Šport
2455 ogledov

Preminila boksarska legenda, ki je šokirala celo Muhammada Alija

Leon Spinks Reševalni pas/Twitter
V 68. letu starosti je preminil legendarni boksar, ki je s svojo zmago nad Alijem poskrbel za eno največjih senzacij v zgodovini boksa.

Leta 1978 je legendarni Muhammad Ali iskal novega nasprotnika za svoj naslednji dvoboj. Po besedah številnih boksarskih strokovnjakov naj bi največji boksar vseh časov iskal nekakšnega boksarja nižjega ranga, proti kateremu se ne bo niti oznojil, obenem pa bo zadržal svoj ritem dvobojev.

Izbira je tako padla na Leona Spinksa, borca ki v tem času sploh ni bil rangiran, imel pa je velike težave z alkoholom. Po vzoru znamenitega filma Rocky naj bi se tako svetovni prvak ter največji borec vseh časov pomeril z nekim anonimnim borcem, čigar ime bi zaman iskali na lestvici najboljših boksarjev sveta.

Leon Spinks | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Ali je namreč ravnokar opravil zelo težek in brutalen dvoboj z Earniejem Shaversom, zato si je zaželel en enostavnejši dvoboj, da ne porabi preveliko energije, a vseeno ostane v formi. Obenem pa so televizijske hiše vseeno pokazale interes za neposredni prenos dvoboja, kar je Alija, ki je oboževal biti v središču pozornosti, še bolj motiviralo, da pride do tega dvoboja z anonimnim boksarjem.

Ali je bil takšen favorit, da večina stavnic sploh ni postavila koeficienta na njegovo zmago, medtem ko je bila kvota za zmago Spinksa, ki je pred nekaj tedni komaj remiziral s Scottom LeDouxom (svetu kasneje dosti bolj poznanem po svoji vlogi v ameriški politiki) kar 100!

Nato pa se je zgodilo nekaj, kar se ni niti v scenariju legendarnega prvega filma o Rockyju. Spinks je tako kot Rocky zdržal vseh 15 rund proti najboljšemu na svetu, ko pa je uradni napovedovalec naznanil odločitev sodnikov, je boksarski svet obstal v šoku. Po nesoglasni odločitvi sodnikov je 25-letni anonimni boksar namreč postal nov svetovni prvak!

Leon Spinks | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"To je največja senzacija v zgodovini boksa;" je komentator dvoboja grmel po televiziji, medtem ko je uradni napovedovalec prebiral sodniške rezultate: "145-140 za Spinksa, 143-142 za Alija ter 144-141 za Spinksa!"

Slovita boksarska revija The Ring je dvoboj med Spinksom in Alijem razglasila za največje presenečenje v zgodovini boksa, 15. runda njunega dvoboja pa je bila označena za najboljšo rundo leta.

"To, da je Ali sploh izzval Spinksa ter da sta dogovorila dvoboj, je bila senzacija. Samo poglejte s kom vse je Ali boksal, Spinks se sploh ne bi smel znajti v planu. Toda po nekem čudežu se je znašel v ringu z Alijem... ter ga premagal!" je njun dvoboj opisal znameniti promotor dvobojev Bob Arum.

Borca sta se takoj po dvoboju v slačilnici dogovorila, da bo prišlo do povratnega dvoboja. Ta je bil organiziran čez sedem mesecev v New Orleansu v slovitem Superdomeu. Na stadionu se je za ta spektakel zbralo 72.000 gledalcev, preko televizije pa je dvoboj gledalo okoli 90 milijonov ljudi. Prenos njunega povratnega dvoboja je takrat rušil vse možne rekorde po gledanosti.

Čas med obema dvobojema pa sta oba boksarja preživela na povsem različna načina. Medtem ko je bil Ali vrhunsko pripravljen, je Spinks zadnjih sedem mesecev preživel na velikem številu zabav, veliko je pil ter dvoboj pričakal popolnoma nepripravljen in ga tudi izgubil.

"Dva tedna pred povratnim dvobojem je Spinks poziral za fotografijo s šampanjcem ter cigaro v roki. Naenkrat je postal zvezdnik in to ga je uničilo. Pred dvobojem smo se nahajali v istem hotelu v New Orleansu. Ko sem vstopil v dvigalo, sem na tleh zagledal mrtvo pijanega Spinksa, kako drema. Komaj sem ga prebudil ter vprašal, kaj za vraga počne, saj ima dvoboj čez dva dni. Ni imel pojma kdo sem ali kje se nahaja, zmeden je odgovoril, da se vrača iz službe," je svoje srečanje s Spinksom opisal Arum.

Spinks je sicer svoj čas še kot neprofesionalec postal olimpijski prvak leta 1976, toda med boksarske legende se je zapisal prav zaradi zmage nad Alijem v eni največjih športnih senzacij vseh časov. Do konca kariere je imel še eno priložnost za naslov svetovnega prvaka, a ga je Larry Holmes leta 1981 premagal v vsega treh rundah.

Spinks je boksal vse do sredine devetdesetih, ko se je upokojil z razmerjem 26-17-3. Kljub ne ravno zavidljivi statistiki pa je veljal za pravega ljubljenca med navijači, ki so ga oboževali zaradi preprostosti ter zelo dobrega karakterja, kljub težavam z alkoholom. Kmalu po upokojitvi je zapravil ves prislužen denar. Brezposeln je tako za preživetje čistil slačilnice.

Kljub koncu kariere so ga spremljali številni glavoboli, pri pregledu pri zdravniku pa so mu odkrili poškodbe možganov, katere so povzročili številni pretrpljeni udarci ter težave z alkoholom. Pred petimi leti so mu tudi odkrili rak prostate, zaradi katerega je ta teden tudi preminil v 68. letu starosti.

spinks ali Borba življenja Šport Boksar, ki je šokiral velikega Alija, hudo zbolel
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice