Šport
9077 ogledov

Odlična Rusinja zaradi vojne zamenjala državljanstvo in postala tarča napadov

Varvara Gračeva Profimedia
Teniška igralka iz Rusije je odigrala svoj prvi dvoboj pod francosko zastavo, zaradi česar je postala tarča številnih napadov iz bivše domovine.

Potem ko so ruske športnike ter športnice doletele številne prepovedi in sankcije, kot tudi prezir in sovraštvo s strani drugih športnikov, niti ne preseneča, da so nekateri popustili pritisku ter izbrali spremembo državljanstva. Še posebej tisti, ki se tako ali tako ne strinjajo s politiko predsednika Vladimirja Putina.

Do sedaj najbolj znani športnik, ki se je odločil za takšno potezo, je zagotovo odlični kolesar Pavel Sivakov, ki je rusko državljanstvo zamenjal za francosko, po njegovih stopinjah pa je zdaj šla tudi ena najbolj nadarjenih teniških igralk sveta, komaj 22-letna Varvara Gračeva, ki drži 43. mesto na lestvico WTA.

Gračeva, ki je pred meseci zaprosila za francosko državljanstvo, potem ko že več kot sedem let živi in trenira v Cannesu na Azurni obali, je tako v ponedeljek na turnirju v Bad Homburgu prvič nastopila pod francosko zastavo.

Mlada teniška igralka je sicer zanikala, da je vojna v Ukrajini povezana z njeno željo po menjavi državljanstva, a glede na vse, kar se trenutno dogaja z ruskimi športniki, je to vseeno težko verjeti. Še posebej dvomijo v njene besede v njeni bivši domovini, od koder so se na socialnih omrežjih že pojavili številni zlobni komentarji, potem ko se je mlada športnica odločila "izdati domovino Rusijo".

V bran svoji prijateljici iz otroških dni je sicer stopila še ena odlična teniška igralka, Rusinja Anastazija Potapova. "Gre za njeno izbiro. Že zelo dolgo živi v Franciji, nič jo ne veže na Rusijo. Nikoli ni nastopala za reprezentanco. Če bo to pomagalo njeni karieri, zakaj se ne bi odločila za to potezo? Ostali bova prijateljici še naprej."

Gračeva je sicer tekom svoje kariere osvojila 7 ITF turnirjev, maja pa je bila kljub svoji mladosti celo 41. igralka sveta. Trenutno drži 43. mesto. V letošnji sezoni igra najboljši tenis svoje kariere, saj je poleg svojega najvišjega rankinga dosegla tudi tri najbolj odmevne skalpe svoje kariere. Dvakrat je namreč porazila bivšo rojakinjo in 8. igralko sveta Dario Kasatkino, prav tako pa je premagala tudi tunizijsko zvezdnico in 5. igralko sveta Ons Jabeur.

Rusija je tako ostala še brez ene zelo talentirane igralke, potem ko jim je kar nekaj najbolj nadarjenih igralk in igralcev v zadnjem času prevzel Kazahstan, ki je recimo Jeleni Ribakini in Sergeju Bubliku preprosto ponudil boljše pogoje in finančno podporo ter ju tako zvabil v svojo reprezentanco.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Burja 11:48 28.junij 2023.

    Pravilno, da se distanciraš od represivno, agresorskih načel.

  • mph2 11:39 28.junij 2023.

    Dajte raje kakšno o ukronacijih, ki ne oproščajo nobenim, ki niso ukronaciji.

Sorodne novice