Šport
50 ogledov

Po dolgih letih dočakali svoj center

Gimnastična dvorana Cerar-Pegan-Petkovšek
1/15
Saša Despot
Slovenski telovadci so le dočakali dolgo časa obljubljeni gimnastični center.

Gimnastični center je zrasel na Koprski ulici v Ljubljani, uradno pa so ga odprli danes, natanko deset let po 27. novembru 2005 - dnevu, ko sta v Melbournu Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan osvojila zlato na svetovnem prvenstvu. Objekt nosi ime Gimnastični center Ljubljana.

Na Viču so tako v slabih desetih mesecih zgradili sodobniobjekt, ki ga je slovenska gimnastika čakala od leta 1970, ko je najuspešnejši slovenski športnik Miro Cerar v Hali Tivoli z naslovom svetovnega prvaka končal kariero. Nova obljuba za gradnjo je padla leta 2005, ko sta v Avstraliji Petkovšek na bradlji in Pegan na drogu osvojila naslov svetovnega prvaka.

Zbrane ob otvoritvi so nagovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, direktorica Športa Ljubljana Tatjana Polajnar, predsednik Gimnastične zveze Slovenije Ivan Levak, "carji slovenske gimnastike" Cerar, Pegan in Petkovšek, kot so jih poimenovali, pa so v spomin dobili portrete, spregovorili nekaj besed, posebej čustven je bil Petkovšek, zadnji od trojice, ki je končal kariero.

"A veste, da še dve leti nazaj nisem verjel, da bo končana? Potem se mi je začelo dozdevati, da ne bo težav. Začel sem verjeti. Vsa vprašanja, da nisem zdržal do dvorane, zavržem. Točno pred 10 leti sva z Aljažem prišla z zlatima kolajnama s SP. Če na časovni premici vzamete obdobje 10 let, vidite, da sem se na otvoritvi poslovil, zdržal sem do nove dvorane. Zdaj se lahko umaknem. Lokomotivo sem pripeljal do sem, moje delo je opravljeno. Zdaj pa želim le še pomagati mlajšim generacijam do rezultatov," je kasneje dejal Petkovšek.

"Super je. Kadarkoli je, je dobro. Bolje bi bilo, če bi bilo prej, ampak vsi smo zadovoljni. Upam, da bo zadeva funkcionirala, kot so si oziroma smo si zamislili. Pogoji so vrhunski. Izgovorov več ne bo. Treba je le še delati," pa je razmišljal Pegan, o tem, da njegovega imena ni več v nazivu dvorane pa je dejal: "To se odloča lastnik, kakšno bo ime dvorane. Ves čas se je govorilo, da bo to Cerar-Pegan-Petkovšek, zdaj je gimnastični center Ljubljana. Važno je, da je. Lepo pa bi bilo, da bi bilo kot je bilo zastavljeno."

V gimnastičnem centru sta sicer v pritličju dve dvorani, ena je namenjena športni gimnastiki, druga pa ritmični. V gimnastični dvorani bo gimnastična oprema postavljena ves čas, tu bodo telovadci lahko trenirali, drugo dvorano pa bo poleg vadbe ritmične gimnastike možno izkoristiti tudi za druge športne dejavnosti, na primer odbojko ali košarko. V prvem in drugem nadstropju objekta bodo še dvorana za aerobiko, telovadni prostor za najmlajše telovadce, fitnes in savna ter poslovno-pisarniški prostori oziroma upravni del centra.

Komentarjev 2
  • jakec1575 19:03 27.november 2015.

    Brez državnega, evropskega denarja in denarja davkoplačevalcev in meščanov se nič ne zgradi. Koliko gradbenih jam imamo še odprtih v MOL?

  • Jose Bulgaras 18:07 27.november 2015.

    bravo Zoki papo dol...