Šport
2237 ogledov

Organizatorji v Melbournu po pritisku spremenili pravila

Shuai Peng Profimedia
Po kritikah le dovoljene majice s podporo Peng Shuai.

Navijači bodo lahko na teniškem turnirju za odprto prvenstvo Avstralije na tribunah in po kompleksu centra Melbourne Park hodili z majicami podpore kitajski teniški igralki Shuai Peng, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Organizatorje turnirja so namreč kritizirali navijači in nekatere legende.

Shuai Peng se je v zadnjih mesecih znašla v središču pozornosti teniške javnosti, ker je nekdanjega podpredsednika kitajske vlade obtožila, da jo je posilil. Po obtožbah se je povsem umaknila iz javnosti, številni ljubitelji tenisa so prepričani, da ji je kitajska oblast odvzela prostost.

Nekdanja zvezdnica Martina Navratilova je kritizirala Teniško zvezo Avstralije (TA), hkrati tudi organizatorje turnirja, ker so se v javnosti pojavili posnetki, kako so varnostniki navijačem preprečili, da bi nosili majice z napisi podpore kitajski igralki oziroma jo podprli na druge načine. Navratilova je poskuse utišanja navijačev označila kot "patetične".

Melbourne Park Kaj pa to? Šport Nov škandal v Melbournu, navijačica morala sleči majico

Direktor turnirja Craig Tiley je za AFP poudaril, da bodo na turnirju še naprej prepovedane vse vrste političnih ali komercialnih sporočil, je pa zaradi pritiska avstralske javnosti in vse večjega števila zdajšnjih in nekdanjih igralcev popustil in dovolil majice.

"Majice so dovoljene, v kolikor sem ne bodo bodo prihajali navijači z željo po nemirih in drugih motnjah javnega reda in miru," je dejal Tiley in dodal: "Vse skupaj je bilo vzeto iz konteksta. Tukaj so bili navijači z velikim transparentom in dolgimi palicami, tega ne moremo dovoliti."

Južnoafričan na čelu organizacije turnirja za OP Avstralije je bil v zadnjih tednih deležen ostrih kritik domače javnosti tudi zaradi primera Đoković. Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je namreč v Avstralijo prišel necepljen proti koronavirusu z zdravniško izjemo, potem ko so mu organizatorji turnirja zagotovili, da bo z njo lahko nastopil na turnirju, ki ga je doslej dobil devetkrat.

Oblasti so mu sprva preprečile vstop v državo, po sodni razrešitvi primera in prostemu gibanju po Melbournu pa je nato izvršna pooblastila za izgon iz države uporabil tamkajšnji minister za priseljevanje Alex Hawke, temu je nato pritrdilo tudi zvezno sodišče.

Komentarjev 1
  • QSprm 11:41 25.januar 2022.

    Samo huda mozganska poskodba se lahko prived do zakljucka, da so pravila korona teroristov nekaj, na kar bi se kdorkoli oziral. Apartheidski rezim tam spodaj si zasluzi izkljucitev iz vseh civilizacijskih institucij in razglasitev za obmocje clovestu nevernih mutantov. Vstop ...prikaži več na lastno odgovornost.

Sorodne novice