Šport
5442 ogledov

Olimpijska prvakinja končala življenje z evtanazijo

Marieke Vervoort Profimedia
Po hudi bolezni se je odločila za korak, ki ga je napovedala že pred časom.

Belgijska paralimpijska prvakinja Marieke Vervoort je svoje trpljenje končala v torek z evtanazijo, so poročali belgijski mediji. Štiridesetletnica, ki je trpela za degenerativno boleznijo hrbtenice, je svojo namero po evtanaziji, ki je v Belgiji legalna, sporočila že takoj po olimpijskih igrah 2016 v Rio de Janeiru.

Vervoortova je v Riu 2016 in Londonu 2012 skupaj osvojila štiri medalje v vozičku na atletskih stezah. Kot je povedala po igrah v Braziliji, jo je vsa leta šport držal pri življenju.

"Še vedno uživam. Ko bo prišel pravi trenutek, ko bo več slabih dni kot dobrih, takrat bom imela pripravljene papirje za evtanazijo," je povedala na novinarski konferenci v Riu, kjer je osvojila dve olimpijski medalji.

Marieke Vervoort | Avtor: epa epa

Vervoortovi so pri 14 letih odkrili degenerativno bolezen, ki ji je povzročala hude bolečino, paralizo nog, spala pa je le stežka. Preizkušala se je v košarki, plavanju, triatlonu in atletiki v vozičkih.

V Londonu 2012 je zmagala na 100 m in osvojila srebro na 200 m, v Riu 2016 pa je bila druga na 400 m in tretja na 100 m.

Po igrah v Braziliji je razkrila še, da se ji je pokvaril vid in da trpi za epileptičnimi napadi, zato se je poslovila od športnih tekmovanj.  "Uživala bom vsak trenutek v življenju in več energije vložila v družino in prijatelje, brez katerih ne bi mogla nastopati v vrhunskem športu," je dejala takrat.

Komentarjev 1
  • perhan63 10:52 23.oktober 2019.

    evo žurnalovci so meli spet orgije..pa so zraven pripeli še video kopitarja

Sorodne novice