Šport
54 ogledov

Nova junaška zmaga Majke

Rafał Majka EPA
Rafał Majka je pokoril vso konkurenco v 11. etapi Toura. V boju za rumeno majico brez večjih sprememb, vse bolj pa zaostaja lanski skupni zmagovalec Vincenzo Nibali.

Poljski kolesar Rafał Majka je tako kot na lanskem Touru prišel do etapne zmage po dolgi samostojni akciji. Tokrat je za minuto ugnal Irca Daniela Martina. V rumenem ostaja Britanec Christopher Froome, ki je v cilj prikolesaril istočasno kot največji tekmeci.

Druga pirenejska etapa je kolesarje sicer popeljala skozi šest vzponov, med njimi tudi na prelaz Tourmalet z oznako ekstra kategorije. Še preden so se tekmovalci spopadli z vzponi, so z begom poizkusili štirje kolesarji, ki si večje prednosti niso prikolesarili. Na vmesnem sprintu se je skupina ubežnikov povečala, po 75 km pa se je na čelo dirke preselilo kar nekaj kolesarjev, ki se dobro znajdejo v gorah. Vsi niso zdržali, Martin pa se je v lov za vodilni podal tik pod vrhom prelaza Aspin. Sedem km pred vrhom Tourmaleta je napadel Majka, ki je do cilja vztrajal sam.

Tretje mesto v etapi je osvojil Nemec Emmanuel Buchmann, ki je zaostal 1:23 minute. Froome je skozi cilj prišel na devetem mestu (+ 5:21), z enakim časom kot Španec Alberto Contador, Kolumbijec Nairo Quintana in Američan Teejay van Garderen. Nov udarec je doživel lanskoletni zmagovalec Italijan Vincenzo Nibali, ki je zaostal 6:11 minute in osvojil 23. mesto.

"Vedel sem, da je etapa zelo težka. Tourmalet ne more biti lahek. Rad imam vroče vreme. Ujel sem pravi beg. Zmago posvečam svojim sotekmovalcem, predvsem Ivanu Bassau in Danieleju Bennatiju, ki je danes padel. In družini, ta mi daje veliko moč. Ni še konec Toura, nisem prišel zaradi boja za skupno zmago, sem sem prišel pomagat Albertu. Tour bo še dolg. Še vedno ni odločeno," je po svoji tretji etapni zmagi na Touru povedal Majka.

V boju za skupno zmago je Froome zadržal 2:52 minute prednosti pred van Garderenom in 3:09 minute pred Quintano na tretjem mestu. Edini Slovenec na 102. Touru Kristijan Koren (Cannondale-Garmin) je skozi cilj prikolesaril na 143. mestu z zaostankom 32:34 minute, skupno je na 55. mestu (+52:38).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.