Šport
808 ogledov

"Poškodb je na žalost preveč ..."

Uroš Zorman Profimedia
Večerni trening bo dal končni seznam slovenskih rokometašev za EP.

Slovensko moško rokometno reprezentanco od 10. do 28. januarja čaka evropsko prvenstvo v Nemčiji. Selektor izbrane vrste Uroš Zorman na današnji novinarski konferenci še ni razkril končnega seznama potnikov v Berlin, saj bo počakal na zadnji trening pred odhodom v Berlin. Kljub vsem težavam pa Slovenci optimistično pričakujejo nemški izziv.

Izbrana vrsta bo v torek dopoldne odpotovala proti Berlinu z brniškega letališča in prek vmesnega postanka v Frankfurtu. Prva tekma Zormanove varovance čaka v četrtek proti Ferskim otokom, v Mercedes-Benz areni se bo začela ob 18. uri.

Glavna tema priprav so številne poškodbe, ki so oklestile kader in selektorja prisilile, da tik pred odhodom predstavnikom medijev še ni razkriti imen 18 igralcev, ki bodo odpotovali v Berlin. "Ostalo nam je 19 igralcev, 18 potnikov še ni znanih, saj je stanje pri nekaterih še vprašljivo. Odločili se bomo po večernem treningu," je na novinarski konferenci na sedežu Rokometne zveze Slovenije (RZS) v Ljubljani dejal Zorman.

Uroš Zorman | Avtor: Profimedia Profimedia

Najbolj vprašljiv je nastop Nika Henigmana, ki si je na prvi pripravljalni tekmi proti Avstriji (34:33) načel ramo. Nato je vadil po posebnem programu, danes pa bo skušal opraviti trening s preostankom reprezentance. Že prej je slovenska izbrana vrsta ostala brez Blaža Janca, Stefana Žabića, nazadnje še Roka Ovnička, ki se je poškodoval v Poreču proti Črni gori (37:32). Med pripravami so imeli določene težave tudi nekateri nosilci igre, a naj bi vsi stisnili zobe, tudi steber slovenske obrambe Blaž Blagotinšek.

"Trenutno ne jamra. Ampak tudi če bi, bi moral igrati," je na vprašanje o zdravstvenem kartonu visokoraslega krožnega napadalca nemškega Flensburg-Handewitta dejal Zorman. Kljub težavam tudi sam ne tarna nad položajem. "Od božiča nismo trenirali v polni postavi, ampak zagotovo imajo tudi druge reprezentance podobne težave. Tisti, ki so zraven, so motivirani, željni dokazovanja in srečni, da so tu. Vzdušje v ekipi je temu primerno. Je, kar je, vedno je lahko boljše ali slabše," je še dodal slovenski selektor.

O ciljih reprezentanti ne govorijo na glas, tudi zaradi poškodb bodo od tekme do tekme stopnjevali formo in črto pod prvenstvom potegnili po zadnjem nastopu. "Dogovorili smo se, da ne bomo razpredali o nekih ciljih. Gremo tekmo po tekmi, že tako je vsaka naslednja najbolj pomembna. Nismo si postavili rezultatskih ciljev, nismo razpredali o tem, na katerem mestu želimo pristati. Želimo pokazati največ, kar v danem trenutku lahko. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne," je razpredal kapetan izbrane vrste Jure Dolenec.

Jure Dolenec | Avtor: Profimedia Profimedia

O dobrem vzdušju se je razgovoril tudi Aleks Vlah. Član danskega Alborga je na začetek priprav prišel načet, z bolečinami v kolenu, te pa so po zadnjih pripravljalnih tekmah v Poreču obvladljive, dodaja. "Pred novim letom nisem treniral rokometa dva tedna. Nekaj bolečin je bilo po tekmi s Črno goro, po ogrevanju pred tekmo proti Hrvaški pa je bilo že vse v redu. Verjamem, da bo tudi v Nemčiji tako. Po novem letu sem oddelal vse treninge," je dejal eden od nosilcev slovenske igre.

"Poškodb je na žalost preveč, ampak tukaj so drugi fantje, ki morajo potegniti voz," pravi Vlah in dodaja: "Če igram, ne smem jamrati, tudi če me kaj boli. Jamral bi, če ne bi igral. Šest nas je na zunanji poziciji, upam na najboljše tudi pri Niku (Henigmanu). Upamo na dolg turnir, da bomo od tega utrujeni. Nismo edini, ki bomo načeti, zato ne smemo iskati izgovorov."

Aleks Vlah | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi tekmec bodo Ferski otoki. Čeprav so Ferci relativna neznanka, pa temu ni tako med slovenskimi rokometaši. "Težka tekma bo. Zdaj sem v tem skandinavskem sistemu in vem, da bodo na tekmo prišli sproščeni, brez pritiska ter s številnimi svojimi navijači. Nekateri igrajo v dobrih klubih, mogoče jih kdo ne pozna, ampak mi vemo, česa so sposobni. Moramo dobiti prvo tekmo, taktično se bomo v naslednjih dneh še pripravili, a presenečenja ne sme biti," o tekmecu razlaga 26-letni Vlah.

Kot vsi reprezentanti se tudi Vlah veseli igranja v Nemčiji, v eni najbolj rokometnih dežel, zaradi česar pričakuje veliko navijačev, tako nevtralnih kot tistih iz Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 17:16 08.januar 2024.

    Naši bi imeli več šans, če bi Zorman ostal doma...Ta je še trikrat bolj nesposoben kot selektor košarkašev Sekula...