Šport
9 ogledov

Nova ničla Mazejeve

Tina Maze, Maribor EPA
Po odstopu v veleslalomu se je Tina Maze izjemno motivirana podala na slalomsko progo. Za vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin je v prvi vožnji zaostala za nekaj manj kot sekundo, na drugi progi pa je odstopila.

Tina Maze je v prvi vožnji nastopila s številko štiri. Slovenske barve so branile še Katarina Lavtar (35), Ana Bucik (51), Saša Brezovšek (59), Tina Robnik (61) in Eli Plut (63).

"Na veleslalomu se je zgodilo, kar se je zgodilo. Imam pa veliko željo, da to popravim," je Mazejeva na osrednjem mariborskem trgu Leona Štuklja na žrebanju štartnih številk v soboto zvečer navdušila približno 2500 ljudi, ki jih tudi odstop Črnjanke ni odvrnil od obiska. A tudi v slalomu se ni iteklo po njenih željah.

Američanka znova razred zase

Slalom je začela Frida Hansdotter, vodilna slalomistka svetovnega pokala. Sledil je odstop Nicole Hosp, izjemno formo pa je potrdila olimpijska in svetovna prvakinja Mikaela Shiffrin, ki je Švedinjo ugbala za 92 stotink. Še tri stotinke več je nato za Američanko zaostala slovenska šampionka.

Na drugo mesto se je kasneje prebila Sarka Strachova (+0,68), tekmovalke za njo pa so kar precej zaostale tudi za Mazejevo. Po nastopu deseterice je peta Nina Loeseth za Črnjanko zaostajala za več kot šest desetink. S številko 11 je nato dobro nastopila Bernadette Schild. Avstrijka je za sedem stotink ugnala najboljšo Slovenko in skočila kar na tretje mesto. Prijetno je nato s številko 17 presenetila tudi Kanadčanka Erin Mielzynski, ki je ciljno črto prav tako prečkala kot tretja najhitrejša (+0,81). 

"Nastopila sem nekoliko previdneje po veleslalomskem odstopu. Nisem vas želela ponovno razočarati in hvala, da ste se znova zbrali v tako velikem številu," je gledalcem v Mariboru po svoji vožnji sicer sporočila Mazejeva.

Od preostalih Slovenk je najprej nastopila Lavtarjeva, ki pa ji ni uspelo prismučati do cilja, Bucikova pa je bila prepočasna (+3,60) za drugi nastop. Brez uvrstitve v trideseterico so ostale tudi Brezovškova (+4,48), Robnikova, ki je odstopila, in Plutova (+4,06).

Odstop Mazejeve

Pred nastopom najboljše deseterice s prve proge je v drugi vožnji vodila Loesethova, ki pa jo je tik pred nsatopom Tine Maze premagala Veronika Velez Zuzulova. Sledil je nastop Črnjanke, ki pa je na sredi proge zajela vratca, padla in odstopila.

Zuzulova je uspela zadržati vodstvo vse do nastopa Shiffrinove, ki pa je nato le še enkrat več potrdila svojo premoč. Skupno je slavila s sekundo in tremi stotinkami naskoka pred Slovakinjo, tretje mesto je še z dvema stotinkama zaostanka več osvojila Čehinja Strachova.

Na dvodnevnem domačem tekmovanju Slovenke niso osvojile nobene točke za svetovni pokal. 

"Ne vem, kdaj sem nazadnje imela toliko smole. Nisem bila pri stvari, ta teden mi ni šlo nič, kot bi moralo iti. Žal pridejo taki dnevi, trudila sem se, žal mi je tudi zaradi navijačev, pa tudi zame, ker se zavedam, da so bile to pomembne točke. Zdaj se bo treba pobrati, en tak vikend ni tragedija, je pa sigurno dobro opozorilo in upam, da se zberem za naslednje tekme," je po tekmi povedala Mazejeva.

