Šport
27 ogledov

Pred dvema letoma je spal v avtu

jerzy janowicz EPA
Andy Murray je postal prvi Britanec po letu 1936, ki je zmagal v Wimbledonu, z igro na sveti travi pa je nase znova opozoril obetavni Poljak Jerzy Janowicz.

Teniški turnir v Wimbledonu, ki se je končal z zgodovinsko zmago Andyja Murrayja, je postregel s številnimi presenečenji. Rafael Nadal in Roger Federer sta izpadla v prvem oziroma v drugem krogu, Andy Murray je prekinil 77-letno britansko sušo, Jerzy Janowicz pa je postal prvi Poljak, ki je zaigral v polfinalu turnirja za grand slam.

Dvaindvajsetletnik je nase prvič opozoril lani, ko je zaigral na turnirju serije masters v Parizu in se nepričakovano uvrstil v finale, kjer ga je premagal David Ferrer. Janowicz je na poti do finala premagal takrat tretjega igralca sveta Andyja Murrayja.

Na sveti travi do uspeha kariere

Visokorasli Poljak, ki v višino meri kar 203 centimetre, se je presenetljivo uvrstil med najboljše štiri v Wimbledonu, kjer je v četrtfinalu premagal rojaka Lukasza Kubota. Po zmagi so ga na igrišču premagale solze, saj je postal teniški igralec, na katerega bo treba v prihajajočih letih še posebno računati. Po zaslugi uspeha v Wimbledonu je Janowicz po novem uvrščen na 17. mesto lestvice ATP.

Premaga lahko vsakogar

Janowicz je teniški igralec za velike obračune in magnet za pozornost. Njegova igra in osebnost to zahtevata. ''Rad igra pred veliko ljudmi na velikih igriščh,'' je povedal njegov trener Kim Tiilikainen in dodal: ''Ne zgleduje se po velikih imenih. V bistvu ga motivira obračun s tenisači prve deseterice, saj verjame, da lahko premaga vsakogar.''

Časi, ko je Boris Becker pri rosnih 17 letih zmagal v Wimbledonu, so mimo. Teniška igra je postala bolj fizično zahtevna in mlajše generacije se v najstniških letih ne morejo več kosati s svetovno teniško elito. Samozavest je pri mlajši generaciji bistvenega pomena in Janowiczu, čigar glavni orožji sta neukrotljiv začetni udarec in forehand, te prav gotovo ne manjka.

''Imam ekspoloziven značaj in sem velik borec,'' je povedal 22- letnik. ''Med obračunom sem osredotočen na vsako žogico. Ni treba, da igram estetsko. Najbolj pomembne so zmage,'' je dodal Poljak.

Čeprav na igrišču daje vtis muhastega in temperamentnega igralca, je Tiilikainen razkril, da je Janowicz človek z ''močno voljo in dobrim srcem". Njegov preboj med najboljših deset igralcev na svetu se zdi samo še vprašanje časa, a temu ni bilo vedno tako.

Životaril iz tedna v teden

Janowicz je svojo atletsko postavo podedoval po starših, ki sta oba igrala odbojko. Ko je bil star deset let, so starši prodali verigo športnih trgovin, da bi svojemu sinu pomagali pri teniški karieri. Janowicz je od malih nog kazal velik teniški talent, a kmalu na lastni koži spoznal, kako težko se je prebiti med najboljše igralce na svetu.

Pred dvema letoma so mu rojaki prispevali denar za nakup teniških copat, da je lahko nastopil v kvalifikacijah za US Open. Štiri mesece pozneje je bil uvrščen na 221. mesto na lestvici ATP in še vedno brez sponzorja. Med nastopi na teniških turnirjih je spal v svojem avtomobilu, januarja lani pa ni zaigral na OP Avstralije, saj si ni mogel privoščiti letalske karte.

Samozavest serijsko

Lani maja je v Rimu osvojil drugi turnir serije challenger in v žep pospravil 4.300 evrov. ''V Rimu se je vse spremenilo. Premagal je tri tenisače prve stoterice in vztrajal pri svojem slogu igre skozi celoten turnir. Vse se je poklopilo. To je bilo zanj kot prebujenje in pridobil je veliko samozavesti,'' je povedal Tiilikainen.

Samozavest je s pridom vnovčil nekaj mesecev pozneje, ko je postal prvi tenisač po Harelu Levyju leta 2000, ki se je prebil do finala na svojem debiju na turnirjih serije masters. Z uvrstitvijo v polfinale Wimbledona je zaslužil dobrih 460 tisoč evrov, skoraj polovico vsega, kar je do danes zaslužil v svoji karieri.

Janowicz je dokazal, da spada v sam svetovni teniški vrh. Na zadnjem grand slamu sezone za OP ZDA bo zagotovo eden izmed tenisačev, ki se jih bodo favoriti želeli izogniti v velikem loku.

Izbruh Jerzyja Janowicza na OP Avstralije:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.