Šport
12 ogledov

Odštevamo ure do konca lockouta

nfl vikings Reuters
Igralci lige NFL v sredo niso podpisali nove kolektivne pogodbe, kot so pričakovali lastniki klubov. Težava naj bi bila poravnava tožbe deseterice igralcev proti ligi. Vseeno v najbolj priljubljeni ligi v Ameriki velja optimizem, da se bo še ta teden lockout končal.

Po dobrih štirih mesecih se lockout (prekinitev vseh aktivnosti, ker ni nove kolektivne pogodbe) v ligi ameriškega nogometa NFL vendarle izteka. Zdaj je nova pogodba le napisana, 32 klubov, vodstvo lige in igralci naj bi se z njo strinjali, a vseeno igralci v sredo na srečanju v Washingtonu sporazuma niso podpisali. "Igralcem se ne mudi, 21. julij zanje ni zavezujoč. Datum podpisa se bo zgodil, ko bodo igralci dobili optimalno pogodbo," je dejal predsednik združenja igralcev Kevin Mawae. Lastniki moštev, ki se ta četrtek dobijo v Atlanti, so pričakovali, da bodo igralci vendarle podpisali sporazum in bi se tako lahko že ta petek lockout končal.

Nova kolektivna pogodba bo veljala za obdobje deset let. Kako si bodo razdelili devetmilijardni posel, za zdaj še ni prišlo v javnost. Očitno pa podaljšanja sezone s 16 na 18 tekem ne bo, saj se o tem že nekaj tednov ne govori več. Prejšnji teden so se sporazumeli tudi o plačah za novince. Edino, kar ostaja nerešeno in je zdaj ovira za podpis pogodbe, je tožba desetih igralcev (med njimi sta prva zvezdnika lige Peyton Manning in Tom Brady), ki je bila zaradi lockouta pred meseci vložena na sodišče. Priti mora do poravnave, pri čemer naj bi imeli igralci zelo visoke zahteve: plačilo honorarjev za čas lockouta in ukinitev tako imenovanega franchise taga (ta pomeni, da klub lahko svoje največje zvezdnike tudi po izteku pogodbe prisilno zadrži v klubu). Za slednje naj bi se zavzemal predvsem Peyton Manning, ki mu poteče pogodba z Indianapolis Colts.

Ko se lockout konča, sledi prava norišnica: do prve tekme predsezone bosta le še dva tedna, začeli se bodo pripravljalni kampi, igralci se bodo morali naučiti na desetine novih akcij, končno pa se bo odprla tudi tržnica igralcev – podpisovali bodo novinci in prosti igralci, manjkalo ne bo trgovanja igralcev med klubi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.