Šport
129 ogledov

Peterka: Prevc je fenomen!

Planica 2016 Saša Despot
Peter Prevc bo prvi slovenski smučarski skakalec po Primožu Peterki, ki bo branil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu.

V petek so bo z uvodno tekmo v finskem Kuusamu začela nova sezona smučarskih skokov, v kateri bo slovenski skakalni šampion Peter Prevc branil veliki kristalni globus, mali globus za zmago v posebnem seštevku poletov in zlatega orla. Dolenje vaščan je v sezoni 2015/2016 nanizal neverjetnih 15 zmag, 22 uvrstitev na stopničke in rekordnih 2303 točke.

Pred začetkom uvodne preizkušnje v Kuusamu se poraja vprašanje, v kakšni formi je slovenski skakalni as in ali je konkurenca uspela nadoknaditi ali vsaj zmanjšati razliko, potem ko je bil Prevc v lanski sezoni nedotakljiv.

Nekaj podobnega je pred skoraj dvema desetletjema doživel Primož Peterka, ki je po dominantni sezoni 1996/1997 upravičil visoka pričakovanja slovenskega naroda in leto kasneje postal eden od sedmih skakalcev v zgodovini, ki so uspeli ubraniti veliki kristalni globus. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Jane Ahonen v sezoni 2004/2005. Poleg Ahonena in Peterke se s tem dosežkom lahko pohvalijo še Armin Kogler, Matti Nykänen, Andreas Goldberger, Martin Schmitt in Adam Malysz

Želja, da bi se Prevc pridružil elitni druščini, je skupna bržkone vsem slovenskim ljubiteljem smučarskih skokov, a konkurenca pri vrhu je tako zgoščena, da bi bile kakršnekoli napovedi le račun brez krčmarja. Prevc je med zadnjim druženjem z mediji pred odhodom na Finsko dejal, da mu obramba naslova ne povzroča velikih preglavic. ''Kar se mene tiče, v športu se nič ne brani, le vratarji pri nogometu, rokometu, vaterpolu, hokeju. Vedno moraš doseči kaj novega, kaj več. Ko nekaj braniš, si že takoj v obrambnem položaju in to v športu ne prinese nič dobrega,'' je bil odločen Dolenje vaščan.

Vsaka sezona korak v neznano

primož peterka | Avtor: EPA EPA
Edini Slovenec, ki se je že znašel v takšnem položaju, je Peterka, dvakratni dobitnik velikega globusa, ki je za Žurnal24.si obujal spomine na šampionski sezoni in razkril svoj pogled na možnosti najboljšega slovenskega orla.

''Pred vsako sezono ne veš točno, kje si. Občutki so lahko dobri, vendar ne veš, kaj so počeli ostali. Ali so samo napredovali ali so napredovali več od tebe? Prisotna je negotovost. Jaz sem si zelo zaupal in sem bil kar precej samozavesten, kljub temu da se mi je prva tekma povsem ponesrečila. To me ni tako potrlo, ker sem kljub vsemu vedel, da je šlo za splet okoliščin in da so moji skoki na veliko višjem nivoju,'' se spominja nekdanji šampion, zmagovalec 15 tekem za svetovni pokal, danes pa pomočnik trenerja ženske skakalne ekipe.

''Ne. Pritiska ne,'' je na vprašanje, ali je bodisi s strani javnosti bodisi s strani Smučarske zveze Slovenije (SZS) občutil pritisk, da mora v sezoni 1997/1998 ponoviti dosežke iz prejšnje sezone, odgovoril Peterka in dodal: ''Pričakoval sem, da bom ostal blizu vrhu. Tudi želja je bila prisotna. Vedel sem, da tja spadam, vendar nisem vedel, kako visoko. Težko je, ker nikoli ne veš, kaj konkurenca je oziroma česa ni naredila.''

Prevc je jasno in glasno sporočil, da se z branjenjem globusa ne bo obremenjeval, podobno je v poznih 90. letih prejšnjega stoletja razmišljal osrednji akter prve slovenske skakalne pravljice. ''Niti ne. Ko se enkrat tekme začenjo, je ritem zelo naporen in se moraš posvetiti kopici drugim stvarem. Vsak teden imaš najmanj dve tekmi in greš eno po eno. S tem, ali boš ubranil veliki globus, se niti ne obremenjuješ,'' je povedal Peterka. Preferenc med obema kristalnima globusoma nima, še največ bi mu pomenil nesojeni tretji. ''Če bi bil, tretji (smeh). Mislim, da je bila sezona 2002/2003, ampak ni šlo.''

''Vse je robotizirano, izginila je romantika''

Športne panoge se iz leta v leto razvijajo in smučarski skoki v tem pogledu niso izjema. Danes je karavana svetovnega pokala povsem drugačna kot pred dvajsetimi leti, razlike pa se ne odražajo le v razvoju tehnike in opreme, temveč tudi značaju tekmovalcev.

''Danes je zelo drugače. Vse je bolj napredno, bolj pod pritiskom. Več je medijev, drugačne skakalnice, drugačna oprema. Vse je drugače. Ne nazadnje so tudi značaji tekmovalcev povsem drugačni. Ne razumite me narobe, ampak vse je bolj robotizirano. Izginila je romantika. Tudi pravila so drugačna, vetrne izravnave in tako naprej. Srečo imamo, da ima Peter takšno glavo, kot jo ima. Jaz verjamem, da ga tudi kakšen neuspeh ne bo preveč potrl. Sezona je dolga. Lahko je samozavesten, ker je že tri sezone konstanten. Eden bolj konstantnih tekmovalcev, ne skakalcev, ampak tekmovalcev. Kar se tega tiče, ne vidim nobenega razloga za skrb,'' je povedal Peterka.

