Šport
2497 ogledov

Tu se je kalil evropski prvak, brezplačno se lahko tudi vaš otrok

Plazma športne igre mladih Facebook Prizos s Športnih iger mladih na Hrvaškem.
V Slovenijo je prvič prišla prireditev, ki že desetletja prinaša veselje in nasmehe na obraze otrok - Športne igre mladih. Začnejo se v ponedeljek.

Športne igre mladih so na Hrvaškem že skoraj tri desetletja zelo priljubljeno razvedrilo za množico otrok in mladostnikov. Leta 2011 se je zamisel razširila na Bosno in Hercegovino, leta 2013 na Srbijo, letos je projekt zaživel tudi v Sloveniji.

Lani je na Hrvaškem, v BiH in Srbiji v desetih različnih športih skupno sodelovalo okoli 260.000 mladih, z vključitvijo Slovenije je ta številka presegla 300.000.

V ponedeljek bo v Ljubljani tako svečan začetek sklepnega dela slovenskih iger. Otvoritve se bo udeležil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ambasadorji projekta pa so številni znani, aktivni in nekdanji nogometaši kot so Luís Figo, Luka Modrić, Slaven Bilić, Karl-Heinz Rummenigge, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Edin Džeko in drugi, pa tudi predsednik Paris Saint-Germaina Nasser Al-Khelaifi in slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić.

Uradno ime prireditve je Plazma športne igre mladih. Svečana otvoritev se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani začela v ponedeljek ob 11. uri. V preteklosti je bil pokorivtelj dogodka Mednarodni olimpijski komite (MOK), zdaj so to vlade vseh sodelujočih držav. Čez dan bodo potekale različne športne aktivnosti, ob 20. uri sledi brezplačen koncert Nine Pušlar in Željka Samardžića.

Širok spekter športov

Plazma športne igre mladih | Avtor: Facebook Facebook

In za kaj pravzaprav gre? Športne igre mladih so brezplačne igre za otroke, kjer lahko tekmujejo s profesionalno opremo. Tekmuje se v nogometu, rokometu, košarki 3x3, odbojki, tenisu, v igri med dvema ognjema, odbojki na mivki, namiznem tenisu, šahu in atletiki. Za nogomet se prijavljajo pretežno šolske, ne klubske ekipe. Pri rokometu je drugače, saj tam s svojimi organiziranimi ekipami sodelujejo tudi klubi. Za atletska tekmovanja, kot je denimo tek na 60 metrov, se tekmovalci in tekmovalke prijavljajo individualno.

Za preboj na sklepni del državnih iger, ki bo pri nas torej premierno začel v ponedeljek v Ljubljani, je treba skozi dve siti. Najprej potekajo tekmovanja na občinski, nato na regijski ravni. Najuspešnejše ekipe in posamezniki se uvrstijo v državni finale, najboljši na tem nivoju pa se nato podajo še na mednarodno tekmovanje, ki ga gosti Split.

V Sloveniji se je letos na občinskem in regijskem nivoju tekmovalo v 30-ih različnih mestih in v vseh slovenskih regijah: Goriški, Gorenjski, Obalno-Kraški, Osrednjeslovenski, Primorsko-Notranjski, v Jugovzhodni Sloveniji, v Posavski, Zasavski, Savinjski, Koroški, Podravski in Pomurski regiji.

Evropski prvak ni zmagal

"Cilj iger je izobražavenje mladih skozi šport," je dejal član organizacijskega komiteja Slaven Marić in dodal, da so osredotočeni tudi na enakost spolov skozi športna tekmovanja.

V preteklosti so se športnih iger mladih udeležili mnogi znani športniki. Tako je s svojo šolsko ekipo na njih nastopal hrvaški nogometni reprezentant, z "ognjenimi" svetovni podprvak in z Manchester Cityjem evropski klubski prvak - Mateo Kovačić (spodaj). V svoji karieri je igral za Dinamo Zagreb, milanski Inter, Real Madrid in Chelsea. A na športnih igrah ni postal zmagovalec, ampak je s svojimi šolskimi vrstniki klonil v finalu.

Mateo Kovačić Manchester City | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice