Šport
10106 ogledov

Preobrat! Kljub vladni odločitvi pomembni prenosi še naprej na Sportklubu

Luka Dončić Epa
Iz Luksemburga so sporočili, da nacionalni seznam pomembnih športnih prenosov Sportkluba ne zavezuje, dokler ne pride do objave v uradnem listu EU.

Nacionalni seznam pomembnejših športnih dogodkov za televizijski prenos, ki ga je vlada potrdila septembra, po navedbah luksemburškega regulatorja avdiovizualnih vsebin ALIA ne zavezuje izdajatelja programa Sportklub s sedežem v Luksemburgu. Seznam mora biti namreč notificiran in objavljen v uradnem listu EU, so ugotovitve ALIA strnili v Akosu.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) se je na ALIA obrnila v postopku preverjanja suma kršitve določb glede prenašanja kvalifikacijskih tekem slovenske košarkarske reprezentance za svetovno prvenstvo prihodnje leto na televizijskem programu SK Sportklub 1.

Sport Klub | Avtor: Sport Klub Sport Klub

RTV Slovenija je namreč na Akos julija naslovila pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi možnih kršitev zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah v zvezi s predvajanjem omenjenih tekem izključno na tem programu, ki zaradi vezanosti na telekomunikacijskega ponudnika Telemach v okviru televizijskih paketov ni dostopen večini slovenskih gledalcev.

Akos je regulatorju predlagala sprejem ukrepov za zaščito javnega interesa v Sloveniji na način, s katerim bi bilo vsaj 75 odstotkom prebivalcev omogočeno neposredno spremljanje kvalifikacijskih tekem nacionalne reprezentance za svetovno prvenstvo v košarki 2023 in tudi samega svetovnega prvenstva na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Vlada je nato septembra potrdila seznam pomembnejših športnih dogodkov za televizijski prenos, na podlagi katerega bo lahko najpomembnejše športne dogodke brez dodatnega plačila gledala večina prebivalcev. Med dogodki so poleg olimpijskih iger na primer tudi tekme slovenske reprezentance na najpomembnejših prvenstvih v ekipnih športih in kvalifikacijske tekme. Seznam je bil nato objavljen v uradnem listu.

Te pomembnejše športne dogodke lahko skladno z zakonom prenaša RTV Slovenija ali druga televizijska hiša, če ima možnost program spremljati vsaj 75 odstotkov prebivalcev Slovenije.

ALIA je Akos zdaj obvestil, da je izdajatelj programov Sportklub, družba United Media iz skupine United Group, pod katero spada tudi Telemach, ustanovljen v Luksemburgu in zato pod jurisdikcijo kneževine.

Luka Dončić Konec sage Šport Tako je vlada odločila glede športnih prenosov

Obenem ALIA opozarja, da mora biti nacionalni seznam pomembnejših dogodkov notificiran po posebnem postopku v skladu z direktivo EU o avdiovizualnih medijskih storitvah in objavljen v uradnem listu EU, da bi veljal in obvezoval tudi druge članice unije in izdajatelje pod pristojnostjo drugih članic povezave. "V nasprotnem primeru nacionalni seznam ne more veljati za izdajatelje, ustanovljene v drugi članici EU," so po navedbah Akosa zatrdili pri ALIA.

Po njihovih podatkih seznam ni bil notificiran in objavljen v uradnem listu EU, zato izdajatelja Sportkluba ne zavezuje. Zaradi tega luksemburški regulator nima pravne podlage, da bi ukrepal zoper United Media.

Na ministrstvu za kulturo so za STA v prvem odzivu navedli, da se z argumentacijo ne strinjajo, več pa naj bi pojasnili v prihodnjih dneh.

Luka Dončić Veseli vladne pobude Šport Iz United Medie pojasnili, zakaj operaterji v ponudbo ne vključijo Sportkluba
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.