Šport
2 ogledov

Pet tekem, pet zmag

Andrea Giani, odbojka EPA
Slovenska odbojkarska reprezentanca v evropski ligi nadaljuje svoj zmagoviti niz. V svoji peti tekmi je še petič zmagala, tokrat je v Brestu ugnala Belorusijo s 3:0 (21, 22, 15).

Varovanci Andree Gianija so pokazali odlično predstavo, tekmece, res nekoliko oslabljene, so nadigrali v vseh elementih. Nekaj težav so imeli le v prvem nizu, ko so zaostajali s 16:19, a ko je bilo najbolj potrebno, je servis deloval, kot mora, z njim pa je bilo vse lažje. V preostalih nizih pa so samo dokazali, zakaj so v petih tekmah izgubili le en niz. Pohvaliti je treba prav vse igralce, prav vsak je dodal delež k uspehu.

Začetek tekme - pri Gianijevih izbrancih se je v prvo postavo vrnil kapetan Tine Urnaut - je bil sicer podoben kot na tekmah proti Hrvaški. Slovenci niso bili najbolj prepričljivi, napak ni manjkalo. A kar je bilo najbolj pomembno, držali so sprejem, s tem pa tudi rezultatski priključek. Da je bilo tako, je ob sprejemu v največji meri zaslužen Mitja Gasparini, ki je zaostanek 3:5 s servisi spreobrnil v vodstvo 7:5, zanesljiv pa je bil tudi v napadu. Toda Primorec ni bil ključen, da je niz pristal v rokah Slovencev. Bolj pomembni so bili servisi Urnauta, po katerih so gosti po zaostanku 16:19 dosegli šest zaporednih točk, v nadaljevanju pa je dobro delo obrambe v napadu, ki je bil v prvem nizu kar 70-odstoten, uspešno nadgradil Klemen Čebulj, ki je prispeval zadnji dve točki za zmago 25:21.

Blok je bil tisto, kar so v slovenskem nizu pogrešali, a v drugem so prav po zaslugi njega - dva zaporedna sta uspela Dejanu Vinčiću - ob drugem tehničnem odmoru prišli do vodstva s 16:12. Toda po izidu 13:17 je Slovencem padla zbranost, tako da so domači izenačili. A ne za dolgo. Po servisih Urnauta in dveh zaporednih blok točkah so Slovenci spet ušli na tri točke razlike. Belorusi so se še približali, toda Čebulj in Alen Pajenk jima več nista dovolila.

Na začetku tretjega niza je svoj delež k zmagi prispeval še Danijel Koncilja. Najprej s točko, nato pa še z asom za vodstvo 4:2. Bombe Gasparinija so ekipi pospremile na prvi tehnični odmor z izidom 4:8. Če je še kdo v dvorani verjel, da bi po treh zaporednih točkah Belorusov prišlo do preobrata, pa je hitro doumel, da je Slovenija predobra, da bi to dopustila. Še posebno, ker je imela v svojih vrstah razpoložena Čebulja in Gasparinija,slednji je z novima asoma poskrbel za vodstvo 19:12 in tudi za aplavze objektivnega občinstva, med katerim je bil tudi slovenski navijač, rokometni reprezentant David Špiler. Ta si kruh služi v Brestu, trenutno pa je poškodovan.

Izjave po tekmi:

Andrea Giani, selektor Slovenije: "Začeli smo nervozno, to nam je zbilo zbranost in odločnost. Preveč smo bili osredotočeni na sebe in premalo na to, kaj delajo tekmeci. Servis in napad po njem pa sta tehtnico vendarle obrnila na našo stran. V drugem nizu smo zapravili štiri napade po odličnem sprejemu, to je bil razlog, da se nismo prej odlepili oziroma da so nas ujeli po vodstvu. To moramo popraviti. V tretjem nizu pa smo naredili vse tisto, kar smo dobrega v prvem in drugem, napak ni bilo, tako bi morali igrati ves čas. To je bila naša igra, v kateri smo potrdili kakovost. Katera je bila naša najboljša tekma, pa nočem ocenjevati. Naš cilj so zmage, naš cilj je napredek, ne pa da gledamo, katero tekmo smo najbolje odigrali."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: "Mogoče je bilo na oko videti gladko, a ni bilo tako. Ko smo v drugem nizu pogledali statistiko, smo videli, da je še veliko rezerv. Zapravili smo tri, štiri protinapade, to se nam ne bi smelo dogajati. Ne smemo se tudi zavajati, Belorusi niso igrali v najmočnejši postavi. Danes so igrali brez dveh najboljših igralcev, z Antonovičem in Ahremom, ki se vrača po poškodbi, nam bodo na evropskem prvenstvu še kako nevarni. Ne smemo pa jih podcenjevati tudi jutri. Moramo se spočiti, nato pa tekmo vzet resno in še enkrat zmagati."

Klemen Čebulj, sprejemalec Slovenije: "Mislim, da smo odigrali dobro. Večjih nihanj ni bilo, po zaostanku v prvem nizu smo dokazali, da znamo stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno. Belorusi so bili slabši pri sprejemu, naredili so tudi nekaj napak. Če to popravijo, so lahko nevarni. A naš cilj je, da zmagamo dvakrat, prvič je šlo brez težav, za jutri pa bomo videli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.