Šport
34 ogledov

Plavalcu Đuriću finale in svetovni rekord

darko đurić paraolimpijske igre plavanje Reuters
Slovenski plavalec Darko Đurić je na paraolimpijskih igrah v Londonu v svojem tretjem nastopu še tretjič prišel v finale. Tokrat je nastopil na 50 metrov delfin v višji kategoriji 5, si kot peti zagotovil večerni finale, obenem pa popravil svetovni rekord v svoji kategoriji 4.

Staro znamko je imel pred današnjim tekmovanjem v kategoriji Darka Đurića Čeh Arnošt Petraček z 42,19. Češki plavalec je sicer tudi izboljšal svojo znamko, a takrat že ni bil več rekorder. Najboljši čas na svetu v tej kategoriji mu je namreč odvzel slovenski plavalec, ki je v prvi skupini dosegel čas 40,99.

"Že zjutraj sem sklenil, da bom startal na svetovni rekord. Nisem pa pričakoval, da bom tako hiter, mislil sem, da bo okrog 41,5. Že to bi bilo zelo dobro. A očitno se mi je vse 'poklopilo' v Londonu, tako da popravljam osebne rekorde. V finalu bom šel spet na osebni rekord, po novem tudi svetovni, pa bomo videli, kaj bo," je dopoldanski del tretjega nastopa na igrah ocenil edini slovenski predstavnik v olimpijskem bazenu. Skupno je bil Đurić po predtekmovanjih peti, v večernem finalu pa računa, da bo obdržal takšno uvrstitev ali pa jo morda izboljšal za eno mesto. Do stopničk pa v tej kategoriji realno ne more, saj najboljši plavalci kategorije 5 na 50 metrov delfin plavajo okrog 35 sekund.

"Medalje ne morem pričakovati, ker je zame že peti čas v tej kategoriji zelo dober. To je moj maksimum, medalja je nedosegljiva, ker gre tretji štiri sekunde hitreje od mene. Vsako mesto bo uspeh, v kategoriji nižje priti v finale na olimpijskih igrah je zelo lep uspeh," bo večerni nastop (ob 20.20 po slovenskem času) neobremenjen pričakal Đurić.

Đurić je edini preostali slovenski udeleženec iger v Londonu. V vseh drugih športih, atletiki, kolesarstvu, namiznem tenisu, odbojki sede in strelstvu, so Slovenci svoje nastope že opravili, 22-letnega Đurića pa poleg današnjega večernega finala v soboto čaka še paradna disciplina na 200 metrov prosto v njegovi kategoriji 4, kjer se spogleduje tudi z medaljo.

Na igrah v Londonu gre tekmovalni spored sicer proti koncu, današnji dan je predzadnji pravi tekmovalni, saj bo v nedeljo na sporedu le nekaj končnih odločitev in slovesnost ob koncu iger. Za domače ljubitelje športa je bila ena osrednjih odločitev iger sinočnji tek na 100 metrov v kategoriji, kjer nastopa tudi sloviti Oscar Pistorius. A Južnoafričan je doživel še drugi poraz na igrah – tokrat pa je ostal celo brez medalje na četrtem mestu, res pa je, da v zadnjih letih skoraj ne nastopa več na stometrskih preizkušnjah. Na navdušenje gledalcev na nabito polnem stadionu pa je zmagal domači up Jonnie Peacock, ki si je tako prislužil tudi status velikega zvezdnika letošnjih iger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.