Šport > Olimpijske igre
3013 ogledov

Država bogato nagradila olimpijsko podprvakinjo

Polina Gurjejeva Profimedia
Turkmenistan se je na OI v Tokiu veselil prve olimpijske medalje v zgodovini države.

Turkmenistanska dvigovalka uteži Polina Gurjejeva je svoji državi v Tokiu priborila prvo olimpijsko odličje v zgodovini. Oblasti jo bodo za dosežek bogato nagradile. Dobila bo stanovanje, osebni avtomobil in 50.000 dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Enaindvajsetletna športnica je v kategoriji do 59 kg osvojila srebrno odličje, edino za svojo državo in prvo v zgodovini.

Pred tem je strelec njen rojak Marat Nijazov sicer prav tako osvojil srebro, a to davnega leta 1960 v Rimu v okviru reprezentance Sovjetske zveze.

Uradni sprejem za športnico je vodil Serdar Berdimuhamedov, 39-letni sin vodje države Gurbangulija Berdimuhamedov. Športnici je izročil tri belo obarvane lesene skrinjice. V eni so bili ključi trisobnega stanovanja v prestolnici, v drugi ključi avtomobila lexus SUV, v tretji pa 50.000 dolarjev.

"Prisrčno vam čestitam za ta izjemen mejnik, ki priča o rasti neodvisnega Turkmenistana v mednarodnem športnem okolju," je ob tej priložnosti dejal Berdimuhamedov, ki ga številni že vidijo kot očetovega naslednika, in dodal, da je s svojim uspehom povečala slavo in ugled domovine in njenih prebivalcev.

"Kolajno posvečam predsedniku in prebivalcem Turkmenistana ob 30. obletnici neodvisnosti," pa je odvrnila športnica, po rodu Rusinja.

Turkmenistan je s plinom bogata država s šestimi milijona prebivalcev, ki se je leta 1991 osamosvojila.

Polina Gurjejeva | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.