''Česa takšnega nismo videli od... še nikoli!''

Prevc bo poskušal postati prvi skakalec po letu 2005, ki bi ubranil veliki globus, a naloga bo vse prej kot lahka. ''Pri tem je treba upoštevati tudi druge dejavnike, ne samo skakalca. Močnejše skakalne države so povsem izenačene. Svetovni vrh je zgoščen. Razen Petra, ki je lani povsem dominiral. To je bil fenomen. Česa takšnega nismo videli od... v bistvu še nikoli!'' je dejal Peterka.

Peterka Brnik letališče Jožeta Pučnika reprezentanca odhod | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA


Oboževalci smučarskih skokov, ki jih na sončni strani Alp ne manjka, so velik del profesionalnega športa, a njihova vloga se lahko iz pozitivne hitro sprevrže v negativno. O soočanju s kritiko uspehov lačnih Slovencev je Peterka dejal: ''Če mi je prišlo pred oči, me je seveda prizadelo. Priznam. Po drugi strani pa je bilo takrat drugače kot zdaj. TV Slovenija, štiri radijske postaje in to je to. Pop TV je takrat ravno začenjal, drugega pa ni bilo. Interneta ni bilo. V tem pogledu je bilo meni veliko lažje. Marsikaj mi je bilo prihranjenega. Medijskega pritiska je bilo manj, verjemite mi. Opazujem, kaj se dogaja s Petrom in vsemi ostalimi, ne nazadnje tudi s puncami. Vsakdo ima dostop do vsakogar. To ni vedno najboljše.''

''Kdor bo to ugotovil, bo odkril toplo vodo''

Prevc v intervjuju za Žurnal24 ni imel odgovora na vprašanje, zakaj vrhunski skakalci zapadejo v krizo, ki je lahko tako huda, da obdobju serijskega zmagovanja sledi boj za uvrstitve v finalne serije. Nekaj podobnega je na lastni koži občutil Peterka, ki potrjuje Prevčeve besede, da enostavnega recepta ni.

''Ogromen pad,'' se prehoda iz sezone 1998 v 1999 spominja Peterka. ''Tisti, ki bo to ugotovil, bo odkril toplo vodo. Enostavno so pri skokih tako pomembni občutki. Od takrat, ko greš pri petih, šestih ali sedmih letih prvič na trening, se mora ogromno stvari 'poklopiti', da na koncu dobimo zmagovalca, kakršen je Peter Prevc. Težko je delati dobro. Največja težava pa je, ker zelo hitro narediš samo nekaj narobe in si zaključil. Na primer Hannawald,  pri katerem je šlo vse skupaj predaleč. Kot sem rekel, več ni vedno boljše. On je šel predaleč in pregorel,'' je dodal 37-letnik.

''Kranjec bi skočil brez komolca''

Peterka se je dotaknil tudi Roberta Kranjca, ki bo zaradi poškodbe izpustil celotno sezono. Čeprav bo prihodnje leto dopolnil 36 let, o pokoju ne razmišlja. ''Skakalci v Robijevih letih ponavadi končujejo in ne doživljajo drugih pomladi. Robi prej ni imel nobene hujše poškodbe. Prvič ima težave s kolenom. Hrbet in kolena so mu zdržali do 35. leta. Upam, da to ni začetek kroničnih poškodb. Ker ga poznam, bi glede Robija omenil samo še to. Četudi bi mu manjkal komolec, je tako trmast, da bi šel skakat. Robi je borec,'' je povedal Peterka in se za konec dotaknil še pričakovanj v ženski reprezentanci, v kateri iz leta v leta nizajo boljše rezultate.

''Odkar sem zraven, je vsako leto boljše. Ne razumite me narobe. Vsako sezono so dosegle boljše rezultate. Treba je ostati realen in se zavedati, da to ne gre v nedogled. Upam pa, da se ne bo ustavilo letos. Tudi Japonko smo že premagali, tako da jaz sem optimist,'' je zaključil eden najboljših slovenskih športnikov vseh časov.

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 3
  • Avatar Zala
    Zala 16:28 24.november 2016.

    Mnogo, mnogo prepozno nekateri ugotavljajo, kakšen talent je bil Primož. In kaj vse bi lahko še dosegel, Žal, v tistem času ni imel nikogar, ki bi ga pravilno vodil in usmerjal. Premlad, preveč denarja in lažnih prijateljev, tako, da je ...prikaži več zavozil. ..... Ampak, njegova ženička je ob njem vstrajala v dobrem in slabem in se je rešil. Sam si je priznal, da je zavozil in to ga je potegnilo iz brezna. Danes so zopet dručinica. Koliko jih je, ki so ostali na dnu in se nikoli niso več pobrali.

  • Majazmaja 14:27 24.november 2016.

    Bojazni, da bi se Prevc zapil, ni, ker ima drugačen karakter. Pa še vzgoja doma je bila popolnoma drugačna, z jasno postavljenimi mejami in posledicami. Prevc je res idol mladim, takega otroka si verjetno vsaki starši samo želijo. Žal pa ...prikaži veča tega zaradi 'obrobnih aktivnosti' ne morem trditi za Peterko.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 13:10 24.november 2016.

    Vse bo vredu, če se Prevc ne bo zapil, tako kot se je Peterka!