Šport > Košarka
7105 ogledov

Na nacionalki pojasnili: Zato pri nas ni bilo prenosa košarke

košarka SLO HRV Saša Despot
Na nacionalni televiziji so ponudili precej manj za televizijske pravice.

V zadnjih dneh je številne ljubitelje športa ujezilo dejstvo, da si niso mogli ogledati tekem slovenske košarkarske reprezentance. Televizijske pravice za tekme v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ima namreč Sport Klub, ki pa ga lahko spremljajo le naročniki Telemacha.

"Za pravice smo se potegovali, te tekme so del štiriletnega paketa, v katerem so vsa tekmovanja pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze. Od agencije, ki je za Fibo takrat prodajala te pravice, smo izvedeli, da je ena od športnih televizij dala ponudbo, ki je za še več kot enkrat višja od tistega zneska v prejšnjem obdobju. Ker ta televizija kupuje pravice za širše območje, za celotno področje nekdanje Jugoslavije, so nam še dejali, da se pri agenciji samo s Slovenijo ne mislijo ukvarjati. Izbrali so najvišjo ponudbo, mi pa naj kasneje zaprosimo za sublicenco (podlicenco), a Sport Klub ni imel interesa za sodelovanje z nami," je na sinočnjih Odmevih dejal v. d. direktorja športnega programa Gregor Peternel. 

Pri nacionalki menijo, da je ob prenosih tekme s Hrvaško in Švedsko sicer prišlo do kršenja zakona. "Jaz obžalujem, da je prišlo do jasne kršitve zakona, ki veleva, da mora javnost imeti možnost spremljanja takšnega dogodka," je izjavil v. d. direktorja Televizije Slovenije Patrik Greblo.

Po omenjenem zakonu mora kupec pravic za takšne tekme poskrbeti, da si jih lahko ogleda 75 odstotkov gledalcev v Sloveniji. Tako mora imeti vsaj 75-odstotni delež pokritosti trga, ali pa na drugačen način zagotoviti, da je ta zakon spoštovan. 

"Sport Klub ima po nekih podatkov nekaj čez 30-odstotno pokritost Slovenije s svojim signalom, v vsakem primeru znatno manj kot predvideva zakon. Ta tudi predvideva, da ob zagotavljanju potrebnega deleža ne sme priti do dodatnih plačil," je še dodal Greblo. Sport Klub bi tako v tem primeru moral eni od televizij, ki lahko s svojim signalom doseže 75 odstotkov ljudi, brezplačno odstopiti pravice. 

košarka SLO HRV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

To se dokaj razumljivo ni zgodilo. Tudi zato, ker so kazni v primerjavi z dobičkom neprimerljive. "Kazni so predpisane, znašajo od 3 tisoč do 30.000 evrov, to je neprimerljivo s podobnimi kaznimi v tujini, kjer so kazni tudi do 10 odstotkov celoletnega prometa. Te kazni te tako odvrnejo od kršenja zakonov. Pri nas pa so kazni manjše od izplena izdajateljev. Država, inšpekcije naj to uredijo," pravi Greblo, ki meni, da se bo v nasprotnem to dogajalo v nedogled.

"Naša strategija je, da prenašamo vsa tekmovanja s slovenskimi športniki, a so naša sredstva omejena. Agencije ob prodaji novih prenosov zahtevajo vsaj 20-odstotno povečanje zneska in temu RTV težko sledi. Naj še povem, s kom pravzaprav tekmujemo. Lastnik skupine podjetij, ki imajo v lasti tudi Sport Klub, je srbski podjetnik Dragan Šolak. Januarja je kupil klub v angleški Premier League (Southampton; op.p.), za svoj delež je odštel 120 milijonov evrov. To je toliko kot znaša letni proračun TV Slovenije," pa je položaj na trgu televizijskih pravic ocenil Peternel.

košarka SLO HRV TV prenosi Šport Zato tekme s Hrvaško najbrž niste mogli gledati po televiziji

"Razpolagamo s sredstvi naših naročnikov, ne smemo si dovoliti, da preplačamo pravice. V zadnjem letu smo prenašali OI, ZOI, žensko in moško rokometno reprezentanco na EP in SP, kolesarsko SP, tekme smučarjev, skakalcev, biatloncev, da ne naštevam naprej. V kolikor bomo preplačali te pravice, si ne bomo mogli privoščiti ostalega programa. Škoda bi bila za gledalce še toliko večja," je zaključil.

Komentarjev 10
  • dusko89 23:20 06.julij 2022.

    Tako je če kapital odloča, kaj boste v trgovini kupili in jedli, kako dolgo delali, zastonj vozili po službenih poteh, kaj boste gledali po televiziji, kje spali in živeli... smo pač v diktaturi kapitala in elite, ki se igra z ...prikaži več nami, ustvarja vojne....

  • marsal22 20:04 06.julij 2022.

    Odpoveš A1 , kjer tako in tako nimajo fer odnosa do strank ! (povsod same pizde) In vzameš akcijski Telemach internet in TV po 19.199 in leto zastonj en telefon, pa je !

  • onxxx 13:21 06.julij 2022.

    Točno tako, razpolagate z sredstvi naročnikov zato bo na nacionalki program, ki ga hočejo gledati. Kaj bo rtv z denarjem, če jim še bolj pade gledanost? Mogoče dvignila plače za katastrofo na televiziji?

Sorodne novice