Šport > Olimpijske igre
11350 ogledov

Tako o porazu Slovenije pišejo Francozi: "Splezali smo na Triglav"

francija olimpijske igre Profimedia
Francozi so na olimpijskih igrah v Tokiu najbolj navdušili v ekipnih športih.

Francoski mediji so danes polni hvalnic za svoje moške reprezentance v odbojki, rokometu in košarki, saj so se prav vse prebile v veliki finale olimpijskih iger. Košarkarji so si mesto v finalu zagotovili po tesni zmagi z 90:89 proti Sloveniji. Kot je zapisal Le Monde, imajo Francozi potem ko so premagali slovenski Triglav, zdaj na obzorju Olimp.

batum prepelič Infarkten zaključek Šport To je trenutek, ko so ugasnile sanje o olimpijskem zlatu

Pri glavnem francoskem športnem mediju L'Equipe naslovnico krasijo tri francoske ekipne uvrstitve v finale, moški kolektivi bodo zaigrali tako v finalu rokometnega, odbojkarskega in košarkarskega turnirja. Za polfinale košarkarskega boja proti Slovenijo tako kot vsi mediji izpostavljajo zadnjo akcijo, ki je odločila tekmo - blokado njihovega kapetana Nicolasa Batuma ob polaganju Klemna Prepeliča dve sekundi pred koncem. Kot so dodali, Francoze zdaj čakajo trikratni zaporedni olimpijski prvaki Američani.

slovenija tokio Usodno Šport Slovenci so pogoreli v tem elementu igre

slovenija tokio | Avtor: Epa Epa
Na koncu težke tekme je kapetan modrih, ki je odlično v obrambi igral že v četrtfinalu proti Italiji, poskrbel, da bo osvojil prvo olimpijsko odličje s francosko izbrano vrsto. Do prvega olimpijskega odličja sta prišla tudi selektor Vincent Collet in Nando De Colo, ki je prav tako odigral odlično tekmo (najboljši strelec s 25 točkami, sedem skokov in pet podaj), piše L'Equipe.

Dodajajo, da čeprav Francozom ni zares uspelo ustaviti evropskih prvakov in njihovega superzvezdnika, so modri vseeno nekako omejili Luko Dončića, ki je dosegel 16 točk ob le petih uspešnih metih iz 18 poskusov (2:9 za tri). Vseeno so dodali, da je dosegel trojnega dvojčka s še 10 skoki in 18 podajami, pozabili pa niso omeniti niti, da je Dončić v dresu s slovenskim grbom doživel prvi poraz po 17 zmagah.

luka dončić Šok Šport Zakaj Dončić ni metal sam? To je odgovor

Francoski časnik Le Monde je zapisal, da so si modri finale zagotovili po zmagi proti Sloveniji v zadnji sekundi in da francoske košarkarje, ki sanjajo o prvem olimpijskem naslovu, zdaj v finalu čakajo ZDA. "Ta blokada je rešila mojo kariero v francoski reprezentanti," je po poročanju Le Monda dejal francoski kapetan.

Novinar Clement Martel piše, da so Francozi dobro utrudili Dončića, ob katerem slovenski košarkarji, ki se v tem delu tekmovanja niso znašli po naključju, igrajo odlično. Ob koncu zaključi, da bodo v soboto igrali v tretjem olimpijskem finalu, prvem po 21 letih, ko je v finalu igrala ekipa Antoina Rigaudeauja. Zdaj Francoze čakajo Američani, ki jih je podžgal poraz na prvi tekmi proti Franciji. "Ampak potem ko je premagala slovenski Triglav, ima francoska ekipa na obzorju Olimp," je članek sklenil Martel.

luka dončić Fenomen Šport Dončić šele tretji v zgodovini s tem dosežkom

Spletni portal Franceinfo izpostavlja, da so se galski petelini tretjič prebili v veliki finale olimpijskega turnirja (1948, 2000). Zapisali so, da so Francozi trpeli do zadnjih sekund, za zmago pa se morajo zahvaliti Batumu. V nadaljevanju so izpostavili Dončića, saj so se nanj še posebej pripravljali, potem ko so izvedeli, da se bodo v polfinalu merili s Slovenijo, saj je bil pred polfinalom s povprečno 26 točkami najboljši strelec turnirja.

Po odlični prvi četrtini pa zvezdnik Dallas Mavericks ni več tako vplival na igro, saj ga je odlično pokrival Timothe Luwawu-Cabarrot. Franceinfo dodaja še, da po dveh finalnih porazih proti ZDA Francozi zdaj lahko verjamemo v nemogoče, saj so Američane konec koncev na tem turnirju že premagali (83:76).

luka dončić Prizor, ki odmeva Šport Noro, kaj je francoski junak po tekmi storil Dončiću francija slovenija Uspelo je Šport Francozi o zmagovalni taktiki proti Slovencem
Komentarjev 2
  • timja 09:39 06.avgust 2021.

    tebi se vidi, da se nisi nikoli ukvarjal s športom

  • Porko2 21:26 05.avgust 2021.

    Ne na vrh Triglava! Na vrh Dončiča, ki ste ga vsi poveličevali v Boga. Ko pa je najbolj zagustilo, pa je breme naložil na drugega.