Šport
83 ogledov

Potrdili smrt člana slovensko-hrvaške odprave

plezanje, alpinizem, gora, gore Žurnal24 main
Hrvaški alpinist Krešimir Milas je umrl pri poskusu vzpona na goro Khan Tengri v Kirgiziji, so potrdili danes v hrvaški planinski zvezi.

Njegovo pot so v nedeljo zjutraj preprečil plaz in kosi ledu, ki so se odlomili in padli z višine. Alpinist je obtičal v deset metrov globoki razpoki. Krešimir Milas je bil del desetčlanske slovensko-hrvaške odprave.

Nesreča se je zgodila na približno 7400 metrov višine, medtem ko sta Milas in njegov zagrebški kolega Rene Lisec nesla stvari proti bivaku, da bi se aklimatizirala. Plaz je poškodoval tudi Lisca, ki se je uspel vrniti do kolegov in jih obvestil o nesreči. Lisec je medtem že zapustil bolnišnico, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Generalni sekretar hrvaške planinske zveze Darko Berljak je za Hino dodal, da zaradi nevarnosti vnovičnega odloma visečega ledu in sneženja, ki ni prenehalo od nedelje, ni možno izvesti nobenih nadaljnjih reševalnih ukrepov.

Slovenca še vedno pogrešana

Milas in Lisec sta bila člana hrvaško-slovenske alpinistične odprave, v kateri je bilo šest slovenskih in štirje hrvaški alpinisti. Zaradi slabega vremena so vsi člani odprave obupali nad vzponom na eno izmed najlepših gora na svetu, 7010 metrov visokega vrha Kan Tengri, ki leži na tromeji Kirgizije, Kitajske in Kazahstana.

V petek so sklenili neuspešno iskalno akcijo slovenskih alpinistov članov AO Kamnik, Aleša Holca in Petra Mežnarja, ki sta na Kitajskem pogrešana od srede prejšnjega tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.