Šport
52 ogledov

Po težkem boju risi čez sosede

hokej, Slovenija - Italija
1/6
Žurnal24 main
Slovenski hokejsiti imajo po dveh tekmah šest točk. Tokrat so s 3:1 premagali Italijo.

Risi so odlično odprli prvenstvo s prepričljivo zmago nad Japonci, tudi Italija pa je v svoji prvi tekmi premagala gostiteljico Poljsko s 3:1. V slovenskem taboru po tekmi z Japonci ni bilo pretirane evforije. Reprezentanti so se zavedali, da je zmaga sicer zelo pomembna za samozavest in dober začetek tekmovanja, vendar so takoj, ko so po podelitvi nagrad najboljšim (pri Sloveniji so za igralca tekme razglasili kapetana Jana Urbasa, strelca dveh golov in podajalca pri treh), poudarjali, da jih zanima samo naslednji dvoboj.

"Vemo, kaj približno lahko pričakujemo. Italija bo boljši tekmec, treba se je čim bolje pripraviti. V tej skupini moramo biti mi tisti, ki bomo narekovali ritem. Naj nam drugi gledajo v hrbet," je pred obračunom z zahodnimi sosedi dejal Rok Tičar.
 
"Oni so dokaj hitri, fizično pa bi morali mi imeti prednost, a so zelo kanadsko napadalno naravnani. Mogoče so branilci slabši del ekipe, a da bi to dokazali, moramo mi nekaj narediti oziroma ustvarjati pritisk," pa je osnovne okvire "italijanske misije" razložil selektor Nik Zupančič.
 

Gola z igralcem več

Njegovi izbranci so sicer dobro odprli dvoboj in takoj prevzeli pobudo. Risi so dlje časa zadrževali plošček v italijanski tretjini ledu, večkrat so streljali, tekmec je prvič na vrata Krošlja sprožil šele po osmih minutah igre. Ko so Italijani le vzpostavili ravnotežje, pa je dokaj hitro sledila kazen na njihovi strani, zaradi zadrževanja je bil izključen Thomas Larkin. Prednost moža več so Slovenci izkoristili, z modre črte je zadel debitant na svetovnih prvenstvih Jurij Repe. Krošelj je v prvi tretjini zaustavil šest strelov, Frederic Cloutier pa 13 od 14 poizkusov risov.
 
Drugih 20 minut se je začelo z izklučitvama na obeh straneh, nato pa so ob enakem številu igralcev na ledu zadela Italija. Po levi strani je pobegnil Giulio Scandella, pridrsal pred Krošlja in ga tudi premagal za 1:1. Italijani so imeli kasneje še nekaj lepih priložnosti, a se je izkazal vratar Medveščaka. Ob koncu tretjine so znova grozili Slovenci, Tičar pa je z backhandom zatresel vratnico. Risi so imeli na svojem kontu po dveh tretjinah že 30 strelov, Italijani 12.
 
V peti minuti zadnje tretjine je bil pri Italiji izključen Tommaso Traversa, Sabahudin Kovačević pa je najprej z bombo zatresel prečko, že v naslednjem napadu pa je isti igralec znova sprožil z modre črte, ploščku pa je pot do gola spemenil Žiga Jeglič. Ob izključitvi Andreja Hebarja so se risi ubranili, slabih šest minut pred koncem pa je bil izključen še Repe. Tudi ta nalet tekmecev so Slovenci zaustavili.
 
To je bila zadnja priložnost Italije za izenačenje, saj je bil minuto in 44 sekund pred koncem znova izključen Larkin. V zadnji minuti je iz vrat odšel odlični Cloutier, Kovačević, igralec tekme v slovenski ekipi, pa je zmago potrdil s strelom v prazna vrata.
 

Izjave po tekmi:

Nik Zupančič: "Vedeli smo, kaj nas čaka. Zelo dobro smo se pripravili na njihovo igro, včeraj smo si pogledali tekmo Italija - Poljska. To se je poznalo, začeli smo podjetno in preprečevali njihove izhode. Nismo pa bili tako učinkoviti, a se nismo predali po prejetem zadetku. V zadnji tretjini smo nato po 'power-playu' tekmo pripeljali do konca. Načrt je bil, da osvojimo maksimalno število točk v prvih dveh dneh, to smo dosegli. A bolj ko se bo prvenstvo bližalo koncu, manj bo tekem in zmeraj več bo jasnega. Mislim, da bo ta Italija še marsikomu zagrenila življenje."

Aleš Kranjc: "V bistvu je bila to prva težka tekma, odkar smo skupaj. Doslej so bile vse, na pripravah in prva na SP, eno stopnjo nižje kakovosti. Italijani so boljši nasprotniki. Začeli sicer niso tako dobro, a ko smo jim pustili nekaj prostora, so to kar takoj izkoristili, v zadnji tretjini pa smo spet postavili stvari na svoje mesto. Če bi na začetku ob premoči večkrat zadeli, bi se odvijalo drugače, a na to ne moreš računati. Treba je delati 60 minut in to pelje do zmage."

Žiga Pance: "Veseli smo, da smo osvojili nove tri točke. Tekma je bila na drugačni ravni kot včeraj. Skozi celotno tekmo je bilo malo več napak, zlasti v prvi tretjini. Potem smo vajeti prevzeli v svoje roke in tekmo pripeljali v našo korist. Če bi kakšen zadetek dodali že v prvi tretjini, bi bil potek igre drugačen. A to je veliko če-jev. Jutri imamo dan za počitek in lahko še potreniramo nekaj malenkosti."

Žiga Jeglič: "Začeli smo zelo agresivno in napadali že v njihovi tretjini, kar vzame nekaj moči. Edina slaba stran je bila pred koncem prve tretjine, sicer pa smo tekmo zanesljivo pripeljali do konca. Imeli smo veliko priložnosti že v prvi in drugi tretjini, a se oni zelo dobro branijo. Smo pa to obrambo prebili in zelo vesel sem, da smo zmagali. Glavno pa je, da zdaj ne zaspimo, na naslednji tekmi moramo začeti od začetka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.