Šport > Košarka
43217 ogledov

Zato tekme s Hrvaško najbrž niste mogli gledati po televiziji

košarka SLO HRV
1/3
Saša Despot
Četrtkovo srečanje med košarkarji Slovenije in Hrvaške si je v prenosu lahko ogledal le manjši del slovenskega občinstva.

Polna dvorana Stožice je pospremila suvereno zmago Slovenije nad Hrvaško v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in se obenem poslovila od legendarnega kapetana Gorana Dragića.

Televizijski prenos je bilo moč spremljati na mreži Sport Klub, ki je zadnji dve leti dostopna manjšemu delu slovenskih gledalcev. Spomladi 2020 so največji slovenski operaterji, izjema je le Telemach, iz svoje televizijske sheme namreč umaknili programe televizije Sport Klub. 

"V sredo, 6. maja 2020, smo iz vseh programskih shem umaknili šest programov Sport klub (Sport klub 1, Sport klub 2, Sport klub 3, Sport klub 4, Sport klub 5 in Sport klub 6) ter programe Sport klub golf, Lov in ribolov, Grand 1 in Grand 2, N1, Vavoom in Pikaboo," so v obvestilu svojim naročnikom zapisali pri Telekomu Slovenije. "Ponudnik vsebin zaradi razglašene pandemije novega koronavirusa in odpovedi večine športnih dogodkov ne zagotavlja več atraktivnih športnih prenosov in drugih vsebin, kljub temu pa ob poteku programskih pravic vztraja pri enakih pogojih za prihodnje obdobje kot doslej. Na takšne pogoje v Telekomu Slovenije kot skrben gospodar ne moremo pristati. Za navedene programe se programske pravice plačujejo v paketu," so pri Telekomu Slovenije pojasnili svojo odločitev.

Za enako potezo so se odločili tudi pri T-2 in A1, pri obeh so prav tako navedli, da je podjetje United Media - lastnik Sport kluba, "nerazumno vztrajalo pri cenah" iz obdobja pred epidemijo.

košarka SLO HRV Odzivi Šport Hrvaški mediji in navijači besni: Ugasnite ta šport

United Media, za katero stoji srbski SBB oz. Telemach, je lani maja kupila pravice za prenose in distribucijo tekem in tekmovanj pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze (FIBA). United Media si je zagotovila pravice na ozemljih Srbije, BiH, Hrvaške, Severne Makedonije, Črne gore, Grčije, Cipra, Bolgarije in Slovenije. V sklopu pravic so zajete tudi tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo, znotraj katerih se je Slovenija v četrtek pomerila s Hrvaško.

Mnogi se sprašujejo, zakaj tekem reprezentance ni na kanalih, ki bi bili dostopni večjemu delu javnosti. Odgovor se skriva v tem, da se za TV pravice konkurira na prostem trgu, nosilci pravic pa so pogosto mednarodne panožne zveze, kot v primeru košarke Fiba. In cene so zasoljene.

Televizija (TV) | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri nogometu je, vsaj za tekme na evropskem nivoju, nosilka Evropska nogometna zveza (Uefa). Ta je leta 2017 pravice do prenosov tekem slovenske nogometne reprezentance na razpisu podelila Sport Klubu. RTV Slovenija je za pravice za tekme Lige narodov ponudila 2,75 milijona evrov (ta znesek bi se z vsemi davki na koncu dvignil na skoraj 3,4 milijona evrov), a to ni bilo dovolj. 

"Tako kot pri pravicah za prenose nastopov košarkarske reprezentance se je morala RTV Slovenija soočiti z realnostjo vse bolj komercialno naravnanega okolja športnih prenosov in s tem povezanih pravic tudi pri reprezentančnem nogometu. Velikih zneskov za pravice velikih športnih tekmovanj, ki jih zmorejo plačevati le specializirane televizije s posebnimi dogovori s kabelskimi operaterji, RTV Slovenija enostavno ne zmore plačevati," so takrat sporočili s Kolodvorske.

V letu 2021 je pravice do prenosov tekem slovenske nogometne reprezentance odkupil Šport TV.

Na slovenski nacionalni televiziji že dolgo ni moč spremljati večine najbolj gledanih športnih vsebin. Najmočnejša nacionalna nogometna tekmovanja (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A), ki prinašajo največ denarja, nikoli niso gostovala na RTVS. Nogometna Liga prvakov že več kot desetletje ne domuje na nacionalki, prav tako košarkarska Evroliga. 

Prenose tekem lige NBA, ki so v zadnjih letih po zaslugi Luke Dončića v Sloveniji postali zelo popularni, ima pod okriljem športna mreža Arena Sport, za katero stoji srbski Telekom (velik tekmec srbskega SBB in njegovega Sport kluba). Tudi najbolj atraktivnih rokometnih in odbojkarskih klubskih tekem ni moč gledati na širši javnosti dostopnih kanalih, enako je s teniškimi turnirji najvišjega ranga.

Mario Hezonja Podal mnenje Šport Tako se je najboljši Hrvat poklonil in zahvalil Dragiću

Na RTVS je bil športni program večkrat na tapeti. Leta 2016 je zaradi krčenja stroškov pred poletnimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru in posledičnega drastičnega znižanja števila v Brazilijo potujočih novinarjev odstopil urednik športnega programa Mile Jovanović.

Predraga je, predvsem zaradi helikopterskih posnetkov, postala tudi samostojna produkcija kolesarske dirke po Sloveniji. Je pa na nacionalki zato moč spremljati praktično vse zimske športe, ki so precej cenejši od globalno najbolj razširjenih panog. 

gledanje televizije | Avtor: Instagram Instagram

Na RTV SLO so dan po košarkarski tekmi med Slovenijo in Hrvaško (spet) objavili pojasnilo, zakaj niso prenašali srečanja.

"TV Slovenija sledi strategiji prenosov slovenskih športnikov in reprezentanc na največjih tekmovanjih, pri čemer pa je dolžna gospodarno ravnati s sredstvi, ki jih ima na voljo. Zavedamo se, da določne vsebine, kot je reprezentančna košarka, manjkajo in želimo si, da bi jih lahko v prihodnje čim več umestili na programe Televizije Slovenija," so med drugim zapisali na Kolodvorski.

Komentarjev 14
  • ilija 19:49 03.julij 2022.

    Ne se razburjat tudi šport klub je poden boljša je arena na šport klubu ne bo več nemško, angleško, italijansko, špansko nogometno ligo v košarki aba ligo in nba tako da za tiste par tekem na let se ne splača ...prikaži več zamenjat operaterja se gre v kak lokal na pijačo pa spremljaš reprezentanco je pa sramota da se gredo vsaj reprezentančne tekme kateri koli šport važno da se gleda rogljiča in pogačarja ki brata predale za tujega sponzorja pa bi lahko jih gledali na euro športu pač stran vržen denar.

  • jakec1575 20:12 01.julij 2022.

    Welcome to matrix. Nacionalne tekme nikoli ne bi smele postati privat plen united group in njim podobnim. Fiba je butasta ko noc.

  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 19:31 01.julij 2022.

    Nehajte plačevati naročnino za TV SLO, ker ima beden program! Ves šport so pokupile zasebne TV postaje, nacionalki pa preostanejo samo športi, ki jih noben ne gleda!!! Pa še kanal kjer je bil prenos ga skoraj nikjer ni! Nansto let ...prikaži več lahko vidimo Gorana in Luko v naši reprezentanci pa še takrat jih ne moremo gledatibpo TV!!! SRAMOTA!!!

Sorodne novice