Šport
18 ogledov

Padla še Italija, dvanajsterica izbrana

Slovenija Črna gora Bonifika Saša Despot
Slovenska reprezentanca je na enajsti pripravljalni tekmi dosegla še deseto zmago, v Bonifiki je padla Italija (92:84). Selektor Božidar Maljković je že določil 12 košarkarjev za EP.

Reprezentanca Slovenije je zabeležila jubilejno deseto zmago v pripravljalnih tekmah za evropsko prvenstvo, ki se bo v Celju, Ljubljani, Kopru in na Jesenicah začelo 4. septembra. Na pokalu Adecco v koprski Bonifiki je po Črni gori ugnala še Italijo ter tako prepričljivo osvojila prvo mesto na turnirju. Za Slovenijo je bila to predzadnja pripravljalna tekma - doslej je izgubila le s Srbijo na turnirju v Beogradu, zadnja preizkušnja pa jo čaka 31. avgusta v Stožicah proti Franciji.

Odslej bo Slovenija priprave nadaljevala le še s tistimi 12 igralci, ki bodo igrali na EP. Božidar Maljković je namreč odpisal Klemna Prepeliča, Gezima Morino in Luko Lapornika.

Italijani brez možnosti

Predstava proti Italiji je bila ena najboljših Slovenije v zadnjem mesecu. Z izjemo nekaj črnih minut na začetku drugega polčasa so varovanci selektorja Maljkovića kraljevali na parketu in navdušili gledalce z borbeno, atraktivno in učinkovito košarko. Imeli so niz razpoloženih igralcev - Goran Dragić 19 točk, Boštjan Nachbar 19, Edo Murić 13, Gašper Vidmar 12, ki so že v prvem polčasu dosegli 51 točk ter tekmece nadigrali praktično v vseh segmentih igre. Izstopa kar 22 podaj ter 12 trojk iz 25 poskusov.

Po 15 točkah naskoka na začetku drugega polčasa je Slovenija za trenutek zastala, Italija se je približala na vsega dve točki (57:55), a odgovor je bil pravočasen in učinkovit. Delni izid 12:0 je naše vrnil v zanesljivo vodstvo, ki do konca tudi po zaslugi dveh zaporednih trojk Nachbarja ni bilo več resno ogroženo.

Sledita dva dneva odmora

Koper je bil v soboto povsem v znamenju EuroBasketa. Čez dan je gostil spektakel na morju, košarkarski turnir legend na splavu, nato sta parket v Bonifiki preizkusili sosedski reprezentanci, med polčasom tega dvoboja pa so bile javnosti prvič predstavljene tudi medalje za najboljše na EP. Gre za izdelke Zlatarne Celje, ki ponazarjajo stiliziran Triglav, na spodnji tretjini pa nosijo reliefno podobo košarkarske žoge. Medalja ima premer 80 milimetrov, tehta pa 210 gramov.

Slovenska reprezentanca bo imela zdaj dva dni odmora. Znova se bo zbrala v Kranjski Gori, nato jo v Ljubljani čaka obračun s Francijo, zadnje dni pred prvenstvom pa bo preživela v Zrečah, kjer bo bivala tudi med eurobasketom v Celju.

Prijateljska tekma:

Dvorana Bonifika:
Slovenija : Italija 92:84 (19:23, 32:13, 23:24, 18:24)
G. Dragić in Nachbar 19; Belinelli 18.

Komentarjev 1
  • ljimonad 09:31 25.avgust 2013.

    Bravo fantje na pravi poti ste. Igra je vse boljša, prihaja natančnost pri metih, sem vse bolj optimističen. Sam ni mi pa jasen, kje na nacionalki najdejo te komentatorje. Tale dva ki sta bila v Kopru sta poden podna, nimata ...prikaži več veliko pojma, nakladata pa vse povprek, da je veselje, le tistega kar se dogaja na igrišču ne vidita in ne znata komentirati. Sramota za RTV.