Šport
39 ogledov

Otroci nosili baklo in prisegli

olimpijski tabor Nina Oštrbenk
Na olimpijskem športnem taboru na Rogli se je zbralo okoli 50 otrok, kjer jih bodo z duhom in s simboli olimpijskih iger ter z različnimi športi štiri dni seznanjali tudi nekdanji olimpijci, kot so Primož Peterka, Katja Koren Miklavec in Tina Križan, ter drugi športniki.

Prvi dan brezplačnega tabora so otroci že nosili baklo in olimpijsko zastavo ter prebrali prisego, v naslednjih dneh pa bodo spoznavali tek, judo, plezanje in tenis. Ob tenisu se bodo učili tudi angleščino. "Že dve leti v Ljubljani učim otroke, stare od tri do šest let, tuje jezike skozi igro. Tako si lažje zapomnijo izraze. Najprej jih naučimo barve, številke, živali," pravi nekdanja teniška igralka Tina Križan, ki svetuje staršem, naj otroke usmerijo v šport, ali želijo postati vrhunski športniki, pa naj se nato otroci oziroma mladostniki odločijo sami.

"Vrhunski šport je zelo naporen, poln je odrekanja, zabave je malo. Te pa šport nauči dosti dobrih stvari, kot so disciplina, delavnost in poštenost, kar je zelo dobra podlaga za življenje," meni Križanova in dodaja: "Vrhunski šport je bolj nezdrav kot zdrav, ker greš vedno znova čez fizične in psihične meje, kar je zelo velik napor."

V Londonu več slovenskih kolajn

Križanova ob tem napoveduje, da bodo slovenski športniki na olimpijskih igrah v Londonu, ki se bodo začele v petek, osvojili tri ali štiri kolajne. Kot možne kandidate pa našteva Petra Kauzerja, Primoža Kozmusa, Vasilija Žbogarja, Saro Isaković in judoiste. Da bodo kakšno kolajno prinesli v Slovenijo, se strinja tudi nekdanja smučarka Katja Koren Miklavec, ki je na zimskih olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994 osvojila bron v slalomu.

Si želi, da bi šli hčerki po njenih stopinjah? "Ne vem, zelo težko odgovorim. Želela bi, da bi se ukvarjali s športom, vsaj tista krizna leta. V športu si lahko postavita temelje, kot so delavnost, kolegialnost, poštenost. Če bosta želeli postati vrhunski športnici, bom zelo vesela, če ne, pa tudi," pravi Korenova, ki je na tabor, ki sta ga pripravila Olimpijski komite Slovenije in P&G, pripeljala svoji hčerki, ki sta nosili baklo in prebrali prisego.

Olimpijskega duha ni več

Korenova priznava, da olimpijski slogan Pomembno je sodelovati, ne zmagati, ne velja več: "Velja za eksote, čeprav so zdaj že norme take, da se ne more vsak uvrstiti na olimpijske igre. Pri mladih je sicer treba spodbujati ta slogan, same olimpijske igre pa so v prvi vrsti boj za kolajne." Dodaja, da zaradi osvojenega brona nima le pozitivnih izkušenj: "Ko sem začela po študiju iskati službo, so me enačili samo s smučanjem, da znam samo smučati in nič drugega. Večkrat sem se morala zato še bolj dokazovati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.