Šport
314 ogledov

Poljaki gladko do zlata, bron Američanom

SP v odbojki Epa Poljaki so v velikem finalu gladko premagali Brazilce.
Odbojkarska reprezentanca Poljske je ubranila naslov svetovnih prvakov, potem ko je v finalu nadigrala Brazilce.

Odbojkarji Poljske so na svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji ubranili naslov, ki so ga osvojili pred štirimi leti doma. V ponovitvi finala iz Katovic leta 2014 so premagali Brazilce s 3:0 (26, 20, 23). Za Poljake je to tretji naslov prvakov, s čimer so se izenačili z Brazilci, ki imajo prav tako tri naslove.

Poljaki pred prvenstvom niso sodili v ožji krog favoritov. Po osvojitvi naslova prvakov pred štirimi leti jih praktično ni bilo nikjer, na zadnjih dveh evropskih prvenstvih jih je obakrat zaustavila Slovenija. A nakup belgijskega trenerja Vitala Heynena, ki je odlične rezultate beležil že z nemško in belgijsko reprezentanco, se je izkazal kot odlična poteza, Belgijec jih je osvežil in preporodil, na prvenstvu so iz tekme v tekmo igrali bolje. V finalu so pokazali odlično predstavo, odigrali so tekmo z minimalnim številom napak, bili od tekmecev boljši v večini elementov, tako da so bili olimpijski prvaki brez pravih možnosti za zmago.

Bartozs Kurek je bil spet razpoložen, odlično mu je asistiral izkušeni Michal Kubiak, da sta najboljša poljska napadalca kot za šalo razbijala brazilsko obrambo, ima veliko zaslug odličen sprejem in pa tudi organizator igre Fabian Drzyzga. Poljaki so praktično vodili vso tekmo, v prvem nizu so jih tekmeci z odličnimi servisi Luiza Felipeja in Isaca ob koncu na 23. točki ujeli, toda Kurek je izkoristil četrto zaključno žogo.

V drugem nizu so Poljaki od samega začetka vodili za štiri do pet točk, Brazilci so bili nemočni, čeprav še zdaleč niso igrali slabo. A vseeno mnogo slabše od Poljakov, ki so tudi v tretjem nizu že na začetku ušli, hitro povedli za sedem točk. Tekmeci so se na koncu približali na točko zaostanka, a Kurek je bil spet tisti, ki je pri tretji zaključni žogi končal niz in s tem tudi tekmo.

Srbi povedli in popustili

SP v odbojki | Avtor: Epa Epa

Odbojkarji ZDA so osvojili bronasto kolajno. V malem finalu so s 3:1 (-23, 17, 30, 19) premagali Srbijo. Za Američane je to tretja kolajna na svetovnih prvenstvih, ob eni zlati druga bronasta.

Američani so sicer naredili več izsiljenih napak kot tekmeci, v vseh drugih elementih pa so bili boljši. Predvsem so bolje servirali, dosegli so 11 asov, Srbi, ki tako ostajajo pri dveh kolajnah na svetovnih prvenstvih, le štiri. Kljub statistični premoči Američanov, pa bi se tekma lahko končala tudi drugače, če bi Srbi dobili tretji, izenačen in do konca negotov niz.

SP v odbojki, za medalje:

FINALE:
Poljska - Brazilija 3:0 (26, 20, 23)
Kurek 24, Kubiak 12; Walalce 14.

ZA BRON:
ZDA - Srbija 3:1 (-23, 17, 30, 19)
Anderson 29; Luburić 12.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice