Šport
62 ogledov

Peterka bo otvoril malo skakalnico

Planica Renata Škrjanc
Center Planica doživlja temeljito prenovo, direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Jelko Gros pa je obljubil, da bo tekma na sporedu že 14. oktobra. Manjšo skakalnico bo otvoril Primož Peterka, ki je prav v Planici dvakrat slavil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

''Fantom se je že v očeh videlo, da so resnično zadovoljni. Da bodo imeli skakalnico doma in da bodo lahko trenirali tukaj. Bili so navdušeni tudi nad videzom objekta, ki je nekaj posebnega, je zelo lep. To je dodaten razlog za ponos,'' je bil pred prenovitvijo Bloudkove velikanke zadovoljen direktor Zavoda za šport Republike Slovenija Planica Jelko Gros in dodal: ''Tekma 14. oktobra bo, izvedena pa je vsekakor lahko le na urejenem objektu. Manjšo skakalnico bo odprl Primož Peterka, za veliko pa vas bomo še obvestili, komu bo pripadla ta čast.''

Samofinanciranje

Skakalnici sta sicer le del centra Planica, ki bo imel skupaj devet skakalnic, ob tem pa tudi tekaški center in druge potrebne objekte za nordijsko smučanje. ''Večina del bo potekala naslednje poletje. Zaključek naj bi bil leta 2014 s tekmovanjem v Planici. Ko bodo vsi objekti dokončani, se bomo sami financirali. Za zdaj še ne bomo delali na polno in imeli zaposlenih vseh ljudi, ampak šele po tem, ko bodo vse reči urejene in bodo prihajali tudi prihodki iz turističnega dela. Pričakujemo od 30 do 40 tisoč ljudi na sezono – turistov in športnikov –, brez tekmovanj, seveda,'' je dejal Gros. Že takoj po državnem prvenstvu bodo na prve treninge v Planico prišli švicarski skakalci.


Naslednje leto se bodo začela tudi dela na letalnici bratov Gorišek: ''Prenavljati jo bomo začeli po svetovnem pokalu naslednje leto. Šlo bo v povečavo v skladu s pravili Mednarodne smučarske zveze. Do zdaj je bila višinska razlika omejena na 130 metrov, zdaj pa bo 135. To bomo poskušali doseči. Letelo bi se lahko okoli 250 metrov, s čimer bi svetovni rekord znova odvzeli Norvežanom.'' V Planici je bilo sicer doseženih kar nekaj svetovnih rekordov, prvi leta 1934, ko je Birger Ruud skočil 92 metrov. Že dve leti pozneje je Josef Bradl kot prvi skakalec na svetu preskočil 100 metrov, leta 1994 pa je Toni Nieminen poletel čez 200 metrov. Bjørn Einar Romøren je leta 2005 pristal pri 239 metrih. ''Zame je bilo do zdaj pet planiških vrhuncev. Prvi s svetovnim prvenstvom v poletih leta 1972, potem dvojna zmaga Primoža Ulage leta 1988, ko je bil na drugi tekmi drugi Rajko Lotrič, nato pa sta sledila še dva osvojena globusa za zmago v svetovnem pokalu Primoža Peterke. Za zadnji veliki uspeh je letos poskrbel Robi Kranjec s prvo zmago Slovenca na letalnici. To so najpomembnejši dogodki v zgodovini Planice,'' je zaključil Jelko Gros.

Komentarjev 1
  • Mate888 12:36 29.september 2012.

    Otvoril ali odprl ?

Sorodne novice