Šport
23 ogledov

Poraz proti evropskim podprvakom

Edo Murić Slovenija Ukrajina EuroBasket Domžale Saša Despot
Košarkarji Slovenije so v tretjem krogu pripravljalnega turnirja v Kaunasu izgubili z Litvo s 76:80.

Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v Kaunasu v okviru priprav za nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo v Španiji začelo 30. avgusta, osvojila tretje mesto. Po uvodni zmagi proti Novi Zelandiji je nato doživela dva poraza; najprej proti Grčiji in v zadnjem nastopu še z Litvo.

Slovenija je proti gostiteljem turnirja, evropskim podprvakom iz Ljubljane ter tretjo reprezentanco z zadnjega svetovnega prvenstva 2010 v Turčiji, nastopila brez prvega zvezdnika Gorana Dragića ter Domna Lorbka. Prvi ni igral zaradi omejitev, ki mu jih je naložil njegov delodajalec iz Phoenixa, da lahko nastopi le na petih prijateljskih tekmah (Dragić, ki je bil izbran v najboljšo peterko turnirja, bo igral še proti Braziliji, Litvi ter ZDA), mlajši od bratov Lorbek pa je nastop izpustil bolj iz preventivnih razlogov zaradi bolečin v mečni mišici.

Čeprav oslabljena, je Slovenija proti Litvi, ki sodi med glavne favorite za najvišja mesta na svetovnem prvenstvu in ki v desetih pripravljalnih tekmah še ne pozna poraza, prikazala eno najboljših predstav v zadnjem mesecu. Očitno so zalegle besede selektorja Jureta Zdovca, ki je bil zlasti po tekmi proti Grčiji upravičeno jezen na svoje varovance. Tokrat so ti pokazali veliko mero borbenosti, ekipnega duha ter dokazali, da so, če vsi igrajo čvrsto v obrambi, lahko nevarni tudi najboljšim ekipam na svetu.

Prvi polčas je bil izvrsten. Slovenija je bila zahvaljujoč skoraj 79-odstotnemu metu za dve točki, desetim podajam, zgolj dvema izgubljenima žogama ter dobri igri pod obročema (skok 15:19) večji del v prednosti. V prvi četrtini je ta znašala največ pet točk, v drugih desetih minutah pa se je nekajkrat povzpela na osem (27:19, 40:32).

Vse do 29. minute so Slovenci držali prednost na semaforju in šele, ko so osebne napake načelo Zdovčevo četo, je Litva prešla v ospredje. A ne za dolgo, saj se Slovenija ni ustrašila pritiska, hrabro je igrala naprej ter v 34. minuti spet vodila s 63:59. Tekma je bila negotova vse do konca. Zadnje vodstvo Slovenije je bilo 65:64 tri minute pred koncem. Nato je sledilo sedem zaporednih točk gostiteljev (65:71), ki pa s tem še niso zapečatili zmagovalca, saj so Klemen Prepelič (68:71), Miha Zupan (70:73) in Edo Murić (73:76, 76:78) vse do konca ohranili negotovost. Zmago Litvi je s črte prostih metov prinesel Mantas Kalnietis, ki je v zadnjih 60 sekundah dosegel sedem točk.

Vlogo prvega strelca reprezentance, ki jo je na prvih dveh tekmah opravljal Goran Dragić, sta prevzela Zupan in Prepelič. Prvi je dosegel 18 točk ob metu 4:5 za tri točke in 3:5 za dve (4 skoke), drugi pa eno manj. Dvomestno število točk sta imela še Murić (11 točk, 3:5 trojke) ter Jaka Klobučar (10 točk, 5 skokov).

"Pred tekmo sem fantom dejal, da so to tista prava srečanja, ki jih je užitek igrati. Nasproti smo imeli dobrega tekmeca, polno dvorano in nismo imeli kaj izgubiti, saj sta manjkala Goran Dragić in Domen Lorbek. Zato smo igrali bolj sproščeno, več zadevali, predvsem visoki igralci. Miha Zupan je bil danes odlično razpoložen, Uroš Slokar pa še išče svoj met z razdalje. V zaključku smo bili že malce utrujeni, imeli pa smo tudi težave z osebnimi napakami. Hkrati je Litva postavila na parket precej nizko postavo in prav eden od teh nižjih igralcev je dosegel ključno trojko, po kateri se nismo mogli več vrniti v igro. Generalno gledano sem zadovoljen, saj smo se stepli, malce me moti le to, da osebne napake ne delamo v pravih trenutkih. Preveč je takih, ko tekmec doseže koš in ima nato še prosti met, pa tudi ko nismo v bonusu, moramo biti bolj pozorni na ta segment igre. Kljub porazu pa nisem razočaran, saj so igralci pokazali pravi karakter. Očitno so dojeli, kaj sem jim želel sporočiti po tekmi z Grčijo, pomagal pa je tudi daljši sestanek pred odhodom v dvorano," je po tekmi dejal selektor Zdovc.

Po turnirju v Kaunasu bo Slovenija vstopila v sklepni del priprav. Do uvodne tekme na SP proti Avstraliji jo čakajo še štiri preizkušnje; od četrtka do sobote bo nastopila na turnirju v Stožicah, kjer se bo pomerila z Iranom, Brazilijo ter Litvo, generalka pred mundialom pa jo čaka na prizorišču predtekmovanja na Gran Canarii proti aktualnim svetovnim prvakom, Američanom. Na teh tekmah bo nastopil tudi Erazem Lorbek, ki je zaradi težav s kolenom ostal v Ljubljani. Po obiskih fizioterapevta je oteklina splahnela, tako da se bo lahko član Barcelone v sredo pridružil reprezentanci.

Turnir v Litvi, 3. kolo

Slovenija : Litva 76:80 (22:17, 42:36, 54:57)
Slovenija: Slokar 4 (2:2), Prepelič 17 (4:6), Murić 11, Blažić 2, Zupan 18, Z. Dragić 8, Klobučar 10 (2:3), Omić 6 (0:2)
Litva: Pocius 5 (2:2), Kalnietis 13 (5:5), D. Lavrinovič 7 (3:5), Mačiulis 6 (2:3), Seibutis 4 (2:2), Jankunas 14 (5:6), Valančiunas 14 (6:7), Kuzminskas 6 (2:2), Motiejunas 7 (3:3), Vasiliauskas 2, Jasaitis 2

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.