Šport
900 ogledov

Odlična napoved pred moško dirko: Slovenke do najboljšega rezultata v zgodovini

SP v kolesarstvu KZS/Vid Ponikvar
Van der Breggnova je postala svetovna prvakinja tudi v cestni vožnji, Bujakova odlična 14.

Nizozemka Anna van der Breggen je postala kraljica svetovnega prvenstva v kolesarstvu v Imoli v Italiji. Naslovu svetovne prvakinje v kronometru, ki ga je osvojila v četrtek, je danes dodala še zlato medaljo v cestni dirki.

Druga je bila njena rojakinja Annemiek Van Vleuten, tretja pa domačinka Elisa Longo Borghini. Med petimi Slovenkami je najvišje končala Eugenija Bujak, ki je s 14. mestom dosegla najvišjo uvrstitev slovenskih kolesark na svetovnih prvenstvih v cestnih preizkušnjah. Urša Pintar je bila sedemnajsta.

Za tridesetletno van der Breggnovo je to nov uspeh v široki zbirki naslovov. Nizozemka je aktualna olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira v cestni vožnji, trikrat je zmagala na dirki po Italiji, 2018 je bila prav tako svetovna prvakinja na cesti, večkrat pa je zmagala tudi na klasičnih dirkah, kot so Valonska puščica, Liege-Bastogne-Liege, Flandrija, Amstel Gold Race in Strade Bianche.

Do zmage v Imoli je prišla s samostojnim pobegom dobrih 40 kilometrov pred ciljem. Na najtežjem od dveh vzponov na 28-kilometrski krožni progi se je otresla tekmic, med njimi branilke naslova Annemiek Van Vleuten. Hitro je prišla do lepe prednosti, ki jo je do cilja na avtomobilističnem dirkališču Enza in Dina Ferrarija v Imoli suvereno zadržala.

"Dirka je bila zelo težka, predvsem drugi vzpon je bil nadvse zahteven in selektiven. Vedela sem, da bo odločitev o zmagi padla ravno na tem delu, zato sem se za napad odločila v predzadnjem krogu, saj sem pričakovala, da bodo ostale tekmovalke že precej utrujene," je povedala zmagovalka.

Od izbrank slovenskega selektorja Gorazda Penka sta najboljšo predstavo prikazali Eugenija Bujak in Urša Pintar. Obe sta z borbeno vožnjo na selektivni progi držali priključek vse do konca in zabeležili najvišji uvrstitvi slovenskega ženskega kolesarstva na SP. Nastopile so še Urška Žigart, Urška Bravec in Špela Kern.

"To je bilo zame najtežje svetovno prvenstvo doslej, zato sem toliko bolj zadovoljna, da sem dosegla svojo najboljšo uvrstitev. Vedela sem, da moram prej napasti, sicer bom izgubila priključek z najboljšimi. Uspelo mi je in zadovoljna zapuščam Imolo," je dejala Bujakova.

Z izboljšanjem dosežka iz Bergna na Norveškem 2017 je bila zadovoljna tudi Urša Pintar. Izpostavila je dobro sodelovanje v ekipi in dodala: "Če se spomnim časov, ko sva dve Slovenki tekmovali na SP, je taka ekipa velika prednost. Dokazale smo, da je pred Slovenijo svetla prihodnost."

"Vesel sem s predstavo vseh petih punc, škoda le za napako Bujakove v drugem krogu, ko je zamudila beg in nato porabila ogromno energije. Še sreča, da je imela danes močne noge in da je nadoknadila zamujeno. Mislim, da bi bila ob pravilni izpeljavi oziroma priključitvi vodilni skupini dosegljiva tudi prva deseterica," pa je povedal selektor Gorazd Penko.

V nedeljo je na sporedu še zadnje dejanje okrnjenega svetovnega prvenstva, na katerem so bile na sporedu le štiri preizkušnje. Moški se bodo na isti progi kot dekleta merili na 258 kilometrih, na startu pa bo osem Slovencev, vključno s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem.

* Cestna vožnja, ženske (143 km):
 1. Anna van der Breggen (Niz)       4:09:57
 2. Annemiek van Vleuten (Niz)       + 1:20
 3. Elisa Longo Borghini (Ita)      isti čas
 4. Marianne Vos (Niz)           + 2:01
 5. Liane Lippert (Nem)
 6. Elizabeth Deignan (VBr)
 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol)    vse isti čas
 8. Uttrup Cecilie Ludwig (Dan)       + 2:41
 9. Lisa Brennauer (Nem)          + 3:08
 10. Marlen Reusser (Švi)
...
 14. Eugenia Bajuk (Slo)
 17. Urša Pintar (Slo)         vse isti čas
 38. Špela Kern (Slo)            + 10:16
105. Urška Žigart (Slo)           + 33:33
brez uvrstitvi Urška Bravec
 
Komentarjev 1
 • posos47971 20:48 26.september 2020.

  Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim........ quality9.best