Šport
6 ogledov

Peytonu 90 mio, Nnamdi izbral Eagles

nfl Nnamdi Asomugha raiders
1/18
EPA
Konec lockouta je v NFL sprožil norišnico, saj so prve tekme predsezone že čez dva tedna. V nekaj dneh (ponavadi so imeli pet mesecev časa) mora 32 klubov podpisati pogodbe s prostimi igralci, z novinci, ogromno je tudi trgovanja. Salary cap na 120 milijonov dolarjev pomeni tudi odpuščanja. Menjav je toliko kot lani in predlani skupaj. Številne zvezdnike bomo jeseni videli v novih klubih. Tukaj je pregled najbolj odmevnega dogajanja.

Svojo prvo profesionalno pogodbo je podpisal prvi izbor letošnjega nabora, Cam Newton. Pri Carolini Panthersih bo v prvih štirih sezonah zaslužil 22 milijonov evrov. New York Jets niso dobili najbolj zaželenega prostega igralca to poletje. Cornerback Nnamdi Asomugha (doslej član Oakland Raidersov) je s Philadelphio Eagles podpisal petletno pogodbo za 60 milijonov dolarjev. Pred dnevi so dobili še enega izvrstnega cornerbacka Dominiqua Rodgersa-Cromartieja. Ekipo z Michaelom Vickom kot prvim podajalcem so že poimenovali za dream team in jih že smatrajo za prve favorite za Super Bowl.

Veliko zanimanje je veljalo za do še nedavno zaporanika Plaxica Burressa. Na koncu lovilec ni izbral niti Pittsburgh Steelersov niti New York Giantsov, svojih nekdanjih ekip, temveč je podpisal enoletno pogodbo z New York Jets. Dobil bo dobre tri milijone evrov. To pomeni, da ne bodo podaljšali z Braylonom Edwardsom.

Pogodba se je po zadnji sezoni iztekla tudi enemu od najboljših podajalcev zadnjega desetletja Peytonu Manningu. Indianapolis Colts so ga zadržali s t. i. franchise tagom. Po zadnjih podatkih bo podaljšal za pet let in 90 milijonov ameriških dolarjev. Tako bo dobil na sezono enako kot njegov veliki rival Tom Brady (New England Patriots). Lahko bi dobil še dva milijona več na leto, a se jim je odpovedal, pa naj raje pripraljejo še kakšno okrepitev.

New England Patriots so v zameno za dva izbora na naboru dobili jezikanega lovilca Chada Ochocinca. Dosedanji član Cincinnati Bengalsov je podpisal za tri sezone. V 10 sezonah je ujel 66 touchdownov, a lani le štiri. Patriots so pripeljali tudi najdražjega igralca obrambe Alberta Heyneswortha, ki pa se je lani "dokazal" s trmo, lenobo in preveč kilogrami.

Redskins so podaljšali z lovilcem Santano Mossom, a se odrekli enemu boljših podajalcev zadnjega desetletja Donovanu McNabbu. Slednji bo pri Minnesoti Vikingsih zamenjal upokojenega rekorderja Bretta Favra. Arizona Cardinals so podajalca dobili v Kevinu Kolbu. V nasprotno smer (Philadelphia Eagles) gresta cornerback Rodgers-Cromartie in izbor na naboru.

Po LeBronu Jamesu bo svoje talente na South Beach (Miami Dolphins) odnesel tekač Reggie Bush. Namesto lani poškodovnega Busha, ki dobro tudi lovi, so se New Orleans Saints raje odločili za novinca Marka Ingrama. Dve izmed najboljših prostih igralcev lovilec Santonio Holmes in tekač DeAngelo Williams sta podaljšala z New York Jets oz. Carolino Panthers.

Potem ko s podajalcem Mattom Hasselbeckom Seattle Seahawks niso želeli podaljšati (bil je predrag), je novo sredino našel pri Tennessee Titansih. Slednji so odpustili dosedanjega prvega podajalca Vincea Younga. Seahawks bodo tvegali z dosedanjim rezervnim podajalcem Vikingsov, Travarisom Jacksonom. Iz Minnesote pa so v svoje vrste zvabili še lovilca Sidneyja Ricea (44 milijonov za peti sezon).

Denver Broncos prodajajo dosedanjega prvega podajalca Kyla Ortona, saj so sklenili, da že v drugi sezoni dajo priložnost nekdanjemu zvezdniku in rekorderju NCAA-nogometa Timu Tebowu. Malo zanimanja je za nekdanjega zvezdnika New England Patriotsov Randyja Mossa. Več o tem in še o katerem prestopu najdete v naši dodani galeriji.

Čez dva tedna prve tekme

Medtem so se igralci po petih mesecih vrnili v klubske prostore in začeli s treningi ter učenjem na stotine akcij, saj prve tekme predsezone sledijo čez dva tedna, redni del sezone pa v začetku septembra. Pričakovati je, da bodo prestopi trajali še nekaj dni. O najpomembnejših vas bomo obvestili, če pa bi bili radi na tekočem z vsemi, pa vam priporočamo, da na twitterju ali facebooku spremljate Adama Schefterja, ESPN-ovega novinarja, ki v teh dni nima časa za spanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.