Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Naj živi kraljica Maze! Kaj pa potem?

Igor Kovačič Saša Despot
Tina Maze je poskrbela za največji dosežek slovenskega smučanja na svetovnih prvenstvih. A to bi lahko bil zadnji hura, prihodnost ne obeta veliko lepega.

V zadnjih dveh tednih je najboljša slovenska smučarka vseh časov poskrbela za novo obliko mazemanije. Športni novinarji smo naposled le dobili toliko prostora in na tistih mestih v svojih medijih, kot vedno mislimo, da si zaslužimo. V časih, ko marsikoga le še športni dosežki spravijo v dobro voljo, so bili Tinini uspehi tisti, ki so poenotili večji del Slovenije. Tisti del, ki bo z veseljem svojo šampionko spremljal tudi na tekmah v Mariboru. Vsi sicer ne stiskajo pesti za Korošico, kakor vsak izjemno uspešen športnik ima Mazejeva namreč tudi nasprotnike. Prav tako kot Cristiano Ronaldo pa le malokaterega ljubitelja športa pušča ravnodušnega. Ali si zanj ali proti njemu.

A tudi največji nasprotniki Črnjanke morajo priznati, da je Mazejeva izjemna smučarka. Kot edina je imela tokrat realno priložnost osvojiti pet odličij, z dvema zlatima in eno srebrno kolajno pa je poskrbela za najuspešnejše svetovno prvenstvo slovenskih alpskih smučarjev. V taboru ekipe Team to aMaze pred SP o petih kolajnah niso govorili, so pa apetiti po prvih treh tekmah vsaj pri navijačih zagotovo narastli, sledilo pa je razočaranje, pri nekaterih celo jeza. Ljudje smo pač takšni, želimo si še več kruha in iger, želimo največ. Tudi, če je uspeh in naše dobro počutje odvisno od koga drugega. 

Tina Maze je najverjetneje nastopila na svojem zadnjem svetovnem prvenstvu, v zadnjih šestih letih je bila štirikrat zlata, petkrat srebrna. Najuspešnejša slovenska smučarka je zdaj pred odločitvijo, ali bo krenila v naslednjo sezono, ki ne prinaša velikih tekem, ali pa bo sklenila kariero, v kateri je osvojila prav vse. Njena odločitev bo vplivala na celotno panogo. 

Slovensko smučanje v prihodnjih letih ne čakajo rožnati časi. Že zdaj se v panogi spopadajo z velikimi finančnimi težavami, brez pravih sredstev pa je težko držati stik s konkurenco. Če poleti nisi sposoben plačati treningov na južni polobli, če zaradi tega kasneje začenjaš z njimi, če se moraš zaradi financ vseskozi prilagajati … Alpsko smučanje je izjemno drag šport, privoščijo si ga lahko le premožnejši, talent tu niti ni toliko pomemben. Po odhodu Mazejeve bodo naenkrat izostali vrhunski rezultati, gledalci bodo izgubili zanimanje, le redki navijači se bodo namreč zadovoljili z uvrstitvami okoli 20. mesta. Sledi upad pokroviteljev, denarja bo še manj. 

Dejstvo je, da na mladinskih svetovnih prvenstvih ne dosegamo več takšnih uspehov kot nekoč, v mnogih državah, ki smo jih nekoč podcenjevali, so nas dohiteli, nekateri celo prehiteli. Prioriteta vseh, ki si želijo slovensko alpsko smučanje znova spraviti na zeleno vejo, bi morala biti delo z mladimi. Le še tako je moč rešiti slovensko alpsko smučanje. Hitro, tu je mišljena njihova starost, bo treba odkriti izjemno nadarjene posameznike, okoli njih sestaviti najboljšo ekipo in jim ob finančni pomoči zveze morda omogočiti tudi bolj samostojno pot. A tu ne gre posploševati, nekomu ustreza en način dela, drugemu drugačen. Velik vpliv in s tem odgovornost bo imela stroka, trenerji. 

Nekateri strokovnjaki menijo, da vse skupaj ne bo tako črno, da imamo kar nekaj obetavnih smučarjev v mlajših kategorijah. Tokrat je na SP prijetno presenetil tudi Klemen Kosi, tekmovalci v hitrih disciplinah pa za izjemne dosežke potrebujejo veliko izkušenj, ki jih mladi štajerski smučar še nima. Držimo pesti zanj, za Martina Čaterja, Ano Bucik … Čaka jih težka naloga, tudi tekmovalni padci, razočaranja ... Vendar tudi Tina Maze jih je imela. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.