Šport > Olimpijske igre
17642 ogledov

Roglič od velikega osmoljenca do olimpijskega prvaka

primož roglič
1/6
Anže Malovrh/STA
Slovenski kolesar Primož Roglič se je po razočaranjih na olimpijski cestni preizkušnji in nedavni dirki po Franciji okitil z naslovom olimpijskega prvaka v vožnji na čas.

Primož Roglič je v vožnji na čas na olimpijskih igrah v okolici dirkališča Fuji osvojil zlato medaljo. V cilju je za več kot minuto ugnal vse tekmece. Po težavah na cestni dirki je strnil vrste in se podpisal pod četrto slovensko kolajno na letošnjih OI ter drugo zlato po kanuistu Benjaminu Savšku.

Roglič, aktualni tretji kolesar sveta, je napad na zlato odličje napovedal že ob prvem merjenju vmesnega časa, v nadaljevanju pa je še dodatno pritisnil na plin in pometel s konkurenco. 

 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Roglič je skozi celotno, 44,2-kilometrsko preizkušnjo stopnjeval ritem in v drugem krogu dokončno strl vse tekmece za najvišja mesta.

Usodni udarec jim je prizadejal na osrednjem vzponu, nato pa v visokem tempu prevozil še razgibani del trase na dirkališču Fuji.

Slovenec je bil ob prečkanju črte tako osredotočen, da je nadaljeval z vožnjo, dokler ga niso ustavili nekaj 100 metrov po cilju.

 | Avtor: Epa Epa

"Ja, neverjetno ... To le pokaže, kako se v bistvu vsaka stvar lahko hitro obrne, če verjameš vase in pridno delaš novim izzivom naproti. Res je neverjetno," je bil prvi komentar Rogliča za RTV Slovenija.

"Kot sem rekel, neverjetno je v bistvu. Zase bi rekel, da nisem ravno specialist za kronometer ali kakorkoli, lahko pa naredim dober kronometer. Sem izjemno vesel in ponosen," je še pred podelitvijo kolajn dejal 31-letnik.

 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA
Roglič je pri prvem vmesnem času med vsemi zabeležil drugi najboljši čas, hitrejši je bil le svetovni prvak, Italijan Filippo Ganna za vsega pol sekunde. Roglič pa je imel tri sekunde naskoka pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom ter štiri pred Belgijcem Woutom Van Aertom. Blizu so bili tudi specialisti za vožnjo na čas, Avstralec Rohan Dennis (+0:08), Francoz Remi Cavagna (+0:09) in Švicar Stefan Küng (+0:10).

Tudi po polovici proge je Roglič nadaljeval dobro vožnjo. Na dirkališču pa je imel po 22,1 km osem sekund naskoka pred Dumoulinom. Prav toliko je zaostal tudi Ganna, Dennis je bil devet, Van Aert pa deset sekund za 31-letnim Kisovčanom.

Roglič je v nadaljevanju še dvignil ritem in se na prvem, najdaljšem klancu po odhodu z dirkališča tekmecem še bolj "odlepil". Pred Dennisom je imel kar 31 sekund prednosti, sekundo več sta zaostajala tudi Dumoulin na tretjem in Ganna na četrtem mestu.

 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA
Tudi do konca preizkušnje je na razgibani trasi dodajal plin in hitro je bilo jasno, da bo Sloveniji pripadlo novo zlato na olimpijskih igrah. Drugo mesto je na koncu osvojil Dumoulin, tretji pa je bil Dennis, ki je zaostal še tri sekunde več.

"Zavedali smo se, da imamo tako ekipo, da je vse mogoče. Ampak tako, kot lahko zmagaš, si lahko tudi šesti, a vseeno dober. Fenomenalen je bil Primož. Videlo se je že pred cestnimi treningi, da je Primož pravi. Na cestni dirki ni imel dneva, danes pa znova na vrhu, kjer si zasluži biti," je po preizkušnji za RTV Slovenija dejal kolesarski selektor Andrej Hauptman.

Dodal je, da je bilo od začetka težko spremljati preizkušnjo, nato pa je Roglič s svojo vožnjo pomiril tiste, ki so ga spremljali v avtu. "Težko je bilo spremljati, vsak ovinek smo trepetali. Ves čas smo bili živčni in pogledovali proti tekmecem, kako vozijo za nami. Bili pa smo vse bolj mirni, saj je bila prednost vse večja. Težko je vse opisati zdaj. Krč me je zgrabil v dlan od stiskanja mikrofona in tuljenja vanj. Zdaj je vsega konec. Ko bomo doma čez kakšen teden, se bomo bolj zavedali, kaj nam je uspelo."

Primož Roglič je osvojil 27. medaljo za Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah od osamosvojitve države.

 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

KRONOMETER (44,2 KM):

 - po nastopu tretjine tekmovalcev je bil najhitrejši Kanadčan Hugo Houle (57:56).

- prvo mesto je z več kot pol minute prednosti prevzel kolesar iz druge tekmovalne skupine, Belgijec Remco Evenepoel (57:21).

- v tesnem obračunu je Evenepoela z manj kot tremi sekundami razlike premagal Kolumbijec Rigoberto Uran (57:18).

rigoberto uran | Avtor: Epa Epa

- Primož Roglič se je na progo podal ob 9:01. Belgijec Wout Van Aert, eden izmed glavnih favoritov za zlato, pa osem minut za njim.

