polomom, ki ni bil značilen za nastope na tem SP, končala sanje o prvi medalji na SP po 68 letih.

* Dvorana Arena Riga, omejeno število gledalcev, sodniki: Frano (Češka), Romasko, Lazarev, Šalagin (Rusija).
* Strelci: 1:0 Ruohomaa (Kaski, 9.), 1:1 Comtois (Brown, 25., Walker, 25.), 2:1 Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa, 46.), 2:2 Henrique (Comtois, Brown, 53.), 2:3
Paul (Brown (67.).
* Kazenske minute: Finska 6, Kanada 10 + 10 + 10.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:23 07.junij 2021.

    "Ker so vse polfinalistke igrale v isti predtekmovalni skupini" WTF, vi kdaj preberete kar spacate kot novinarski članek?!!!