Šport
64 ogledov

Risi pohrustali samuraje

Slovenija Japonska SP divizije I
1/5
Drago Cvetanovič/HZS
Slovenska hokejska reprezentanca je v Spodek Areni v Katovicah z zmago proti Japonski (7:1) uspešno začela boje za vrnitev med svetovno elito.

S tekmo med Slovenijo in Japonsko se je začelo svetovno prvenstvo divizije I (skupina A). V elitno skupino zanesljivo vodi le prvo mesto, drugouvrščena reprezentanca bo napredovala, če na elitnem SP Nemčija ali Francija (sogostiteljici naslednjega SP) ne bosta osvojili zadnjega mesta.

Slovenci so lani izpadli iz skupine najboljših reprezentanc, svoj povratek pa so začeli proti Japoncem in nalogo opravili z odliko (7:1).

Na sedmi uradni medsebojni tekmi so "samuraje" še petič premagali premagali, edini poraz so vpisali pred dvema letoma na SP v Južni Koreji. Varovanci Nika Zupančiča so Japonce visoko premagali (4:0) že na prijateljski tekmi pred turnirjem na Poljskem.

V prvem krogu je Italija ugnala gostiteljco Poljsko (3:1), Avstrija pa je bila po kazenskih strelih boljša od Južne Koreje (2:3).

Agresiven začetek tlakoval pot do uspeha

Slovenci so že po dveh minutah dobili power-play, a zadetka niso uspeli doseči. Pobudo je v osmi minuti vendarle kronal Jan Urbas, kapetan je zadel z lepim strelom v daljši kot gola Yutake Fukufujija in kaznoval malce neprevidno menjavo Japoncev. Kmalu zatem je moral na klop za kaznovane Aleš Mušič, vrata Roberta Kristana pa so ostala nedotaknjena.

Pred koncem prve tretjine so imeli Slovenci še nekaj priložnosti, vodstvo bi lahko povišal Miha Verlič, ki pa ni dobro zadel ploščka po lepi podaji Jurija Repeta. Pol minute pred odmorom je bil pri Japoncih izključen še Takafumi Yamashita.

Slovenci so igro z igralcem več izkoristili na začetku drugega dela igre. Najprej sta priložnosti zapravila Žiga Jeglič in Žiga Pance, v 22. minuti pa je Urbas z močnim strelom z desne strani ugnal vratarja Takuta Onodo (ta je med premorom zamenjal Fukufujija) in podvojil prednost. Risi so se nato rutinirano ubranili ob izključitvi Verliča. 

Prav Verlič je bil tisti, ki je po pol ure igre povišal naskok, ko je zadel po podaji Klemna Pretnarja. Točko sta vpisala še Urbas in Kristan. Le štiri minute kasneje je japonska obramba ponovno klonila, odbit plošček je v mrežo pospravil Mušič. V zadnji minuti tretjine so risi zadeli še petič, po podaji Panceta je natančno zabil Verlič in vpisal svoj drugi gol na tekmi.

V zadnji tretjini je tempo igre precej padel, obe ekipi sta hranili moči za naslednje preizkušnje. Na obeh straneh smo videli dva power-playa, v katerih se izid ni spremenil, zato pa je po napaki Anžeta Kuralta v protinapadu častni zadetek za Azijce dosegel Shuhei Kuji.

Slovenci so hitro odgovorili z dvema goloma: v 58. minuti je z močnim strelom po dobljenem sodniškem metu zadel Ken Ograjenšek, minuto kasneje je končni izid z backhandom postavil Pance.

Manj kot deset strelov Japoncev

Slovenija Japonska SP divizije I | Avtor: Drago Cvetanovič/HZS Drago Cvetanovič/HZS
Zupančičevi varovanci so tako odlično začeli turnir, kjer bodo njihovi najhujši konkurenti za prvo mesto bržkone Avstrijci, štrene bi lahko mešali tudi Italijani, s katerimi se bodo risi pomerili v nedeljo.

O premoči Slovenije na uvodni tekmi prvenstva priča tudi razmerje v strelih na vrata: risi so jih sprožili 29, hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca pa zgolj devet.

SP divizije I, 1. kolo:

Slovenija - Japonska 7:1 (1:0, 4:0, 2:1)
Urbas 8., 22., Verlič 30., 40., Mušič 34., Ograjenšek 58., Pance 59.; Kuji 55.

Italija - Poljska 3:1 (1:, 1:1, 1:0)
Južna Koreja - Avstrija 2:3* (1:0, 1:0, 0:2, 0:1)

* - po kazenskih strelih

Komentarjev 1