Šport
3 ogledov

Slovenci bodo igrali na EP

Mitja Gasparini OZS
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca si je zagotovila nastop na evropskem prvenstvu.

Slovenskim odbojkarjem je uspelo ponoviti uspeh deklet, ki so si pred tednom dni zagotovile nastop na prvenstvu stare celine. Izbranci Andree Gianija so na prvi tekmi Portugalsko ugnali s 3:0 v nizih, za napredovanje pa so tako potrebovali še dva niza.

Tekmo v gosteh so odlično odprli in dobili prvi niz, a je nato prišlo do padca v igri. Tudi v četrtem nizu so Slovenci že zaostajali za tri točka, a jim je nato uspel preobrat, povedli so z 20:15. Gostitelji so ubranili prvo zaključno žogo za četrti niz in zaostanek znižali na 23:24, nato pa je Tine Urnaut z zabijanjem z druge črte priigral Sloveniji vozovnico za EP. Peti niz je sicer kasneje pripadel Portugalcem.

Evropsko prvenstvo bo oktobra v Bolgariji in Italiji, Slovenija bo igrala v skupini C v Varni skupaj s svetovno prvakinjo Poljsko, Belorusijo in Belgijo. Prvo tekmo bo odigrala 9. oktobra proti Belorusiji, ki bo še prej njen tekmec tudi v poletni evropski ligi. To bo Slovenija začela 1. julija z gostovanjem v Turčiji.

Izjave po tekmi:

Andrea Giani, selektor Slovenije: "Pokazali smo dva obraza, igralci pa dve karakteristiki, in razlika med enim in drugim je bila zelo velika. Disciplina in pristop sta bila na začetku zelo dobra, v nadaljevanju pa sta bili ključni dve napaki, po katerih so igralci odreagirali različno. Portugalci so dobili krila, mi pa smo izgubili osredotočenost in sistem, ki je ključen v takšnih težkih položajih. Z menjavami smo poskušali zbuditi posameznike, moštvo vrniti v igro. Pomembna je disciplina v igri, ki smo jo iskali predolgo in je bila ključ do vrnitve v četrtem nizu. Po zmagi s 3:0 smo pričakovali težko tekmo, takšno tudi dočakali, za igralce pa je pomembno, da smo na koncu našli našo igro. Servis ni bil na želeni ravni, Gasparini, Pajenk in Urnaut so izvajali pritisk, drugi pa ne. Portugalci so dobro sprejemali, zato smo imeli težave. Igrali smo proti dobri reprezentanci, lahko smo zadovoljni, da smo izpolnili svoj cilj."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Pričakovali smo težko tekmo in taka je dejansko bila. Začeli smo dobro, v drugem nizu pa je tekmec povišal raven igre, predvsem so bili odlični v obrambi, tako da smo imeli obilo težav. V začetku tretjega niza so nam tri šik žoge nedopustno padle na tla. Imeli so še nekaj serij dobrih servisov in zasluženo povedli z 2:1. Ključno pa je bilo, da smo v četrtem stopili skupaj, spet delovali kot ekipa. Ko se nam je ponudila priložnost, smo jo zagrabili z obema rokama, pri tem pa so nam gotovo pomagali servisi Mitje Gasparinija. Zdaj smo uspešno končali prvo etapo. Moramo se spočiti in nekoliko bolj sveži vstopiti v naslednje."

Danijel Koncilja, bloker Slovenije: "Ne morem biti povsem zadovoljen. Super je, da smo se uvrstili na prvenstvo, toda igra ni bila najboljša. Posebno sem razočaran nad svojo predstavo, ki je bila res slaba. To velja za vse elemente, še posebej pa servis. Tekmo pa smo si sami naredili težko, pričakoval sem boljšo predstavo, tako, kot smo jo pokazali v Mariboru. Med tekmo pa strahu ni bilo, saj imamo Gasparinija, ki je danes naredil še več kot v Mariboru."

Alen Pajenk, bloker Slovenije: "Vedeli smo, da bodo igrali bolje kot v Mariboru. Vedeli smo, da bodo bolje servirali. S tem so tudi naredili razliko, zaradi slabšega sprejema smo imeli težave v napadu. A smo si rekli, da moramo začeti igrati kot ekipa, kar smo tudi storili in dobili še en niz, kar nam je zagotovilo evropsko prvenstvo. Panike ni bilo. Želeli smo tekmo dobiti, ni se nam izšlo, a smo zadovoljni. Čaka pa nas še veliko dela, da osvojimo sistem, ki ga zahteva Giani. V par točkah se je pojavil problem komunikacije, teh par točk ne bi smeli izgubiti, malo so zapletle položaj, na srečo pa to ni bilo usodno. Do naslednjih tekem pa moramo nekaj reči popraviti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.