Šport
70 ogledov

Oblaku se debi ni posrečil, 1000 golov Reala

Kostas Mitroglou
1/10
EPA
V dresu madridskega Atletica je debitiral slovenski vratar Jan Oblak in iz štirih strelov na svoja vrata prejel tri zadetke. Do prepričljivih zmag sta prišla Real in Borussia, namučil pa se je Liverpool.

Jan Oblak je svoj debi v vratih madridskega Atletica dočakal na tekmi Lige prvakov. Aktualni evropski podprvak gostuje v Atenah pri Olympiacosu, Grki pa so slovenskega čuvaja prvič premagali v 13. minuti, ko je po kombinaciji iz kota z roba kazenskega prostora lepo zadel branilec Arthur Masuaku. Podajalec pri zadetku Francoza je bil Ibrahim Afellay, ki je v 31. minuti tudi sam poslal žogo v mrežo. Veliko dela sta opravila Alejandro Domínguez in Kostas Mitroglou, Nizozemec pa je še v drugo premagal Oblaka. Atletico je že pred drugim zadetkom domačih prevzemal pobudo na igrišču, v 38. minuti pa so Španci zmanjšali zaostanek preko Maria Mandžukića. Hrvat je po predložku Cristiana Ansaldija  preskočil Érica Abidala in z glavo zadel na svojem debiju v Ligi prvakov za Atletico.

Nogometaši iz Madrida so bili v drugem polčasu precej nevarnejši, vendar grške obrambe niso uspeli premagati. Kazen je sledila v 73. minuti, Oblak pa je ob tretjem strelu na svoj gol še tretjič klonil. Pajtim Kasami je lepo kombiniral na desni strani in nato podal do Mitroglouja, ki je iz obrata zadel za 3:1. Upanje na točko je gostom v 86. minuti vrnil Antoine Griezmann, ki je po izjemnem predložku Kokeja žogo le potisnil v mrežo, vendar do preobrata ni prišlo. 

V Torinu je bil mož odločitve Carlos Tévez. Ta je v 59. minuti po lepi podaji s peto Kwadwoja Asamoaha načel mrežo Malmöja. Juventus je bil še naprej boljši, nekaj leprih priložnosti je zamudil Paul Pogba, izjemno pa se je ob strelu z glavo Fernanda Llorenteja izkazal vratar Robin Olsen. Ta je bil nemočen ob zaključku tekme, ko je Argentinec udaril še drugič. Tokrat je fenomenalno izvedel prosti strel iz oddaljenosti 18 metrov.

Sedem minut za tri zadetke 

Atleticov mestni rival Real je bolje odprl dvoboj proti Baslu, svojo premoč pa je okronal v 14. minuti. Nacho je poskušal poslati nevaen predložek v sredino kazenskega prostora, a je žoga zadela Čeha Mareka Suchýja, spremenila smer in prevarala gostujočega vratarja. Kasneje se je z dvema akcijama izkazal Gareth Bale. V 30. minuti mu ga je lepo zaposli Luka Modrić, Valižan je stekel pred Tomáša Vaclíka, poslal žogo preko njega in jo nato le še potisnil v gol. Bale je le minuto kasneje z desne strani poslal natančno žogo pred vrata Švicarjev, Cristianu Ronaldu pa ni bilo težko zadeti. Real je v 37. minuti že vodil s 4:0, med strelce se je vpisal James Rodríguez. Vaclik je še nekako zaustavil poizkus Karima Benzemaja, a je nato delo dokončal Kolumbije. Po trojni salvi je Basel izgledal izgubljen, vendar so tudi Švicarji v prvem polčasu uspeli zatresti mrežo. Paragvajec Derlis Gonzalez je zadel iz protinapada.

Karim Benzema | Avtor: EPA EPA
V drugem polčasu so imeli Švicarji celo lepše priložnosti, Iker Casillas je v 67. minuti fantastično ubranil strel Gonzalezu, ki je prišel sam pred vratarja belega baleta, v 76. minuti pa je Fabian Schär z roba kazenskega prostora zadel vratnico. Le tri minute kasneje je na stadionu Santiago Bernabeu odjeknila petarda. Nekaj podaj sta si izmenjala Ronaldo in Benzema, Francoz pa je lepo akcijo zaključil še z lepšim strelom pod prečko.S tem golom je Real sicer postal prvi klub v zgodovini, ki je v evropskih tekmovanjih dosegel 1.000 zadetkov. 

V drugi tekmi skupine B je dolgo kazalo na presenečenje, saj je bolgarski Ludogorec v gosteh pri Liverpoolu dolgo v svojih rokah držal točko. Nato je najprej v 82. minuti zadel Mario Balotelli, vendar so se Bolgari vrnili z zadetkom na začetku sodnikovega podaljška. Vendar to ni bilo dovolj, saj so Liverpoolčani zmagali po uspešno izvedeni enajstmetrovki kapetana Stevena Gerrada. Veliko napako je storil vratar Milan Borjan, ki je slabo zaustavljal podajo, žoga mu je ušla, nato pa je podrl Javija Manquilla.