- ob prvem vmesnem času je imel Roglič dve sekundi prednosti pred moštvenim kolegom Tomom Dumoulinom, ob drugem je razlika narasla na pet sekund.

- v ozadju je pretil Van Aert, ki se je Rogliču približal na nekaj stotink.

- najhitrejši prvi vmesni čas je z manj kot šestimi desetinkami prednosti pred Rogličem postavil Italijan Filippo Ganna, a je do drugega merjenja že izgubil v primerjavi z Slovencem.

- po prvem krogu (22,1 km) je Rogliča in Van Aerta ločilo deset sekund.

- Dumoulin in Ganna sta na polovici za Slovencem zaostala osem sekund,  Avstralec Rohan Dennis še sekundo več.

VRSTNI RED PO 1/2 KROGOV:

1. Primož Roglič (27:30)
2. Tom Dumoulin (+0:08)
3. Filippo Ganna (+0:08)
4. Rohan Dennis (+0:09)
5. Wout Van Aert (+0:10)
...

primož roglič | Avtor: Epa Epa

- Roglič je v drugem krogu napadel na vso moč in Dumoulinu pobegnil na pol minute, iz boja za zlato je odpadel tudi Rohan.

- zaostanek nemočnega Van Aerta je narasel na minuto.

- Dumoulin (56:06) je v cilju premagal tedaj še vedno vodilnega Urana.

- z velikansko prednostjo je nato vodstvo prevzel Roglič (55:04), ki se mu je ob velikem zaostanku Van Aerta in Ganne nasmihalo olimpijsko zlato.

- Roglič je vodstvo zadržal do konca in po dveh velikih razočaranjih dobil najboljši možen obliž na rano.

- srebro je osvojil Dumoulin, bron pa Dennis, ki je samo za nekaj stotink ugnal Švicarja Stefana Kunga.

- Van Aert je ostal brez medalje (6. mesto)

KONČNI VRSTNI RED:

1. Primož Roglič (55.04)
2. Tom Dumoulin (+1:01)
3. Rohan Dennis (+1:04)
4. Stefan Kung (+1:04)
5. Filippo Ganna (+1:06)
6. Wout Van Aert (+1:41)
7. Kasper Asgreen (+1:48)
8. Rigoberto Uran (+2:14)
9. Remco Evenepoel (+2:17)
10. Patrick Bevin (+2:20)
...
 

Razgibana trasa v hribovitem predelu okoli dirkališča Fuji International Speedway je imela 846 metrov višinske razlike. Kronometrski krog - kolesarji so prevozili dva - je dolg 22,1 kilometra.

Z zahtevno hribovito preizkušnjo brez pravih ravninskih odsekov se je spoprijelo 39 tekmovalcev, med njimi tudi slovenski adut, ki je nastopil ob 9:01 po srednjeevropskem času.

 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Po uvodnem spustu je kolesarje pričakal petkilometrski vzpon na najvišjo točko dneva (676 m). Vmesni čas so merili na dveh točkah - prvič na 9,5 km proti koncu glavnega vzpona, drugič pa na 15 km ob koncu spusta oziroma tik pred vstopom na dirkališče.

Klanec Šibanta je bil dolg 5,4 km s povprečnim naklonom 4,5 odstotka, na najstrmejši točki pa so morali kolesarji premagati 11-odstotni naklon. Po petkilometrskem spustu do dirkališča je trasa postregla še z dvema manjšima vzponoma. 

Kolesarji so bili razdeljeni v tri skupine po 13 tekmovalcev. Nastopu prve skupine, ki se je na progo podala ob 7.00, je sledil 38-minuti premor, da bi se izognili preveliki gneči. Druga skupina je začela ob 7.56, tretja, v kateri so bili poleg Rogliča tudi številni drugi favoriti, pa je startala ob 8.52.

Uradni izidi olimpijskega kronometra:

Izidi, dirkališče Fuji (44,2 km):
 1. Primož Roglič (Slo)               55:04
 2. Tom Dumoulin (Niz)               + 1:01
 3. Rohan Dennis (Avs)                 1:04
 4. Stefan Küng (Švi)              isti čas
 5. Filippo Ganna (Ita)                1:06
 6. Wout Van Aert (Bel)                1:41
 7. Kasper Asgreen (Dan)               1:48
 8. Rigoberto Uran (Kol)               2:15
 9. Remco Evenepoel (Bel)              2:17
10. Patrick Bevin (Avs)                2:20
...
Komentarjev 14
  • Michelle_Smith 15:13 28.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Leon
    Leon 14:16 28.julij 2021.

    Primož ne druži se s politiki ,ker dobiš madež ,ki se ga nikoli ne znebiš . Poglej kaj počnejo politiki v sramoto športnikom ; Pahor na tnalu: »Veleposlanica Ana Petrič si po tej nešportni gesti zasluži samo odpoklic!« SLOVENIJA https://insajder.com/slovenija/pahor-na-tnalu-veleposlanica-ana-petric-si-po-tej-nesportni-gesti-zasluzi-samo-odpoklic

  • milan654 12:02 28.julij 2021.

    bravo rogla in pogačar lepe če stitke tudi idojiski tini testernjak in kajunistu lepe ćestitke

Sorodne novice