"Ni mi fajn"

"Tu v Mariboru je bilo veliko dejavnikov, ki so mi oteževali situacijo. Nisem se najboljše znašla, zato sem naredila dvakrat ničlo. Težko je dirkati v takšnih okoliščinah, ko si želiš, pa ne moreš, ali pa si želiš preveč, kot si v tem trenutku sposoben, pa potem delaš napake. To se mi je zgodilo zdaj dvakrat, ni mi 'fajn', ampak je treba iti naprej in se znova zbrati. Gledalci so bili super, po njihovem mnenju ne bi rabila nehati s smučanjem, a zaenkrat sem še tu, želim odpeljati svojo pot do konca, optimalno kar se da, in zmagati ta globus," je še dodala.

Izjave ostalih slovenskih smučark:

Ana Bucik, 41. v prvi vožnji: "Mislim, da je proga glede na današnje vreme dobro držala, mislim, da je bila trideseterica realen cilj in dosegljiv. Ne vem, kaj je bilo na progi, preveč sem držala smuči, se morda bala odstopa, ker sem v zadnjem času dvignila tempo smučanja in bila velikokrat na meji odstopov. Žal mi je, da se mi ni uspelo bolj zbrati in pokazati več živahnosti in hitrosti na progi, ritem je bil preprosto prenizek za vstop v finale. Na treningih sem dobro smučala, ne vem, žal mi tega ni uspelo pokazati in upam, da bo naslednjič bolje. Zase lahko rečem, da sem bila dobro pripravljena, sposobna dobre uvrstitve, a žal ni bilo vse, kot sem si želela, in za to vožnjo lahko krivim samo sebe."

Eli Plut, 45. v prvi vožnji: "Naredila sem nekaj napak, ki si jih ne bi smela privoščiti, bo pa ta tekma dobra izkušnja in lepa popotnica za naprej. Največ težav sem imela danes pri spuščanju smuči iz kola, ko moraš pridobivati konstantno hitrost. To mi ni uspelo. A sem to sposobna narediti na treningu, zato verjamem, da mi bo slej kot prej uspelo tudi na tekmi. Zaostanek je relativno v mejah normale, vem pa, da sem sposobna tudi več, ampak ni pa ta zaostanek katastrofa."

Katarina Lavtar, odstop v prvi vožnji: "Razmere so težke, naredila se je 'špura', vreme je pač drugačno kot včeraj, dežuje in je toplo, tako da si moral biti pravočasen v zavojih. Žal se mi je zgodilo to, kar se mi je zgodilo, v vertikali me je potegnilo na rit in preprosto nisem imela možnosti, da bi se vrnila na progo. Osebno sem mi zdi, da sem danes imela lepo priložnost, dobro sem smučala, tudi dobro sem se počutila in se mi zdi zelo škoda, da se mi je zgodilo to, kar se je. Čez dva dni odpotujem na tekme za evropski pokal v Italijo, v četrtek me čaka veleslalom, v petek še slalom, potem pa domov, kjer bom imela deset dni časa za pripravo na Are."

Tina Robnik, odstop v prvi vožnji: "Tam, kjer sem naredila napako, ne vem točno, kaj je bilo, bi morala videti posnetek, vem pa, da me je potegnilo nazaj, mi zarobilo smučko. Naredila sem napako po svoji krivdi in ne zaradi proge. Zdaj grem domov, saj imam manjše zdravstvene težave, že ves teden imam povišano telesno temperaturo, naj bi sicer trenirala, a bom šla na zdravniške preglede, naredila test krvi, če je vse v redu, potem pa me konec tedna čaka tekma evropskega pokala."

Svetovni pokal, Maribor, slalom (Ž), izidi:

Komentarjev 24
  • zdrej 16:40 22.februar 2015.

    Po moje s smučanjem nič. Veliko pa s komentiranjem, ki pač slovenceljsko. Nikdar niso ljudje zadovoljni, pač pa privoščljivi.

  • Papaja Popi 15:42 22.februar 2015.

    In kaj ima to zveze z smučanjem - frnazzi

  • Darko 15:12 22.februar 2015.

    da bi imela do smrti menstruacijo lannina