Roman Bezjak je pri Ludogorcu odigral 86 minut, v 72. minuti pa je z diagonalnim strelom znotraj kazenskega prostora zadel vratnico. 

Borussia nadigrala topničarje

V Dortmundu so bili v uvodnejših minutah precej aktivnejši gostitelji, ki so v peti minuti zahtevali enajstmetrovko, ki naj bi jo nad Henrikom Mkitarjanom zagrešil Mikel Arteta, a si je Armenec za svoj trud prislužil le rumeni karton zaradi simuliranja. V 14. minuti je imel izjemno priložnost branilec Papastathopoulos, ki je po kotu prišel do žoge tik pred golom Arsenala, a jo je nato poslal mimo vrat. V 27. minuti je nato lepo priložnost zamudil še Pierre-Emerick Aubameyang, Wojciech Szczęsny pa se je izkazal. Poljak je bil le dve minuti kasneje nemočen, a je na njegovo srečo Mkitarjan z ugodnega položaja streljal preko prečke. Gostitelji so svojo veliko premoč potrdili šele v zadnji minuti prvega polčasa, ko je zadel novinec Ciro Immobile. Italijan je žogo sprejel na svoji polovici igrišča, se prebil mimo branilca Laurenta Koscielnyja in nato le zatresel mrežo topničarjev. Borussia je v prvem polčasu sprožila osem strelov proti golu Arsenala, ta le enega proti vratom Romana Weidenfellerja. V strelih na gol je bilo razmerje 4:0.

Borussia Dortmund | Avtor: EPA EPA
Alexis Sanchez je sicer na začetku drugega polčasa sprožil na gol Borussije, vendar so Dortmundčani že v 48. minuti vodili z 2:0. Kevin Grosskreutz je poslal žogo čez Arsenalovo obrambo, Aubameyang pa je žogo poslal še enkrat mimo Szczęsnyja. Isti igralec je v 57. minuti zatresel še prečko. Gostje, ki so imeli v drugem polčasu večjo posest nad žogo, so nekoliko lažje zadihali šele v drugi polovici polčasa, a si kaj konkretnejšega niso uspeli pripraviti. V 72. minuti je sledil protinapad Borussie, Mkitarjan pa je bil nekoliko sebičen in žogo znova poslal čez gol tekmeca. Na drugi strani je štiri minute kasneje s strelom poizkusil Danny Welbeck. A tudi v nadaljevanju tekme so bili Dortmundčani nevarnejši.

"Naredili smo vse kot je bilo treba, da smo zmagali. To je bila skoraj perfekcija. To je najboljša služba na svetu, ko spremljaš takšno tekmo," je bil po zmagi zadovoljen domači trener Jürgen Klopp.

Obema favoritama sjupine D gre sicer na roko remi v Istanbulu, Galatasaray je proti Anderlechtu izenačil šele v sodnikovem podaljšku drugega polčasa.

V skupini C je Zenit v gosteh nadigral Benfico. Brazilec Hulk je zadel že v peti minuti, kasneje pa je izsilil še rdeči karton vratarja Arturja. Že v 22. minuti je igralca več na igrišču izkoristil nekdanji član Benfice Alex Witsel. Belgijec je zadel z glavo. Bayer je bil v gosteh boljši tekmec na zelenici, a je Monaco v 61. minuti izkoristil svojo edino pravo priložnost na tekmi. Joao Moutinho je zadel po lepi podaji z glavo bolgarskega veterana Dimitarja Berbatova.

Liga prvakov, 1. kolo:

Skupina A:

Olympiacos : Atlético  3:2 (2:1)
Masuaku 13., Afellay 31., Mitroglu 73.; Mandžukić 38., Griezmann 86.

Juventus : Malmö  2:0 (0:0)
Tévez 59., 90.

Vrstni red: Juventus in Olympiacos 3 točke, Atletico Madrid in Malmö 0.

Skupna B:

Liverpool : Ludogorec  2:1 (0:0)
Balotelli 82., Gerrard 93./11-m; Abalo 91.
 
Real Madrid : Basel  5:1 (4:1)
Suchy 14./ag., Bale 30., Ronaldo 31., Rodriguez 37., Benzema 79.; Gonzalez 38.


Vrstni red:
 Real Madrid in Liverpool 3 točke, Ludogorec in Basel 0. 

Skupina C:
 
Monaco : Bayer Leverkusen  1:0 (0:0)
Moutinho 61.
 
Benfica : Zenit  0:2 (0:2)
Hulk 5., Witsel 22.
 

Vrstni red: Zenit in Monaco 3 točke, Bayer in Benfica 0. 

Skupina D:
 
Galatasaray : Anderlecht  1:1 (0:0)
Yilmaz 91.; Praet 52.

Borussia Dortmund : Arsenal  2:0 (1:0)
Immobile 45., Aubameyang 48.

Vrstni red: Borussia (D) 3 točke, Anderlecht in Galatasaray 1, Arsenal 0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.