Šport
7 ogledov

Novo upanje za uporabnike meldonija

marija šarapova EPA
Predsednik ruske teniške zveze Šamil Tarpiščev na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru računa na udeležbo njihove prve zvezdnice Marije Šarapove, kljub temu, da je ta zaradi zlorabe meldonija suspendirana.

Drugouvrščena z olimpijskih iger 2012 v Londonu Marija Šarapova naj bi deset let jemala omenjeno zdravilo, ki je od 1. januarja 2016 prepovedano. 

Šarapovo so zaradi tega suspendirali, podobna usoda je doletela še precej drugih športnikov in športnic, zaenkrat so vsem prepovedali nastopanje.

Meldonij je zdravilo za srčne bolnike, ki bi naj pospeševal regeneracijo telesa, pri Šarapovi so ga v odvzetem vzorcu ugotovili na letošnjem odprtem teniškem prvenstvu Avstralije.

Datum njenega zaslišanja pred pristojnimi organi zaenkrat še ni znan, v primeru, da bo spoznana za krivo, grozi Šarapovi večletna prepoved nastopanja.

"Svoje kariere ne želim zaključiti na tak način. Upam, da bom dobila novo priložnost," je po odkritem pozitivnem vzorcu dejala 28-letna Rusinja.

Wada presenetila s sporočilom

Nekaj upanja za uporabnike meldonija je prišlo z novim sporočilo Mednarodne protidopinške agencije (WADA), ki je zapisala, da bi lahko nekatere grešnike pomilostili.

"Če bomo odkrili, da športnik ni mogel razumno domnevati, da bodo sledi snovi (meldonija, op. a.) ostale v telesu tudi po 1. januarju 2016, potem bi lahko sklenili, da ni prišlo do prestopka," so zapisali pri Wadi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.