Šport
4 ogledov

Slovenke prvič na EP

Slovenke, odbojka Žurnal24 main
Slovenske odbojkarice so se prvič v zgodovini prebile na evropsko prvenstvo.

Izbranke Bruna Najdiča so po zmagi proti Francozinjam na prvi tekmi (3:1) potrebovale le še dva niza za odhod na evropsko prvenstvo. Ko so Slovenke na dvoboju v Mariboru povedle z 2.1 v nizih, je bilo tako že jasno, da bodo prvič zaigrale na prvenstvu stare celine. Na koncu so zmagale s 3:1 v nizih (16, -26, 21, 22). Slovenija bo na tekmovanju, ki ga bosta jeseni gostila Belgija in Nizozemska, v predtekmovanju igrala v Apeldoornu v skupini z Nizozemsko, Italijo in Poljsko.

Slovenske reprezentantke so v tekmo sicer vstopile izredno zbrano in že na samem začetku pokazale to, kar so obljubljale že vse od zmage v Niortu, veliko mero borbenosti in motiviranost. Začetek prvega niza je bil izredno obetaven. Po uvodnih 2:2 so namreč Slovenke prišle do serije osmih točk, ob drugem tehničnem odmoru pa so vodile s 16:8. Brez težav so prvi set tudi dobile.

V drugem nizu sta ekipi dosegali točko po točko, Francozinje pa so pri 5:4 sploh prvič prišle 
do vodstva, a le za nekaj trenutkov, saj so domačinke preko uspešnih napadov Anje Zdovc prišle do vodstva s 7:6, na prvi tehnični odmor pa so vseeno s točko prednosti odšle gostje. Francozinje so nato nizale točke in povedle s 13:8, kasneje s 16:11 in kar 24:16. A Slovenke se niso predale in na servis Sare Najdič prišle do osmih zaporednih točk, izenačile na 24:24 in imele celo zaključni žogi pri 25:24 in 26:25, a so se Francozinje rešile ter v razburljivi končnici niz dobile z 28:26. 

Tretji niz se je začel z dvema zaporednima točkama Francozinj s servisom, po izenačenju na 2:2 pa so se gostje znova prebile v ospredje in vodile že s 7:2. Tehnični odmor, na katerega so gostje odšle s tremi točkami prednosti, je bolj koristil Slovenkam, ki so stopnjevale svojo igro in najprej izenačile na 10:10, nato pa na servis Najdičeve prišle do vodstva s 13:11. Domačinke so še vodile s 14:12, sledil pa je nov preobrat, ki je prednost dveh točk (16:14) prinesel gostjam, ki so nato dosegle še točko s servisom. V nadaljevanju sta Monika Potokar in Živa Recek z učinkovitimi napadi poskrbeli za vodstvo Slovenk z 19:18. Slovenske so si nato z borbeno igro v obrambi in dobrimi zaključki v protinapadih priigrale prednost z 21:19 in pri 24:21 prišle do treh zaključnih žog. Izkoristile so že prvo in se veselile zaslužene uvrstitve na evropsko prvenstvo, začelo pa se je tudi slavje v dvorani Tabor v Mariboru.

V četrtem nizu so Slovenke prvič povedle pri izidu 14:13, kasneje pa so prišle do prednosti 21:16. Pri 22:18 je francoska selektorica poizkušala še s pol minute odmora, a to ni zaustavilo Slovenk, ki so z zmago s 25:22 in s 3:1 zaključile dodatne kvalifikacije.

Izjave po tekmi:

Bruno Najdič, selektor Slovenije: "V samo tekmo nismo vstopili tako dobro kot je bilo morda videti. Za tak začetek je krivo predvsem veliko število napak, ki so jih storile Francozinje. Nas je ta prvi niz nekoliko uspaval, saj so igralke dobile občutek, da bo tekma ves čas potekala v enakem ritmu. A takoj, ko so nasprotnice dvignile raven igre, smo zašli v težave. Na srečo smo v drugem nizu igrali do konca, kar nas je znova dvignilo in po mojem mnenju tudi pripeljalo do zmage v tretjem nizu in evropskega prvenstva. Rad bi še dodal, da so dekleta oddelala fantastične štiri tedne priprav in tako v Franciji kot danes se je pokazalo, da imamo ekipo, ki ne sloni le na nekaj posameznicah, ampak imamo ekipo, ki je res prava ekipa. V Franciji je dobro šlo enim igralkam, v Mariboru spet drugim. Punce se zares dobro dopolnjujejo in prav ta širina je tisto, kar je v tem trenutku zame najpomembnejše."

Sara Hutinski, reprezentantka Slovenije: "Občutki po tej zmagi so neverjetni in jih je težko opisati. Srečna sem, vesela sem, ponosna sem na svoje soigralke in to ekipo. Enostavno neverjetno, noro. Danes nam je bilo zelo težko. Zavedale smo se, da zmaga v Franciji ni pomenila ničesar. Tudi, ko imaš v rokah tako prednost, se lahko zgodi, da popustiš le za trenutek in se vse obrne. Lahko si blizu, imaš že vse v svojih rokah, a si na koncu razočaran. Danes smo na srečo me tiste, ki se veselimo."

Magali Magail, Selektorica Francije: "Čestitke Slovenkam za zmago. Bile so bolj odločne kot moje igralke, ki so naredile preveč napak. Začeli smo srečanje z devetim napakam v prvem nizu, kar pomeni da smo jim poklonile devet neposrednih točk. Toda to je šport in še enkrat jim čestitam za zmago."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.