Šport
72 ogledov

Odličen začetek: Višnarjeva zaostala le za Bjoergnovo

Katja Višnar Bjoergen Caspersen Falla sprint Kuusamo EPA
Uvodna tekma svetovnega pokala v smučarskem teku se je razpletla po norveških, pa tudi po slovenskih željah. Norvežani so v finskem Kuusamu dobili obe sprinterski preizkušnji, pri ženskah je slavila Marit Bjoergen, pri moških pa Eirik Brandsdal, za lep uvod v sezono pa je z drugim mestom poskrbela Katja Višnar.

Za Katjo Višnar sta tekmo v sprintu končali še Maiken Caspersen Falla na tretjem in Ingvild Flugstad Oestberg na četrtem mestu, tako da je le slovenska tekačica preprečila norveškim tekmicam trojno zmago.

V moški konkurenci pa so bili na stopničkah samo predstavniki te države; za zmagovalcem Eirikom Brandsdalom (zmagal je četrtič v karieri in prvič po letu 2012) še Petter Northug in Sondre Turvoll Fossli, Norveška pa je imela še četrtega Finna Hagena Krogha. Slovenija je imela predstavnika tudi v moški tekmi, vendar je Boštjan Klavžar z 68. mestom ostal daleč od finalnih bojev.

V teh pa je imela Slovenija pri ženskah tri tekmovalke. Višnarjeva, v kvalifikacijah je bila kot najboljša slovenska tekačica 11., je nastopila odlično in se brez težav prebila do finala, kjer je začela na drugem mestu, sredi finala padla na tretje, a si nato v finišu spet priborila drugo, premoč pa je morala priznati le serijski zmagovalki Bjoergnovi. Norveška šampionka je bila tokrat prav na vrhu zmagovalnih stopničk že 67. v karieri. V izločilne boje sta se uvrstili še Alenka Čebašek s 16. časom kvalifikacij, ki je na koncu osvojila 23. mesto, ter Vesna Fabjan z 18. časom kvalifikacij, ki je končala na 24. mestu. Nika Razinger je uvrstitev med trideset najboljših zgrešila z 38. mestom.

Gracer: "V klanec je bila izjemno močna"

"Katja je suvereno odtekla vse teke do finala, držala se je navodil glede taktike in držala mesto vse do ciljne črte, v klanec je tudi izjemno močna. Katja je v res dobri formi. Alenki je zmanjkala desetinka do polfinala, Vesna pa je po slabšem položaju in zapori tekmovalk v škarje izgubila možnost za napredovanje," je bil z doseženim na Finskem zadovoljen glavni trener reprezentance Marko Gracer.

"Imela sem res izjemen dan, počutila sem se odlično in to izkoristila na tekmi. Tako kot danes še nisem odtekla. Po kvalifikacijah smo vedeli, kje smo izgubili proti močnim Norvežanom, nato je servis opravil korekcije pri pripravi smuči in v nadaljevanju sem imela res vrhunsko mažo. V izločilnih bojih sem bila brez stresa, mirna in osredotočena, vrhunsko mi je uspelo odteči tudi naporen in strm zadnji klanec," pa je tekmo podoživela Višnarjeva.

Slovenska tekačica se je tretjič v karieri povzpela na drugo stopničko na sprinterski tekmi svetovnega pokala, druga je bila marca letos v Lahtiju, pa tudi pred tremi leti v Rjabinsku.

Smučarski tek (Kuusamo), izidi:

Ženske, sprint (1,4 km klasično):

1. Marit Bjoergen (Nor) 2:58,33 
2. Katja Višnar (Slo) + 0,46
3. Maiken Caspersen Falla (Nor) 1,70
4. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 3,02
5. Ida Sargent (ZDA) 5,95 
6. Natalija Matvejeva (Rus) 12,37
7. Justyna Kowalczyk (Pol)
8. Celine Brun-Lie (Nor)
9. Kari Vikhagen Gjeitnes (Nor)
10. Anastazija Dozenko (Rus)
...
23. Alenka Čebašek (Slo)
24. Vesna Fabjan (Slo)
...

Moški, 1,4 km (klasično):

1. Eirik Brandsdal (Nor) 2:34,84
2. Petter Northug (Nor) + 0,47
3. Sondre Turvoll Fossli (Nor) 1,18
4. Finn Hagen Krogh (Nor) 1,69
5. Aleksej Petuhov (Rus) 4,54
6. Sergej Ustjugov (Rus) 14,63
7. Federico Pellegrino (Ita)
8. Tomas Northug (Nor)
9. Timo Bakken (Nor)
10. Teodor Peterson (Šve)
...
68. Boštjan Klavžar (Slo)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.